Consiliul de Securitate al ONU a aprobat acordul cu privire la un armistiţiu, încheiat la 23 octombrie de către beligeranţii libieni, şi a îndemnat la ”aplicarea integrală” a acestuia, într-o declaraţie, după care urmează să adopte o rezoluţie, potrivitunor diplomaţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Membrii Consiliului de Securitate (al ONU) primesc favorabil acordul privind un armistiţiu permanent”, semnat la Geneva, sub egida ONU, se arată în declaraţie.

Ei ”cer părţilor libiene să se conformeze angajamentelor pe care şi le-au asumat şi să aplice integral acordul”, se subliniază în declaraţie.

Consiliul de Securitate al ONU le cere totodată ”să dea dovadă de aceeaşi hotărâre în căutarea unei soluţii politice” în cadrul unor reuniuni prevăzute în acest sens începând de la 9 noiembrie în Tunisia, se arată în text.

În document se subliniază, de asemenea, necesitatea respectării embargoului armamentului impus Libiei în 2011 şi neintervenţiei în afacerile interne ale acestei ţări.

Părţile rivale din Libia au semnat la 23 octombrie un acord cu privire la un armistiţiu permanent care a intrat în vigoare ”imediat”, după cinci zile de megocieri la Geneva, organizate de ONU, care a salutat o ”cotitură” către pace în această ţară sfâşiată de violenţe.

Libia, cuprinsă de haos după căderea regimului lui Muammar Gaddafi, ucis în 2011 într-o revotă populară, este sfâşiată între două puteri rivale, şi anume Guvernul de uniune naţională (GNA), cu sediul la Tripoli, recunoscut internaţional şi susţinut de Turcia, şi forţe şi autorităţi aliate mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul ţării, susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.