Rusia anunţă că mobilizarea rezerviştilor s-a încheiat, întreruperile de curent au afectat 4 milioane de ucraineni, Ucraina cere Iranului să nu mai furnizeze drone Rusiei, patru persoane au murit şi 10 au fost ronite în ruma bombardamentelor din zona Zaporojie, SUA vor oferi Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 275 de milioane de dolari, averile aparţinând unor cetăţeni ruşi ruşi şi belarusi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru uriaşul efort de reconstrucţie postbelică, prim adjunctul şefului de cabinet al lui Vladimir Putin a vizitat oraşul ucrainean Herson, sunt aşteptate concluziile inspertorilor ONU cu privire la afirmaţiile Rusiei privind posibila producere a unei „bombe murdare” de către Ucraina. notează The Guardina, care face bilanîul celei de a 248-a zile de război în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

- Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că mobilizarea parţială a rezerviştilor anunţată în septembrie „a fost finalizată” şi „nu sunt planificate alte măsuri”. Vorbind la o întâlnire cu Vladimir Putin difuzată de televiziunea de stat, Şoigu a spus că 82.000 de recruţi mobilizaţi se află în zona de conflict şi alţi 218.000 se află la instrucţie în cazărmi. Declaraţia sa reflectă ceea ce Occidentul a numit un efort disperat de a opri contraofensiva Kievului cu trupe slab pregătite.
- Aproximativ 4 milioane de oameni din Ucraina sunt afectaţi de întreruperile de curent din cauza penelor de curent provocate de bombardamentele  Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Agence Frence-Presse a citat compania de energie DTEK, operatorul regiunii Kiev, spunând că va trebui să decidă întreruperi „fără precedent” de curent pentru a preveni o întrerupere completă.

- Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că a primit vineri un apel telefonic de la omologul său iranian, Hossein Amir-Abdollahian, şi a cerut Teheranului să nu mai trimită arme în Rusia. Ucraina şi aliaţii occidentali acuză Iranul că a trimis în Rusia drone „kamikaze” care au fost folosite cu efecte devastatoare împotriva infrastructurii ucrainene. Iranul respinge acuzaţiile.

- Cel puţin patru persoane au murit şi 10 au fost rănite după ce mai multe oraşe din apropierea centralei electrice Zaporojie, ocupată de forţele ruse, au fost lovite de bombardamente, se arată într-un comunicat al biroului prezidenţial ucrainean.


- Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au respins tentativele ucrainene de a avansa în est şi au distrus o fabrică militară ucraineană în apropierea oraşului Pavlograd.
- SUA vor oferi Ucrainei asistenţă militară suplimentară în valoare de 275 de milioane de dolari, inclusiv arme, muniţii şi echipamente din stocurile Fepartamentului american al apărării, a declarat secretarul de stat Blinken. „De asemenea, lucrăm pentru a oferi Ucrainei capacităţile de apărare aeriană de care are nevoie, cu cele două Nasam furnizate de SUA, gata să fie livrate în Ucraina luna viitoare”, a spus Antony Blinken. „Şi colaborăm cu aliaţi şi parteneri pentru a face pposibilă livrarea propriilor sisteme de apărare aeriană în Ucraina”, a precizat el.

 - Averile aparţinând unor cetăţeni ruşi ruşi şi belarusi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru uriaşul efort de reconstrucţie postbelică, a declarat ministrul ucrainean de finanţe, Serghei Marcenko. Guvernul a îngheţat active ruseşti şi belaruse în Ucraina în valoare de aproximativ 44 de miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari) de la începutul invaziei Moscovei, potrivit Biroului de Securitate Economică, o agenţie de stat.
- Uniunea Europeană a numit un general polonez, Piotr Trytek, să conducă o nouă operaţiune de antrenament cu trupele ucrainene. Trytek, în vârstă de 51 de ani, a fost ales ca parte a angajamentului UE de a intensifica sprijinul militar pentru Ucraina.
- Prim adjunctul şefului de cabinet al lui Vladimir Putin a vizitat oraşul ucrainean Herson, aflat sub control rusesc. Serghei Kirienko s-a oprit într-un port de feriboturi unde sute de oameni erau evacuaţi din ordinul autorităţilor ruse.
- Ameninţarea unui oficial rus de a ataca sateliţii occidentali care ajută Ucraina a stârnit îngrijorări în industrie cu privire la siguranţa obiectelor aflate pe orbită. Nicio ţară nu a lansat un atac cu rachete împotriva satelitului unui inamic.
- Se aşteaptă ca inspectorii nucleari ONU să ajungă la o concluzie în curând cu privire la afirmaţiile Rusiei privind posibila producere a unei „bombe murdare”. Anchetatorii sunt trimişi în două locaţii din Ucraina, unde Rusia a susţinut că ar fi avut loc astfel de activităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.