Preşedintele guvernului autonom al Cataloniei Lluis Companys proclama, la 6 octombrie 1934, un ”stat catalan în cadrul unei Republici federale a Spaniei” inexistente, pentru a se preda după zece ore, în care au fost ucise zeci de persoane, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atunci când a făcut această proclamaţie, partidele de stânga au declanşat o ”grevă generală revoluţionară” în semn de protest faţă de intrarea în Guvern a trei miniştri dintr-o coaliţie de partide de dreapta, CEDA.

”Catalani!”, striga el de la balconul Generalitat, sediul Guvernului catalan, ”în acest moment solemn, în numele poporului şi Parlamentului, Guvernul pe care-l prezidez îşi asumă toate puterile în Catalonia, proclamă statul catalan al Republicii federale spaniole, iar în vederea stabilirii şi întăririi relaţiilor cu liderii protestului general împotriva fascismului, îi invit să înfiinţeze în Catalonia Guvernul provizoriu al Republicii”.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Companys nu i-a consultat anterior pe liderii grevei generale, iar Republica a II-a nu era federală.

Însă, o primă oară, fără să aştepte adoptarea Constituţiei în decembrie 1931, Catalonia, autoproclamată Republică, a încercat să se doteze cu un statut de autonomie care era compatibil doar cu un model de stat federal.

Guvernul de la Madrid a fost nevoit să poate negocieri dure pentru a se ajunge la competenţe acceptabile în noul stat unitar.

Răspunsul Guvernului nu s-a lăsat aşteptat.

Comandantul militar din Catalonia, generalul Domingo Batet, a refuzat să se pună la ordinul Generalitat, iar după ce s-a consultat cu şeful Guvernului de la Madrid a proclamat starea de război.

Un infanterist a căzut sub gloanţele unui miliţian, iar armata a răspuns cu tunul.

Confruntările din acea noapte s-au soldat cu 46 până la 80 de morţi, potrivit istoricilor.

La ora 6.00 dimineaţa, pe 7 octombrie, la zece ore de la proclamaţie, Companys a anunţat că se predă generalului Batet.

El a fost arestat împreună cu Guvernul şi mai mulţi deputaţi. Fotografia în care apar în spatele gratiilor avea să facă înconjurul lumii.

La 14 decembrie, o lege suspenda pe termen nedefinit autonomia Cataloniei.

Refugiat în Franţa după Războiul Civil (1936-1939), Companys a fost arestat de germani în 1940 şi predat dictatorului Francisco Franco.

El a fost executat prin împuşcare pe 15 octombrie, la Montjuic, o fortăreaţă care străjuieşte Barcelona.

El a devenit un erou al susţinătorilor catalani ai independenţei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.