Două persoane au fost arestate, iar alte zece sunt vizate într-o anchetă, suspectate de plănuirea aruncării în aer a unei moschei, în urma descoperirii unui adevărat arsenal la Siena, în Toscana (centru), relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei doi suspecţi, membri ai extremei drepte, au fost arestaţi de poliţia iraliană marţi, care a descoperit acest arsenal în mai multe locuri percheziţionate.

Afilierea ideologică a suspecţilor nu este un mister, în contextul în care mai mulţi dintre ei îşi afişeează apropierea faţă de ideologii neofasciste şi neonaziste pe reţele de socializare.

Embleme cu svastici au fost descoperite, dar şi un steag de război din timpul Republicii Sociale italiene, regimul totalitar instituit de Mussolini din 1943. Unul dintre suspecţii arestaţi s-a fotografiat în faţa mormântului dictatorului italian, la Predappio, iar în alte imagini este surprins efectuând salutul roman.

Numeroase arme au fost descoprite în ascunzători, dintre care o parte erau deţinute în mod legal. S-au găsit, de asemenea, de la praf de puşcă şi explozivi şi până la bombe datând din al Doilea Război Mondial, dar şi un ataş de motociletă cu sigla SS, echipat cu o puşcă-miltralieră.

Bărbatul arestat poza conducând motocicleta, în ţinută SS de luptă. Pe apărătoarea din faţă a motocletei apare un soare negru, popular în mediile neonaziste şi totodată simbolul Diviziei SS Das Reich, autoarea în Fraţa a unui masacru la Oradour-sur-Glane.

Potrivit unor inteceptări realizate de autorităţile italiene, ”camarazii” grupusculului aveau ambiţia să constituie o ”structură capabilă să răspundă în orice situaţie”, un ”grup mic de persoane pregătite de acţiune”, care să formeze o ”Gardă Naţională Republicană” - o trimitere la miliţia care făcea oficiul de poliţie şi organ de luptă împotriva rezistenţei la sfârşitul perioadei musoliniene.

Această ”gardă” ar fi avut ambiţia să intervină cu ”arma în mână, fără să apeleze la poliţie, pentru a face o dreptate sumară”.

Poliţia a notat, în timpul supravegehrii, o voinţă de trecere de la vorbe mari la fapte.

Între acţiunile avute în vedere de acest grup, autorităţile au descoperit proiectul atacaării unei moschei situate într-o comună învecinată, Colle di Val d’Elsa. Planul era ”să se arunce în aer” lăcaşul de cult prin vizarea alimentării cu gaze. Însă tentativa a fost abandonată în momentul în care bărbaţii şi-au dat seama că erau supravegheaţi de poliţie.

Pentru moment, anchetatorii nu au putut stabili vreo legătură între acest grup şi formaţiunile de extremă dreapta existente.

Interceptările au arătat că membrii grupului nu au vreo atracţie deosebită faţă de Matteo Salvini, un fost ministru de Interne, liderul Ligii (extremă dreapta), şi că se considerau ”superiori” CasaPound, o mişcare care se revendică de la ”fascismul mileniului trei”, sau Forza Nuova, o mişcare neofascistă.

Acest caz aminteşte de descoperirea în iulie a altui arsenal al unor activişti de extremă dreapta, în nordul Italiei, inclusiv a unei rachete aer-aer de fabricaţie franceză, de tip Matra Super 530 F. Racheta se afla în stare de funcţionare, însă nu putea fi folosită.. Suspecţii s-au apărat afirmând că nu erau activişti, ci simpli colecţionari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.