Fianna Fail şi Fine Gael - cele două mari partide tradiţionale irlandeze de centru-dreapta - şi ecologiştii au convenit să încerce ă formeze un guvern fără Partidul Sinn Fein (naţionalist), care a câştigat votul popular în alegerile legislative din februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Liderii Fianna Fail, Fine Gael şi Verzilor s-au întâlnit azi (marţi) şi s-au pus de acord să înceapă negocieri oficiale în vederea formării unui guvern”, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Partidului Fianna Fail.

Aceste negocieri urmează să înceapă joi, în contextul în care Guvernul în exerciţiu gestionează criza noului coronavoirus, care a ucis 1.319 oameni în Irlanda.

În urma alegerilor legislative de la 8 februarie, care nu au condus la degajarea unei majorităţi, premierul în exerciţiu Leo Varadkar expediază afacerile curente.

Partidul Finn Gael al lui Varadkar a suferit o înfrângere dură şi a ajuns a treia forţă politică - cu 35 din cele 160 de mandate în Parlament.

Rivalul său istoric Fianna Fail a obţinut cel mai mare număr de mandate - 38.

Marea surpriză a acestor alegeri a fost rezultatul istoric al Sinn Fein - care se pronunţă în favoarea reunificării Irlandei - care a câştigat votul popular, cu 24,5% din sufragiile exprimate - şi a pus astfel capăt unui secol de alternanţă politică a principalelor două partide de centru.

Sinn Fein a devenit a doua forţă politică - cu 37 de mandate în Parlament.

Însă acest partid, considerat odinioară vitrina politică a IRA, o grupare paramilitară opusă prezenţei britanice în Irlanda de Nord, nu a reuşit să găsească suficienţi aliaţi pentru a forma o coaliţie de 80 de deputaţi - necesară în vederea formării unui guvern.

Fine Gael, Fianna Fail şi Verzii dispun în total de 85 de voturi în Legislativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.