Camionul scăpat de sub control care a cauzat cel mai grav accident feroviar în ultimele decenii în Taiwan a ajuns pe şine cu un minut înainte ca trenul să îl lovească la o viteză de 120 de kilometri pe oră, au spus anchetatorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel puţin 50 de oameni au murit şi aproximativ 200 au fost răniţi, vinerea trecută, când un tren cu opt vagoane a lovit un vehicul de construcţii chiar la intrarea într-un tunel din estul ţării, în apropierea oraşului Hualien.

„A durat puţin peste un minut de când camionul a ajuns pe şine şi expresul Taroko l-a lovit, potrivit estimărilor noastre iniţiale”, a spus marţi şeful comitetului de siguranţă a transportului, Young Hong-tsu, citează The Guardian.

El a prezentat o scurtă înregistrare video făcută de camera trenului. Young Hong-tsu a spus că mecanicul şi asistentul, ambii decedaţi în urma coliziunii, au încercat să oprească, însă au avut câteva secunde la dispoziţie. „A făcut tot posibilul în speranţa să evite un dezastru”.

Young a afirmat că trenul ar fi avut nevoie de 500 - 600 de metri pentru a se opri complet, însă a avut la dispoziţie mai puţin de jumătate din această distanţă. Trenul circula cu 125 km/h, iar la momentul impactului încetinise la 121 km/h. 

În primele ore după accident, anchetatorii s-au concentrat pe vehiculul care era parcat pe un drum de mentenanţă deasupra şinelor înainte de a aluneca pe calea ferată. Şoferul camionului, Lee Yi-hsiang, în vârstă de 49 de ani, a fost reţinut şi procurorii caută să stabilească dacă a uitat să tragă frâna de mână sau dacă a fost vorba despre o defecţiune mecanică. Lee Yi-hsiang a transmis duminică un mesaj prin care a cerut iertare şi a precizat că va coopera cu poliţiştii şi procurorii pentru „a-mi asuma responsabilitatea pe care ar trebui să mi-o asum”.

În tren se aflau aproximativ 500 de oameni. Până marţi seară, toate victimele, cu o excepţie, au fost identificate. Internaţi se află 35 de oameni, iar unii dintre aceştia, la terapie intensivă.

Guvernul a anunţat că va oferi sprijin financiar şi social în diverse forme familiilor victimelor şi supravieţuitorilor. Din donaţii au fost strânşi peste 2,1 milioane de dolari, iar guvernul a spus că un comitet se va asigura că aceşti bani vor fi distribuiţi corespunzător.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.