Grecia a renunţat la acuzaţiile penale împotriva a zeci de lucrători umanitari internaţionali, suspectaţi de la spionaj până la facilitarea imigraţiei ilegale în ţară prin insula Lesbos, arată documente judiciare consultate marţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele mai multe dintre cele 35 de persoane, acuzate în 2020 de înfiinţarea unei organizaţii criminale şi de oferirea de sprijin traficanţilor care transportau imigranţi, erau cetăţeni germani. Restul erau persoane din Norvegia, Austria, Franţa, Spania, Elveţia şi Bulgaria. Aceştia au fost arestaţi şi au negat la momentul respectiv că ar fi comis vreo infracţiune.

Cazul a fost abandonat din cauza probelor insuficiente, arată documentele consultate de Reuters.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

"Ancheta detaliată a dosarului a infirmat în mod categoric narativul poliţiei, care era pură ficţiune", a declarat Zaharias Kesses, avocat care îi reprezintă pe unii dintre angajaţii umanitari.

Grecia a fost în prima linie a unui val uriaş de refugiaţi şi migranţi care au ajuns în Europa în 2015 şi 2016, mulţi prin insulele sale periferice apropiate de Turcia, inclusiv Lesbos. Acest flux a scăzut de atunci.

Cazul s-a bazat pe o operaţiune din 2020 a serviciului grec de informaţii EYP şi a unităţii antiteroriste cu numele de cod Alkmini şi a implicat agenţi sub acoperire care au călătorit ca migranţi din Turcia în Lesbos.

Serviciile de informaţii greceşti au fost implicate iniţial deoarece suspectau că lucrătorii umanitari, care foloseau un telefon de alarmă pentru migranţi şi solicitanţi de azil care aveau nevoie de salvare pe mare, au transmis informaţii despre mişcările gărzii de coastă greceşti şi despre echipamentele navelor. Dar o anchetă a unui magistrat a concluzionat că informaţiile şi materialul vizual colectate nu erau confidenţiale.

"Nu există suficiente dovezi pentru a susţine acuzaţiile aduse inculpaţilor", se arată în documentele judiciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.