Un tribunal saudit antiterorist a condamnat-o luni pe o activistă a drepturilor femeilor, Loujain al-Hathloul, în vârstă de 31 de ani, la cinci ani şi opt luni de închisoare, potrivit presei locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Justiţia saudită îi reporşează faptul că a desfăşurat acţiuni - paşnice - în regatul ultraconservator.

În trecut, ea a militat mult timp în favoarea dreptului sauditelor de a conduce un vehicul şi sfârşitului tutelei prin care femeile se află la bunul plac al bărbaţilor.

Loujain al-Hathloul a fost găsită vinovată, luni, de ”diverse activităţi interzise de legea antiteroristă”, potrivit publicaţiei online Sabq, care a trimis un reprezentant să asiste la proces.

Lina al-Hathloul, sora lui Loujain, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter că activistei i s-a interzis să călătorească timp de cinci ani.

Tribunalul i-a acordat o suspendare - de doi ani şi zece luni - a pedepsei, în contextul în care activista se află la închisoare de peste doi ani.

Tânăra risca să fie condamnată la 20 de ani de închisoare - pedeapsa maximă -, cerută de către procuratură, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

La 25 decembrie, de Crăciun, familia lui Loujain al-Hathloul a precizat că dosarul tinerei a fost transferat la o curte însărcinată cu dosare teroriste.

Acest tribunal special este cunoscut prin faptul că a judecat deţinuţi politici, potrivit unor ONG-uri de apărarea drepturilor omului.

Un apel împotriva hotărârii tribunalului poate fi depus în termen de 30 de zile.

Al-Hathloul, în vârstă de 31 de ani, a fost arestată în mai 2018, împreună cu alte cel puţin 12 activiste ale drepturilor femeilor.

Potrivit ministrului de Externe Faisal bin Farhan Al-Saud, Loujain al-Hathloul este acuzată de faptul că a transmis informaţii confidenţiale unor state ”ostile” regatului.

Ea a fost încarcerată atunci cu privire la o ”tentativă de destabilizare a regatului”.

Însă familia activistei contestă aceste acuzaţii şi deplânge lipsa vreunor probe.

Loujain al-Hathloul nu se află la prima arestare.

În 2013, activista a fost arestată după ce a difuzat o înregistrare video în care apărea la volanul unei maşini, un drept pe care femeile saudite l-au obţinut la ceva timp după ultima sa arestare.

TORTURĂ ŞI HĂRŢUIRE SEXUALĂ ÎN ÎNCHISOARE

Loujain al-Hathloul şi-a informat familia că a fost supusă unor abuzuri în închisoare - tortură şi abuzuri sexuale.

Ea îl acuză pe fostul consilier regal Saud al-Qahtani de faptul că a ameninţat-o să o violeze şi ucidă, însă autorităţile saudite neagă aceste acuzaţii.

Condiţiile în care este deţinută în regat au provoacat îngrijorări în întreaga lume, iar ONG-uri ca Human Rights Watch (HRW) a denunţat acest lucru.

Comunitatea internaţională a încearcat să exercite presiuni asupra regatului wahhabit pentru a o elibera pe activistă.

Deputaţi americani şi europeni, dar şi Amnesty International au îndemnat la boicotarea summitului G20 de la 21-22 noiembrie.

Laureata Premiului Goncourt 2016, Leïla Slimani, îndeamnă într-un editorial, în cotidianul francez Libération, feministele din întreaga lume să o susţină pe activista saudită, judecată de către tribunalul special antiterorist.

Loujain al-Hathloul se află în greva foamei de la 28 octombrie, iar starea sănătăţii sale este ”profund alarmată”, potrivit Comitetului pentru eliminarea discriminării femeilor, un organ alcătuit din experţi independenţi.

La 5 decembrie, Comitetul a îndemnat la eliberarea atât a tinerei, cât şi altor activiste ale cauzei femeilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.