Trei rachete au atins, în noaptea de sâmbătă spre duminică, aeroportul din Kandahar, un oraş important situat în sudul Afganistanului, în zone de periferie în care talibani şi forţe afgane luptă de mai multe săptămâni, potrivit unor oficiali, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Două dintre rachete au avariat pista (...), iar din acest motiv toate zborurile de la şi către aeroport au fost anulate”, a anunţat directorul aeroportului din Kandahar Massoud Pashtun, o informaţie confirmată de către un reprezentant al Aviaţiei Civile de la Kabul.

Talibanii, care poartă de trei luni o ofensivă în toate direcţiile în întregul Afganistan, s-au apropiat, în ultimele săptămâni, de Kandahar, ”leagănul” mişcării talibane, şi au ajuns la marginea celui de-al doilea oraş din ţară ca populaţie - 650.000 de locuitori.

În cadrul acestei ofensive, lansată în paralel cu retragerea definitivă a trupelor internaţionale din Afganistan, care aproape s-a încheiat, talibanii au cucerit vaste porţiuni rurale ale teritoriului afgan.

Ei ameninţă de-acum grav, în ultimele zile, capitale regionale.

În afară de Kandahar, talibanii s-au apropiat de Herat, un oraş important situat în vestul Afganistanului, al treilea cel mai populat în ţară, cu 600.000 de locuitori, şi de Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand (dud), care se învechineză cu provincia Kandahar.

O cădere a Kandaharului - pe care talibanii l-au transformat în centrul regimului lor pe când au guvernat Afganistanul (1996-2001), când şi-au impus versiunea utrarigoristă a legii islamice - ar reprezenta un dezastru pentru autorităţile afgane.

Forţele afgane, care au opus până în prezent doar o rezistenţă slabă înaintării talibanilor, mai deţin controlul doar asupra marilor axe şi capitalelor provinciilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.