Administraţia preşedintelui Joe Biden analizează dacă va continua sau nu cu un pachet de transferuri de armament în valoare de 18 miliarde de dolari către Israel, care ar include zeci de avioane F-15, au declarat luni cinci surse familiare cu această chestiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vânzarea a 25 de avioane F-15 de la Boeing Co. (BA.N), deschide o nouă filă către Israel a fost analizată de când Statele Unite au primit cererea oficială în ianuarie 2023, a declarat una dintre surse, cu mult înainte de campania militară de şase luni a Israelului în Gaza. Această vânzare ar creşte acest număr la până la 50 de F-15.

Accelerarea livrării aeronavelor s-a aflat printre cele mai importante solicitări ale ministrului israelian al apărării Yoav Gallant, care a vizitat Washingtonul săptămâna trecută şi a purtat discuţii cu oficiali americani, inclusiv cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi cu secretarul apărării Lloyd Austin, a declarat o a doua sursă.

Biden se confruntă cu presiuni din partea partenerilor străini, a grupurilor pentru drepturile omului şi a unora dintre colegii săi democraţi din Congres pentru a impune condiţii privind transferurile de arme pentru a ţine în frâu ofensiva Israelului în Gaza, controlată de Hamas, unde oficialii din domeniul sănătăţii spun că peste 32.000 de palestinieni au fost ucişi, mulţi dintre ei civili. Un oficial american a declarat că cel mai devreme avioanele ar putea fi livrate în 2029, şi asta dacă notificarea oficială ar fi trimisă mâine Congresului şi ar fi finalizată imediat.

Israelul încearcă să îşi consolideze flota deja formidabilă de avioane de război nu doar pentru lupta sa continuă împotriva Hamas, ci şi pentru a îndepărta orice ameninţare suplimentară din partea grupului armat libanez Hezbollah, susţinut de Teheran, de la graniţa sa de nord, precum şi din partea Iranului, duşmanul său regional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.