Arabia Saudită şi alte trei state arabe au convenit luni să pună capăt unui conflict diplomatic cu Qatarul din ultimii trei ani, acordul urmând să fie semnat marţi în Arabia Saudită, a anunţat un oficial al administraţiei Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am realizat un progres în ruptura din Consiliul de Cooperare din Golf, a spus oficialul, care a făcut declaraţia în condiţii de confidenţialitate a identităţii sale.

Evoluţia este cel mai recent dintr-o serie de acorduri din Orientul Mijlociu intermediate de Washington, celelalte implicând Israelul şi state arabe, care au rolul să construiască un front unit împotriva Iranului. Toate ţările implicate în acorduri sunt aliate ale Statelor Unite.

Consilierul de la Casa Albă Jared Kushner, însărcinat să să implice în acest conflict de către preşedintele Donald Trump, a ajutat la negocierea acordului, a spus oficialul.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egiptul au impus un embargou diplomatic, comercial şi de călătorie împotriva Qatarului, de la jumătatea anului 2017, acuzând emiratul că susţine terorismul.

 Qatarul neagă această acuzaţie, afirmând că embargoul a avut rolul să îi submineze suveranitatea.

Kushner va merge în Arabia Saudită, alături de trimisul în Orientul Mijlociu Avi Berkowitz şi Brian Hook,  consilier special al Departamentului de Stat, pentru a participa la ceremonia de semnare a acordului, în oraşul al-Ula.

Liderii arabi din Golf sunt aşteptaţi să meargă marţi în Arabia Saudită, pentru un summit anual la care va fi anunţat acordul.

Ministrul de Externe a Kuweitului a declarat luni că, în cadrul acordului, Arabia Saudită îşi va redeschide spaţiul aerian şi graniţele terestre şi marine cu Qatarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.