Fostul premier italian Giuseppe Conte şi fondatorul Mişcării 5 Stele, Beppe Grillo, au ajuns duminică la un acord pentru a lăsa în urmă neînţelegerile recente legate de viitorul partidului, creând condiţiile pentru relansarea formaţiunii politice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conflictul dintre Grillo şi Conte, care a acceptat să preia conducerea partidului care are probleme după prăbuşirea coaliţiei sale, în ianuarie, risca să provoace probleme pentru guvernul de unitate naţională condus de Mario Draghi.

Mişcarea 5 Stele este cel mai mare grup parlamentar după un triumf obţinut în alegerile din 2018 şi face parte din guvernul condus de Draghi.

Însă mulţi politicieni şi susţinători ai Mişcării 5 stele au fost nemulţumiţi de unele politici ale lui Draghi şi, dacă partidul s-ar diviza, un număr semnificativ de parlamentari ar fi putut trece în opoziţie.

Partidul 5 stele a fost aruncat în haos la sfârşitul lunii iunie, când Grillo a spus că Conte nu este apt să fie următorul lider al mişcării.

Conte, care anterior nu avea afiliere la partid, a pus la punct planuri pentru un 5-Stele remodelat pe o direcţie de centru-stânga, dar Grillo a blocat totul, protestând că este exclus.

"Beppe Grillo şi Giuseppe Conte au stabilit în unanimitate noile reguli ale Mişcării 5 Stele", a declarat Vito Crimi, veteran al partidului şi fost lider interimar. El a spus că o conducere clară şi legitimă este un element esenţial al stabilităţii, a spus că Grillo şi Conte se vor reuni din nou şi că va urma un vot pentru un nou statut şi un lider de partid.

Deşi detaliile acordului nu au fost finalizate, mai mulţi membri seniori ai 5 stele au salutat armistiţiul.

"Acest acord ne permite să începem din nou într-un moment dificil. A fost o treabă foarte grea, dar am făcut-o", a spus ministrul agriculturii Stefano Patuanelli.

Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, de asemenea membru al partidului, a declarat pe Facebook că grupul "a crezut întotdeauna în dialog şi mediere, mai degrabă decât în ​​ciocniri şi polemici".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.