Agenţia France-Presse i-a cerut Israelului " o anchetă aprofundată şi transparentă pentru a stabili cu exactitate responsabilitatea armatei sale ", în urma unui atac în care a fost afectat grav, joi, biroul său din Gaza, oraş bombardat de mai multe săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

AFP "a luat notă de ultimele declaraţii ale unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, care a făcut referire la "un atac al Tsahal în apropierea (biroului AFP) care ar fi putut provoca distrugeri".

Cu toate acestea, "doar aceste declaraţii nu explică, în acest stadiu, amploarea pagubelor provocate biroului AFP", care se află în vârful unei clădiri de unsprezece etaje, a precizat agenţia.

"Un atac asupra biroului unei agenţii internaţionale de presă transmite un mesaj îngrijorător tuturor jurnaliştilor care lucrează în condiţii la fel de dificile ca acelea care prevalează astăzi în Gaza", a declarat directorul general al AFP, Fabrice Fries.

"Este esenţial să se depună toate eforturile pentru protejarea presei din Gaza", a adăugat el.

Potrivit ONG-ului Reporteri fără frontiere, care a sesizat Curtea Penală Internaţională cu privire la crimele de război împotriva jurnaliştilor palestinieni din Gaza, peste treizeci de jurnalişti au fost ucişi acolo de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas.

AFP, unul dintre puţinele mijloace de informare internaţionale care au un birou în această zonă, are în total nouă angajaţi în Gaza şi "îşi dublează eforturile pentru a permite evacuarea angajaţilor săi şi a membrilor familiilor lor care doresc să părăsească teritoriul".

Serviciul "live video" al AFP, care transmitea imagini în direct din oraşul Gaza, a fost suspendat temporar de sâmbătă, din motive independente de voinţa AFP.

Potrivit unui colaborator al AFP care a putut să se deplaseze la faţa locului, se pare că un proiectil exploziv a pătruns în biroul de la ultimul etaj al clădirii de 11 etaje, distrugând peretele opus ferestrei şi provocând pagube importante în cele două încăperi adiacente.

"Potrivit informaţiilor pe care le deţinem în prezent, se pare că a avut loc un atac al Tsahal (armata israeliană) în apropierea clădirii pentru a elimina o ameninţare iminentă", a declarat vineri seara pentru AFP o purtătoare de cuvânt a armatei israeliene.

Israelul a declarat un război pentru "anihilarea" Hamas, lovind fără încetare Fâşia Gaza ca ripostă după atacul sângeros fără precedent comis de comandourile Hamas la 7 octombrie în sudul Israelului.

Potrivit Hamas, 9.488 de persoane, în principal civili, inclusiv 3.900 de copii, au fost ucise începând din 7 octombrie, în atacurile Israelului în Fâşia Gaza.

În Israel, cel puţin 1.400 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor, de la începutul războiului, majoritatea fiind civili masacraţi în ziua atacului Hamas, care a fost de o amploare şi de o violenţă fără precedent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.