Liderul republican Mike Johnson, ameninţat de o destituire, s-a întâlnit vineri cu Donald Trump în Florida pentru a discuta o serie de probleme arzătoare din Congresul american şi, în acelaşi timp, pentru a încerca să-şi salveze postul de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Se pare că întâlnirea a fost de bun augur, iar preşedintele Camerei Reprezentanţilor a putut beneficia de sprijinul fostului ocupant al Casei Albe. În cadrul unei conferinţe de presă la Mar-a-Lago, reşedinţa luxoasă a miliardarului, Donald Trump, candidat la alegerile prezidenţiale din noiembrie, a declarat despre politicianul din Louisiana că face o "treabă foarte bună".

"Nu este o situaţie simplă pentru niciun speaker", a spus fostul preşedinte, referindu-se la titlul oficial al lui Mike Johnson, care se afla alături de el.

După întâlnirea lor, cei doi republicani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unor fraude electorale la alegerile prezidenţiale din noiembrie, ca un ecou al afirmaţiilor nefondate ale lui Donald Trump cu privire la înfrângerea sa în alegerile din 2020.

Donald Trump şi Mike Johnson au discutat, de asemenea, despre ajutorul acordat Ucrainei, fostul preşedinte declarându-se din nou în favoarea unor împrumuturi pentru Kiev mai degrabă decât a unui ajutor direct. Dosarul este blocat de luni de zile în Congres, din cauza republicanilor fideli lui Donald Trump, în pofida presiunilor repetate ale preşedintelui democrat Joe Biden şi ale omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

De departe cel mai mare susţinător militar al Ucrainei, SUA nu au mai trimis un ajutor considerabil către Kiev din decembrie 2022. Un pachet de asistenţă militară şi economică de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost adoptat de Senatul cu majoritate democrată în februarie, dar votul în Camera Reprezentanţilor a fost blocat de Mike Johnson, pentru că republicanii majoritari în această cameră refuză să ia în considerare textul, în parte din cauza unei alte dispute, pe tema imigraţiei.

Miercuri, Mike Johnson a rămas foarte prudent cu privire la viitorul acestui pachet. "Există o mulţime de idei diferite în curs de examinare", a spus el simplu, fără a indica vreun calendar sau a oferi detalii despre aceste soluţii.

În plin an electoral, această problemă s-a transformat într-un război între Joe Biden şi Donald Trump, iar Mike Johnson nu are nicio intenţie de a-l ignora pe fostul preşedinte republican, care încă exercită o influenţă enormă asupra partidului său, mai ales într-un moment în care speakerul se luptă pentru a-şi păstra postul.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Mike Johnson, este ameninţat cu destituirea - o iniţiativă condusă de unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Donald Trump în Congres, Marjorie Taylor Greene. Această membră a celei mai extreme franje a Partidului Republican îl acuză pe colegul ei de partid, în vârstă de 50 de ani, că nu face suficient pentru a apăra interesele conservatorilor şi, prin urmare, vrea să îl înlăture din scaunul său. Majoritatea republicană în Camera Reprezentanţilor este în prezent atât de redusă, încât calculul său nu este chiar nerealist, cu condiţia ca şi democraţii să voteze împotriva speakerului.

Rămâne de văzut dacă, în ciuda sprijinului său deschis, Donald Trump îl va salva pe Mike Johnson. Ajutorul acordat Ucrainei s-ar putea dovedi a fi o monedă de schimb, conchide AFP.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, negociază cu Casa Albă pe tema ajutorului pentru Ucraina

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.