Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că dictatorul nazist Adolf Hitler avea ”sânge de evreu”, afirmaţie care a provocat, luni, un răspuns furios din partea Israelului. Astfel, ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a precizat că remarcile lui Lavrov reprezintă ”o declaraţie scandaloasă şi de neiertat, cât şi o eroare istorică îngrozitoare”, deoarece ”evreii nu s-au omorât singuri”, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Remarcile ministrului de Externe Lavrov sunt atât o declaraţie scandaloasă şi de neiertat, cât şi o eroare istorică îngrozitoare”, a declarat ministrul israelian de Externe, Yair Lapid.

”Evreii nu s-au omorât singuri în Holocaust. Cel mai de jos nivel de rasism împotriva evreilor este acela de a acuza evreii înşişi de antisemitism”, a mai precizat el.

Lavrov a făcut declaraţiile respective la televiziunea italiană, duminică, reiterând afirmaţia Rusiei conform căreia invadarea Ucrainei are obiectivul de a ”denazifica” ţara.

El a ignorat faptul că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu.

”El (n.r. Zelensky) invocă un argument: ce fel de nazism pot să aibă (n.r. ucrainenii) dacă el este evreu. Poate mă înşel, dar Hitler avea şi sânge de evreu. Nu înseamnă absolut nimic. Poporul evreu înţelept spune că cei mai înflăcăraţi antisemiţi sunt de obicei evrei”, a mai subliniat Lavrov.

Ministerul de Externe al Israelului l-a convocat, luni, pe ambasadorul Rusiei în Israel cu privire la declaraţiile lui Serghei Lavrov.

Dani Dayan, preşedintele Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem din Israel, a spus că este ”complet nefondat” ca oficialul rus să afirme că Hitler avea origine evreiască.

De asemenea, Dayan a criticat atitudinea Rusiei de a califica ucrainenii drept nazişti.

”La fel de gravă este numirea ucrainenilor, în general, şi a preşedintelui Zelenski, în special, drept nazişti. Aceasta, printre altele, este o denaturare completă a istoriei şi un afront grav la adresa victimelor nazismului”, a scris Dayan pe contul de Twitter.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.