Un urs accidentat a fost lăsat să agonizeze de sîmbătâ seară pe drumul dintre Sovata şi Praid, traficul fiind restricţionat. Ministrul Mediului Costel Alexe afirmă că e inuman ce s-a întâmplat, iar birocraţia şi nepăsarea au dus la această situaţie. Ulterior, animalul a fost ucis, întrucât medicii au decis că rănile sale erau prea grave. Poliţiştii au deschis dosar penal, iar prefectul de Harghita a fost demis de ministrul de Interne, care a dispus verificări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Harghita au declarat că ursul care a agonizat pe şosea, între Sovata şi Praid, a fost împuşcat de către vânători, după ce a fost tranchilizat, iar în această cauză poliţiştii au deschis un dosar penal.

Conform IPJ Harghita, specialiştii au tranchilizat ursul care fusese rănit grav de o maşină, iar apoi medicii veterinari au stabilit că rănile suferite de acesta erau prea grave şi a fost luată decizia uciderii lui.

Animalul fost împuşcat de un vânător, cadavrul ursului fiind ridicat apoi de pe carosabil. 
Reprezentanţii IPJ Harghita au precizat că în acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunii de braconaj pentru a lămuri toate aspectele care au dus la producerea acestui eveniment, menţionând că încadrarea juridică a faptei se poate modifica pe parcursul cercetărilor.
 
UPDATE - Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a început procedura de demitere a prefectului judeţului Harghita pentru modul în care a gestionat cazul.
”Având în vedere modul în care autorităţile judeţene au gestionat situaţia ursului lovit seara trecută de o maşină, între localităţile Praid şi Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela. Astfel, a fost începută procedura de demitere din funcţie a prefectului judeţului Harghita pentru că, în calitatea sa de Preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient şi operativ această problemă, deşi a fost înştiinţat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment şi suferinţele animalului rănit”, se aratâ într-un comunicat al MAI.
De asemenea, vor fi făcute verificări pentru a se stabili dacă sunt şi alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile şi responsabilităţile clare de intervenţie, conform prevederilor legale.
- Ursul a fost accidentat de o maşină sâmbătă seară, aruncat în afara carosabilului, dar el s-a târât pe DN13 A, la kilometrul 39, între Sovata şi Praid.

”Din păcate, nu e prima situaţie, am avut încă un caz asemănător la Târnăveni. E o situaţie total nefericită, se încadrează în prevederile unei hotărâri de guvern din 2010 de răniri, capturi şi ucideri accidentale. Legislaţia e una foarte clară. Atribuţia e a jandarmeriei şi a medicilor veterinari arondaţi”,a declarat ministrul Alexe la Antena 3.

Din păcate, din cauza biocraţiei şi a neasumării medicul veterinar nu a venit, substanţa tranchilizatoare nu a venit şi medicul nu şi-a asumat să ajungă la faţa locului. Noi suntem în teren cu toate instituţiile care ţin de mediu şi monitorizăm situaţia. În această situaţie, nu e nevoie de o derogare de la minister. Cred că e inuman să laşi un animal să agonizeze atât timp cât nimic din lege nu te opreşte să te opui”, a continuat Costel Alexe.

La această oră ursul a fost tranchilizat, dar nu a putut fi luat de pe carosabil. Poliţia dirijează traficul în zonă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.