Treizeci şi cinci de persoane au fost reţinute după ce au aruncat cu sticle incendiare şi pietre în agenţi în timpul unui protest violent la un nou centru de pregătire a poliţiei, care se construieşte în Atlanta şi care a mai fost scena unor demonstraţii violente anterioare ce au dus la moartea unui protestatar, relatează CBS News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din 2021, de la primul anunţ al construcţiei acestui centru de formare -  care se întinde pe o suprafaţă de peste 34 de hectare în metropola din sudul ţării -, manifestaţiile împotriva proiectului supranumit "oraşul poliţiştilor" au luat amploare. Instalaţi uneori în copaci destinaţi să fie tăiaţi, opozanţii denunţă un viitor dezastru ecologic şi o risipă de bani pentru poliţie, care nu ar răspunde nevoilor reale ale locuitorilor.

În ianuarie, Manuel Esteban Paez Teran, un protestatar de 26 de ani care campase într-o pădure ce urma să fie parţial rasă, a fost ucis de poliţie. Potrivit autorităţilor din Georgia, un poliţist al statului a fost împuşcat mai întâi în stomac de Manuel Esteban Paez Teran, înainte ca poliţia să răspundă la foc. Alţi protestatari resping însă versiunea poliţiei, subliniind profilul pacifist al activistului. O autopsie independentă a arătat că Manuel Esteban Paez Teran a fost împuşcat de 13 ori cu diferite arme, potrivit avocaţilor familiei.

Moartea lui Teran a stârnit indignare şi polemici în întreaga ţară şi a alimentat tensiunile dintre apărătorii mediului şi forţele de ordine din zona Atlanta.

Duminică, protestatari îmbrăcaţi în haine negre, înarmaţi cu petarde, pietre, cocteiluri Molotov şi alte dispozitive au luat din nou cu asalt centrul din Atlanta, a declarat şeful poliţiei oraşului, Darin Schierbaum, într-o conferinţă de presă. "Acesta nu este un protest, ci o activitate criminală", a spus el.

El a declarat că mai multe echipamente de construcţie au fost incendiate pe şantierul din comitatul DeKalb. În imaginile camerelor de supraveghere difuzate de poliţie se vede un utilaj greu în flăcări. Aceasta s-a numărat printre multiplele utilaje de construcţie distruse, susţine poliţia.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Poliţia a calificat incidentul drept "un atac coordonat" asupra şantierului şi asupra agenţilor din partea unor indivizi care "s-au folosit de acoperirea unui protest paşnic" pentru a avea acces la sediu înainte de a se schimba "în haine negre şi de a intra în zona de construcţie". Protestatarii îmbrăcaţi în negru au aruncat cu bolovani, cărămizi, cocteiluri Molotov şi petarde asupra poliţiştilor.

Alte agenţii de poliţie au intervenit pentru a-i ajuta pe poliţiştii oraşului. Schierbaum a subliniat că forţele de ordine au folosit metode de constrângere şi de aplicare a legii neletale pentru a dispersa mulţimea şi pentru a-i reţine pe cei implicaţi.

Schierbaum a descris însă protestul ca fiind "un atac foarte violent. Nu a fost vorba despre un centru de pregătire a siguranţei publice, a fost vorba despre anarhie", a arătat el. Mulţi dintre protestatari nu erau din zona Atlanta, a subliniat el.

Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a declarat că "terorismul intern nu va fi tolerat în acest stat".

Noi proteste sunt planificate însă în zilele următoare, a anunţat poliţia, care le-a cerut manifestanţilor să demonstreze paşnic.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.