Cel puţin patru persoane au fost ucise, sâmbătă, într-un atentat cu bombă asupra unui microbuz în Kabul, capitala afgană, a anunţat Poliţia, transmis Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bomba plasată într-un microbuz a explodat în primele ore ale serii într-un cartier din estul Kabulului, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Poliţiei din oraş, Khalid Zadran.  

Niciun grup nu a revendicat până în prezent responsabilitatea pentru atac. 

Numărul atacurilor din ţară a scăzut de la preluarea puterii de către talibani, în august 2021, dar o serie de atentate mortale cu bombă în care au murit zeci de persoane a lovit ţara la sfârşitul lunii aprilie, în timpul lunii sfinte a Ramadanului, şi, de asemenea, la sfârşitul lunii mai. 

Cele mai multe au fost revendicate de organizaţia jihadistă Statul Islamic. 

La 25 mai, cel puţin 16 persoane au fost ucise în patru atentate cu bombă: trei împotriva unor microbuze în Mazar-i-Sharif (nord) şi un al patrulea împotriva unei moschei din Kabul. 

De asemenea, în Mazar-i-Sharif, la 28 aprilie, atentatele cu bombă asupra a două microbuze care transportau pasageri şiiţi au ucis nouă persoane, iar la 21 aprilie, explozia unei bombe într-o moschee şiită a ucis 12 persoane. 

La 22 aprilie, cel puţin 36 de persoane, printre care şi copii, au fost ucise în Kunduz (nord-est) într-un alt atac cu bombă asupra unei moschei sunnite, frecventată de sufiţi, în timpul rugăciunilor de vineri. 

În sfârşit, la Kabul, zece persoane au fost ucise la 29 aprilie într-o explozie într-o moschee sunnită după rugăciunea de vineri. 

Talibanii încearcă să minimalizeze ameninţarea Statului Islamic-Khorasan (IS-K), ramura regională a Statului Islamic, şi duc o luptă fără milă împotriva grupului, cu care se luptă de ani de zile. 

Aceştia au sporit numărul raidurilor, în special în provincia estică Nangarhar, şi au arestat sute de bărbaţi acuzaţi că sunt membri ai grupării. 

De câteva luni, ei susţin că au învins EI-K, dar analiştii consideră că grupul extremist constituie în continuare principala provocare în materie de securitate pentru noul guvern afgan. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.