Administraţia preşedintelui Donald trump analizează dacă se se folosească de prerogativele speciale conferite de Legea Producţiei pentru Apărare pentru a extinde rapid fabricarea de măşti şi echipamente de protecţie pentru combaterea coronavirusului în Statele Unite, au declarat doi oficiali citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Recurgerea la această lege, adoptată de Congres în 1950, în urma războiului coreean, ar marca o escaladare a reacţiei administraţiei la epidemie. Virusul a apărut în China, iar ulterior s-a răspândit în 50 de ţări, inclusiv în Statele Unite.

Oficialii americani în domeniul sănătăţii au spus americanilor să se pregătească pentru răspândirea virusului în Statele Unite.

Legea oferă preşedintelui dreptul de a exinde producţia industrială de materiale de importnaţă majoră pentru securitatea naţională şi pentru alte motive.

Între cei mai mari producători de măşti din Statele Unite se află 3M, Honeywell International şi Kimberly-Clark.

Trump, un republican care doreşte să fie reales preşedinte în alegerile de pe 3 noiembrie, este criticat de democraţi pentru reacţia sa la epidemie.

Secretarul pentru Sănătate şi Servicii Umane (Health and Human Service - HHS), Alex Azar, a spus parlamentarilor, în această săptămână, că Statele Unite au nevoie de un stoc de circa 300 de milioane de măşti faciale N95 – dispozitive de protejare a respiraţiei – pentru a combate răspândirea virusului. În prezent, în SUA exită doar o mică parte din  aceste măşti, a spus Azar.

În timpul unei conferinţe telefonice între agenţii, oficiali ai HHS şi ai Departamentului pentru Securitate Internă (Department of Homeland Security - DHS) au discutat posibilitatea de a invoca Legea Producţiei pentru Apărare pentru a fabrica ”echipamentul de protecţie personală” care să fie purtat pentru a preveni infectarea, potrivit unui oficial al DHS.

Acest echipament poate include măşti, mănuţi şi costume corporale.

Azar a spus la o audiere care a avut loc miercuri în Cpngres că China ”controlează ”o mulţime de materii prime, precum şi capacitatea de producţie a măştilor faciale.

”Foarte puţine dintre aceste lucruri sunt fabricate în Statele Unite, aşa că dacă suntem limitaţi la producţia internă, lucrurile ar putea deveni dificile”, a spus oficialul DHS.

Un oficial al Casei Albe a confirmat că administraţia analizează utilizarea legii respective pentru a creşte producţia de echipament de protecţie.

”Să spunem că o companie A fabrică o multitudine de măşti respiratorii, dar 80% din liniile lor de producţie sunt alocate pentru măşti dedicate vopsitorilor şi numai 20% măştilor N95. Va trebui să avem dreptul să spunem corporaţiilor”nu, schimbaţi-vă producţia astfel încât 80% din aceste linii să fie pentru măşti N95 şi 20% pentru altele”, a spus oficialul Casei Albe.

HHS a refuzat să comenteze, iar DHS nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Trump a declarat miercuri că riscul coronavirusului este foarte scăzut în Statele Unite, dar că oficialii federali din domeniul sănătăţii sunt pregătiţi să ia măsuri, iar vicepreşedintele Mike Pence va răspunde de reacţia SUA la coronavirus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.