Parlamentarii francezi au trimis luni proiectul de lege al guvernului privind imigraţia înapoi la masa de lucru, refuzând să-l examineze, într-o mişcare surprinzătoare care a scurtat dezbaterile în camera inferioară, Adunarea Naţională, şi a dat o lovitură încercărilor preşedintelui Emmanuel Macron de a adopta legi deşi nu beneficiază de o majoritate. Imediat, ministrul de interne, Gérald Darmanin, şi-a prezentat demisia preşedintelui Republicii, dar Emmanuel Macron, a refuzat-o, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ministrul de interne şi-a prezentat demisia preşedintelui Republicii, care a refuzat-o", a declarat anturajul şefului statului, citat de AFP. "Preşedintele Republicii le-a cerut premierului şi ministrului de interne să îi facă propuneri cu privire la modul în care se poate merge mai departe, ieşind din acest impas şi producând un act legislativ eficient", au adăugat sursele AFP.

Luni, stânga, o parte dintre deputaţii republicani, de dreapta, şi RN-ul lui Marine Le Pen, adică extrema dreaptă, au votat pentru a respinge proiectul de lege privind imigraţia depus de Gérald Darmanin, împiedicând astfel examinarea acestuia de către Adunarea Naţională.

Guvernul, slăbit şi fără majoritate absolută în Adunarea Naţională, are acum trei opţiuni: să lase textul să se întoarcă la Senat, să convoace o comisie mixtă de deputaţi şi senatori pentru a încerca să ajungă la un compromis sau să retragă textul. De asemenea, poate recurge la puterile speciale ale executivului pentru a forţa adoptarea sa fără vot, aşa cum s-a întâmplat în cazul reformei pensiilor, prin care a crescut vârsta de pensionare în ciuda protestelor de stradă virulente. Premierul a promis însă atunci că guvernul va încerca să nu mai recurgă pe viitor la această prerogativă specială.

Parlamentarii din partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, precum şi mulţi conservatori şi-au unit forţele, luni, pentru a respinge proiectul de lege privind imigranţia încă din prima zi când a ajuns în Adunarea Naţională, adoptând o moţiune propusă de Verzi, care a trecut datorită a doar două voturi.

Respingerea nu înseamnă că guvernul trebuie să demisioneze şi nu semnalează sfârşitul proiectului de lege privind imigraţia.

Totuşi, ministrul de interne Gerald Darmanin, care a prezentat proiectul de lege în faţa camerei inferioare a Parlamentului înainte de respingerea acestuia, s-a oferit să demisioneze în timpul unei întâlniri cu Macron. Preşedintele s-a opus acestei demisii, a declarat luni seară la TF! chiar Darmanin, adăugând că şeful statului, precum şi premierul Elisabeth Borne i-au cerut să găsească o altă modalitate de a prezenta proiectul de lege.

"Mi-am oferit demisia, pentru că este normal să faci acest lucru atunci când eşuezi (...) vom vedea ce vom decide (...) În această seară ne vom întâlni cu primul ministru, preşedintele ne-a cerut să-i prezentăm mâine următorul pas pentru proiectul de lege ", a declarat Darmanin la TF1.

Proiectul de lege privind imigraţia a fost un element cheie al încercărilor lui Macron de a arăta că poate fi mai dur în ceea ce priveşte problemele de ordine publică, păstrând în acelaşi timp uşile Franţei deschise pentru lucrătorii străini care pot ajuta economia. Dar, neavând o majoritate în parlament, el s-a străduit să treacă un proiect de lege care are prevederi stricte, ce nu sunt pe placul parlamentarilor de stânga, şi aspecte mai liberale, criticate de unii conservatori şi de extrema dreaptă.

Guvernul a prezentat proiectul de lege ca fiind esenţial pentru a expulza mai uşor infractorii străini. Una dintre prevederi elimină interdicţia de expulzare a acelor migranţi care au ajuns în Franţa înainte de vârsta de 13 ani, aşa cum a fost cazul presupusului militant islamist de origine rusă care a ucis un profesor francez în octombrie.

Alte prevederi care au făcut obiectul unor dezbateri aprinse puneau sub semnul întrebării dacă migranţii din afara UE ar trebui să aibă în continuare acces la servicii medicale gratuite în Franţa, precum şi obiectivul guvernului de a facilita legalizarea situaţiei lucrătorilor din industriile care suferă de lipsă de forţă de muncă, cum ar fi cafenelele şi restaurantele.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.