Jurnalistul francez Frederic Martel face mai multe precizări în cartea lui despre homosexualitatea la Vatican, una dintre ele fiind aceea că este nestăpânită, însă fără a stabili veridicitatea celor scrise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Martel a cerut uneia dintre sursele lui să estimeze numărul clericilor de la Vatican care fac parte din această comunitate, „toate tendinţele fiind incluse”.

„Cred că procentul este foarte mare”, a spus sursa, identificată ca fiind un jurnalist italian care a părăsit Vaticanul şi preoţia după ce a fost prins urmărind site-uri dedicate comunităţii gay pe computerul său de la Vatican. „Aş spune că este undeva la 80%”.

Cartea „In the Closet of the Vatican” va fi publicată pe 21 februarie. Ea urmează să fie lansată în 20 de ţări, în opt limbi.

CNN a consultat un exemplar al cărţii, primit prin intermediul unei surse. 

Până în prezent nu există studii de încredere privind numărul preoţilor catolici homosexuali, pentru că liderii Bisericii nu au permis asta.

Martel a precizat că a consultat 1.500 de surse, inclusiv 41 de cardinali, 52 de episcopi şi 45 de actuali şi foşti ambasadori la Vatican, sau nunţi, timp de 4 ani, cât a lucrat la carte.

În cartea de 576 de pagini, Martel, care a scris mult pe tema LGBT, nu a revenit asupra acelei estimări de 80% şi nici nu a încercat să îi stabilească veridicitatea.

În schimb, el îşi imagineazxă prezenţa unei umbrele colorate în curcubeu în Casa Santa Marta, unde se află apartamentele în care locuiesc Papa Francisc şi alţi înalţi oficiali, decât să încerce să afle dacă estimarea sursei lui este adevărată.

Cartea etse plină de insinuări, mai scrie CNN. Unul dintre cardinali este descris ca „o mireasă vikingă”, altul este acuzat că are „o conversaţie bombastică” la telefon pe „o voce înmiresmată”.

Martel numeşte Vaticanul drept „una dintre cele mai mari comunităţi gay din lume”, unde „50 de umbre gay” pândesc de sub suprafaţa pioasă. Această lume secretă comunică prin mesaje codate: în limbajul de la Vatian, scrie el, să fii homosexual înseamnă „să fii parte din parohie”.

Nu este clar cum Martel, care spune că simpatizează cu clerul gay, susţine multe dintre părerile lui critice. El se bazează puţin pe metodele jurnalistice tradiţionale, precum discuţii on-the-record şi documente.

Cartea este programată să fie lansată într-o perioadă în care impactul ar putea fi unul mare, având în vedere scandalul iscat în cadrul Bisericii Catolice.

Pe 21 februarie, începe summitul de patru zile al Papei cu înalţii episcopi din întreaga lume pentru a discuta criza abuzurilor sexuale din cadrul Bisericii.

Catolicii şi-au exprimat deja îngrijorarea privitor la cartea lui Martel, care conţine acuzaţii şocante, dar neverificate. Frederic Martel face legătura dintre homosexualitate şi criza abuzurilor comise de preoţii din Biserica Catolică.

„Momentul în care apare cartea este teribil de problematic”, a spus reverendul James Martin, preot iezuit american care a scris despre catolicii LGBT din Biserică. „Va atrage atenţia de la summit şi va inocula oamenilor ideea că preoţii homosexuali îşi încalcă jurămintele şi sunt legaţi de problema abuzurilor”, a mai spus el, care a precizat că a citit fragmente din carte.

El a mai afirmat că „din ce am citit, este greu să îmi dau seama dacă este adevăr sau ficţiune”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.