Autorităţile din Vâlcea au evacuat, în total, 20 de persoane din şase gospodării din localitatea Alunu, în urma unei alunecări de teren, şase persoane fiind mutate doar în ultimele 48 de ore. În acest moment, nu mai există gospodării în pericol iminent, dar se intervine pentru limitarea efectelor alunecării asupra unui drum judeţean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prefectul de Vâlcea, Marin Florian, a declarat, duminică, pentru News.ro, că în total au fost evacuate din localitatea Alunu 20 de persoane din şase gospădării aflate în pericol iminent din cauza alunecării de teren.

Potrivit sursei citate, doar în ultimele 48 de ore au fost mutate şase persoane din două gospodării.

"O familie din cele două a fost transportată la centrul social din localitatea Alunu, iar cea de-a doua s-a mutat la rude. Se fac demersuri pentru a le trimite o unitate modulară pentru a locui. În total, au fost evacuate 20 de persoane din şase gospădării. Unele sunt la centrul social din Alunu, altele la rude, iar o familie avea o proprietate într-o altă localitate şi a fost mutată acolo”, a declarat Marian Florin.

Potrivit acestuia, în zonă se intervine în continuare cu utilaje, muncitori şi specialişti pentru a împiedica halda de steril să avanseze către drumul judeţean 605 C.

"În acest moment, nu mai sunt gospădării în pericol iminent, dar se lucrează pentru a împiedica halda de steril să ajungă la drumul judeţean şi de acolo la Podul Olteţ”, a mai declarat Marin Florian.

Acesta a precizat că în zonă intervin mai multe autorităţi pentru a limita efectele alunecării de teren şi întinderea acesteia.

Prefectura Vâlcea a solicitat sprijinul Administraţiei Naţionale Apele Române pentru lucrări de intervenţie operativă, în condiţiile în care există riscul ca masele de pământ în mişcare să ajungă în albia râului Olteţ, curs de apă aflat în administrarea SGA Vâlcea.

De asemenea, s-a solicitat Consiliului Judeţean Vâlcea, administratorul drumului judeţean aflat în pericol, să efectueze „lucrări specifice de punere în siguranţă a platformei drumului şi a podului”.

Totodată, autorităţile judeţene au cerut intervenţua Ministerului Economiei, sub autoritatea căruia se regăseşte Complexul Energetic Oltenia, societate ce are în administrare o suprafaţă de 29,11 hectare, aproximativ jumatate din suprafata alunecată.

Evaluarea modului de deplasare a haldei de steril alunecate s-a realizat atât prin survol cu un elicopter aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, cât şi de la sol.

Alunecarea de teren de la Alunu a început, în luna mai, în urma unor precipitaţii abundente şi se manifestă în zona haldei de steril de la Cariera Berbeşti Vest din cadrul CET Govora S.A.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.