Fostul preşedinte al parlamentului rus Ruslan Hasbulatov, un aliat al lui Boris Elţîn înainte de a se întoarce împotriva acestuia în 1993, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat marţi, televiziunea rusă de stat, care a citat un anunţ făcut de rude, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ruslan Hasbulatov, de origine cecenă, a murit la domiciliul său dintr-o suburbie a Moscovei, a precizat aceeaşi sursă.

Activistul pentru drepturile omului Aleksandr Cerkasov a confirmat că Ruslan Hasbulatov a murit marţi, fără a preciza cauza decesului. Trupul său va fi dus în satul său natal Tolstoi-Iurt, în Cecenia, unde va avea loc înmormântarea, a precizat el pe Facebook.

După căderea Uniunii Sovietice în 1991, Ruslan Hasbulatov, un aliat apropiat al lui Boris Elţîn, a fost numit preşedinte al parlamentului. Cei doi bărbaţi au rezistat împreună loviturii de stat din august 1991, dar în curând între ei s-a dezvoltat o rivalitate.

Lupta pentru putere a culminat cu revolta din octombrie 1993, când Boris Elţîn a trimis tancurile să ia cu asalt clădirea parlamentului. Ruslan Hasbulatov a fost încarcerat pentru scurt timp. A fost amnistiat în 1994, dar cariera sa politică era încheiată.

"Elţîn mi-a distrus practic viaţa", a declarat în 2014 Ruslan Hasbulatov pentru ziarul "Argumenti i Fakti".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.