Aeroportul de pe Insula La Palma, în arhipelagul Canarelor, a fost redeschis duminică, la 24 de ore după ce a fost închis din cauza cenuşii degajate de Vulcanul Cumbre Vieja, a anunţat AENA, societatea care gestionează aeroporturile spaniole, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma ”îndepărtării cenuşii”, inclusiv pe timpul nopţii de sâmbătă spre duminică, ”aeroportul La Palma este din nou operaţional”, a anunţat pe Twitter Aena.

Zborurle pot fi astfel reluate ”cu acordul prealabil” al autorităţilor de control aerian, a anunţat ea.

Gestionarul aeroporturilor spaniole îi sfătuieşte însă pe călători să consulte compania aerană, pentru a se informa cu privre la situaţia zborului, înainte să se ducă pe aeroport.

Aeroportul La Palma a fost închis sâmbătă, din cauza acumulării cenuşii pe piste.

Această decizie a condus la cozi lungi de aşteptare în portul Santa Cruz de La Palma, în contextul în care numeroşi călători voiau să plece cu feribotul de pe insule vecine, mai ales de la Tenerife.

Închiderea aeroportului la Palma a coincis cu apariţia unor noi locuri cu lavă, surparea unei părţi a vârfului şi o intensificare generală a activităţii vulcanului, care a intrat în erupţie duminica trecută.

Această situaţie a antrenat sâmbătă evacuarea altei regiuni a insulei, iar numărul locuitorilor evacuaţi de acasă de o săptămână a crescut astfel la 6.200.

Potrivit ultimelor date Copernicus - sistemul european de măsurare geospaţială -, lava a distrus până în prezent 461 de construcţii - cu 41 de edificii în plus în peste 24 de ore - şi acoperă 212 hectare pe această insulă, a cărei principală activitate economică este cultivarea bananelor.

Erupţii au avut loc, pe Insula La Palma, în 1971 şi 1948, soldate în total cu trei morţi, două în urma inhalării de gaze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.