Aeroporturile americane au început miercuri să reia încet-încet decolările aeronavelor, măsura de oprire la sol fiind ridicată după ce Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) a reuşit să remedieze o pană de sistem care forţase, în cursul nopţii şi dimineţii, oprirea tuturor zborurilor cu plecare din SUA, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cauza problemei apărute la un sistem de alertare a piloţilor, care a amânat sau anulat mii de zboruri în Statele Unite, nu este clară, dar oficialii americani spun că nu au găsit până acum nicio dovadă a unui eventual atac cibernetic.

Pana a avut loc într-un moment care tradiţional marchează o încetinire semnificativă a călătoriilor în Statele Unite, după sezonul încărcat prilejuit de sărbătorile din decembrie. Dar companiile aeriene spun că cererea rămâne puternică, iar călătoriile cu avionul se apropie de nivelurile de dinainte de pandemie.

"Operaţiunile normale de trafic aerian se reiau treptat în SUA, în urma unei întreruperi în cursul noapţii a sistemului de notificare a misiunilor aeriene, care furnizează informaţii de siguranţă echipajelor de zbor. Oprirea la sol a fost ridicată. Continuăm să investigăm cauza problemei iniţiale", a transmis FAA pe Twitter.

Numărul de zboruri afectate a continuat să crească constant chiar şi după ce oprirea la sol a fost anulată, scrie Reuters. Una dintre problemele cu care se confruntă acum companiile aeriene este încercarea de a face avioanele să intre şi să iasă de la porţile aglomerate, ceea ce provoacă întârzieri suplimentare.

Mai mult de 5.400 de zboruri au fost întârziate şi 900 anulate, potrivit site-ului FlightAware, în timp ce oficialii au declarat că va dura câteva ore pentru ca situaţia să revină la normal.

FAA ordonase anterior companiilor aeriene să anuleze toate plecările interne, după ce sistemul său de alertă pentru piloţi s-a blocat, iar agenţia a trebuit să procedeze la o resetare a sistemului în jurul orei 2 dimineaţa. Zborurilor aflate deja în aer li s-a permis să îşi continue drumul spre destinaţii în timpul opririi la sol.

Preşedintele american Joe Biden a ordonat Departamentului Transporturilor să investigheze această defecţiune şi a declarat că nu se cunoaşte deocamdată cauza ei. Întrebat dacă în spatele întreruperii s-a aflat un atac cibernetic, Biden a declarat reporterilor de la Casa Albă: "Nu ştim".

NEVOIE DE MODERNIZARE

Secretarul pentru Transporturi, Pete Buttigieg, a promis un "proces pentru a determina cauzele principale şi a recomanda următorii paşi".

Un grup comercial care reprezintă industria americană a călătoriilor, inclusiv companiile aeriene, a calificat drept "catastrofală" defecţiunea sistemului FAA. "Reţeaua de transport a Americii are nevoie disperată de modernizări semnificative", a declarat Geoff Freeman, preşedintele Asociaţiei de Turism din SUA. "Facem apel la factorii de decizie federali să modernizeze infrastructura noastră vitală de transport aerian", a spus Freeman într-un comunicat.

Preşedinta Comisiei pentru Comerţ din Senat, Maria Cantwell, a declarat că şi Congresul va investiga acest incident. "Vom cerceta ce a cauzat această întrerupere. Publicul are nevoie de un sistem de transport aerian rezilient", a spus ea.

Întreruperea sistemului FAA survine la câteva săptămâni după ce, la sfârşitul anului trecut, o defecţiune operaţională cu care s-a confruntat compania aeriană Southwest a lăsat mii de pasageri blocaţi. O furtună de iarnă severă, apărută chiar înainte de Crăciun, conjugată cu tehnologia depăşită a transportatorului cu sediul în Texas, a dus la anularea a peste 16.000 de zboruri luna trecută.

DOT, agenţia mamă a FAA, a criticat eşecurile Southwest şi a făcut presiuni asupra companiei aeriene pentru a despăgubi pasagerii.

Nu există însă nicio prevedere legală conform căreia FAA trebuie, la rândul ei, să despăgubească pasagerii pentru întârzierile de zbor cauzate de problemele informatice ale agenţiei apărute miercuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.