Partidele din cadrul coaliţiei la putere în Italia au anunţat sâmbătă că au ajuns la acord în vederea unei realegeri a preşedintelui în exerciţiu Sergio Mattarella, de teama unei instabilităţi politice în cazul unui eşec de a-i găsi un succesor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Mattarella, în vârstă de 80 de ani, a anunţat, cu toate acestea, în mai multe rânduri, că nu vrea să rămână în funcţie.

În pofida acestui lucru, el a obţinut 400 de voturi în cel de-al şaptelea tur de scrutin.

Cel de-al optulea tur de scrutin a început sâmbătă la ora locală 16.30 (17.30, ora României), iar pentru a fi ales Mattarella are de obţinut 505 voturi.

Funcţia de preşedinte al Italiei este larg simbolică, însă şeful statului are un rol important în cazul unei crize politice, într-o ţară al cărei peisaj politic este foarte fragmentat.

Preşedintele poate dizolva Parlamentul, numi premierul şi refuza să acorde un mandat de guvernare unei coaliţii dacă o consideră prea fragilă.

Alegerea succesorului lui Mattarella s-a împotmolit la începutul săptămânii, în lipsa unui acord asupra unui nume.

În pofida faptului că partidele parlamentare - cu excepţia Partidului Fratelli d'Italia (extremă dreapta) - fac parte din coaliţia care susţine Guvernul premierului Mario Draghi, dreapta, stânga şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, populişti) nu reuşesc să ajungă la un consens.

Mario Draghi, fostul şef al Băncii Centrale Europene (BCE), era favorit, înaintea alegerilor, la postul de preşedinte, însă numeroşi parlamentari nu vor să-l voteze, de teamă că plecarea sa de la şefia Guvernului ar destabiliza Executivul atât de mult încât ar putea provoca alegeri anticipate înainte de încheierea actualei legislaturi, în 2023.

”Îi cerem lui Mattarella să rămână pentru a continua cu aceeaşi echipă, cu Draghi” la şefia Guvernului, a declarat sâmbătă Matteo Salvini, liderul Partidului Liga (extremă dreapta), în urma eşecului unei candidate pe care acesta a propus-o vineri.

Fostul premier Silvio Berlusconi, care şi-a anunţat canddatura la preşedinţie, a eşuat. El a anunţat că partidul său este pregătit să-l voteze pe Mattarella.

”Ştim că îi cerem un mare sacrificiu, dar ştim că putem să i-l cerem în interesul ţării”, a declarat Berlusconi.

Mattarella, care a efectuat un mandat de şapte ani deosebit de agitat - între crize politice şi pandemia covid-19 -, pare însă puţin hotărât să rămână.

Presa italiană scrie sâmbătă că Draghi s-a întâlnit cu Mattarella într-o reuniune îndelungată, pentru a-l convnge să accepte al doilea mandat.

Un judecător sicilian puţin cunoscut înainte să devină preşedinte în 2015, Sergio Mattarella a gestionat cu dplomaţie o criză politică dificilă, un rol apreciat de către toate partidele italiene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.