Administraţia preşedintelui american Joe Biden îl acuză de obstrucţionare pe guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott după moartea a trei migranţi la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Greg Abbott - un susţinător declarat al lui Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva migraţiei una dintre principalele teme ale campaniei sale electorale - sfidează în mod deschis autoritatea administraţiei Biden, pe care o acuză de ”inacţiune deliberată” în ultimele luni împotriva unui aflux-record de migranţi la frontiera americano-mexicană.

Texasul şi administraţia Biden sunt de altfel angajate într-o încleştare judiciară.

Departamentul Justiţiei îl acuză pe guvernator de faptul că împiedică Poliţia federală a Frontierei de a-şi împlini misiunea prin blocatrea accesului într-un sector-cheie al frontierei cu Mexicul, o acuzaţie contestată de autorităţile texane.

”Vineri seara, o femeie şi doi copii s-au înecat în apropiere de Eagle Pass, în timp ce autorităţile din Texas au împiedicat Poliţia de Frontieră să-i salveze”, a acuzat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, Angelo Fernandez Hernandez.

”Suntem pe cale să stabilim faptele cu privire la aceste morţi tragice, însă un lucru este clar: combinaţiile politice ale guvernatorului Abbott sunt crude, inumane şi periculoase. Poliţia federală a Frontierei trebuie să aibă acces la frontieră pentru a impune respectarea legilor noastre”, a subliniat el.

SÂRMĂ GHIMPATĂ

Autorităţile tutelare din Garda Naţională din Texas au anunţat într-un comunicat, citat de presa americană, că au căutat vineri seara migranţi pe Rio Grande ”cu lanterne şi ochelari cu vedere pe timp de noapte”, după ce au fost informate de către Poliţia de Frontieră cu privire la o ”situaţie urgentă”, dar că n-au găsit nimic.

Garda Naţională şi-a încetat apoi căutările, după ce a constatat că autorităţile mexicane erau pe cale să ”reacţioneze la un incident pa malul lor al fluviului”, potrivit aceleiaşi surse.

Duminică, Departamentul Militar al Texasului, care supervizează Garda Naţională texană, a respins acuzaţiile administraţiei Biden şi a dat asigurări că faptele au avut loc de partea mexicană a frontierei şi că migranţii se înecaseră la momentul la care Garda a cerut acces în zonă.

În decembrie, o Curte de Apel federală a interzis Poliţiei frontierei să retragă sau să desfiinţeze sârma ghimpată instalată de statul Texas în apropiere de Eagle Pass pentru a-şi putea desfăşura cu succes misiunile, cu excepţii justificate de o urgenţă medicală.

Departamentul Justiţiei a sesizat Curtea Supremă la începutul lui ianuarie, cu scopul de a obţine o anulare a acestei hotărâri.

Însă, săptămâna aceasta, Garda Naţională din Texas a început să instaleze din nou obstacole, care ”le interzic de fapt agenţilor Poliţiei Frontierei accesul la frontieră sau să se apropie de fluviu de-a lungul acestui segment de 2,5 mile (aproximativ 3,7 kilometri)”, a acuzat vineri o consilieră juridică a administraţiei Biden, Elizabeth Prelogar.

Într-un răspuns scris adresat Curţii Supreme, ”Texasul recunoaşte că a preluat controlul unui parc municipal la Eagle Pass cu scopul de a menţine ordinea şi de a efectua operaţiuni de salvare”.

Însă statul dă asigurări că ”nu avea cunoştinţă până la acel moment de obiecţii ale serviciilor federale de securitate şi că acţionează în vederea rezolvării rapide a acestora”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.