Un avion IAR 99 - Şoim s-a prăbuşit luni în judeţul Bacău, cei doi militari aflaţi la bord reuşind să se catapulteze. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că cei doi piloţi au fost recuperaţi şi sunt în stare stabilă, ambii fiind transportaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti. Unul dintre ei urmează să fie operat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE -  Cei doi piloţi care s-au catapultat în urma accidentului aviatic produs în judeţul Bacău, internaţi la Spitalul Militar din Bucureşti; unul dintre ei va fi operat

Cei doi piloţi care s-au catapultat în urma accidentului aviatic produs în judeţul Bacău au fost transportaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) din Bucureşti. Unul dintre dintre militari - comandorul Marcel Breşug - va fi operat, precizează Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Conform MApN, comandorul Marcel Breşug a fost transferat la Spitalul Militar cu un elicopter SMURD, fiind preluat, în jurul orei 17.00, la Unitatea de Primiri Urgenţe de către o echipă multidisciplinară constituită din medici specialişti în urgenţă (neurochirurgie, chirurgie toracică, chirurgie generală, Anestezie Terapie Intensivă (ATI), ortopedie şi traumatologie şi chirurgie generală) pentru evaluarea medicală, stabilirea diagnosticului şi instituirea conduitei terapeutice chirurgicale şi medicale.

Pacientul, în vârstă de 41 ani, este conştient, cooperant, echilibrat hemodinamic şi respirator, spune MApN.

Instituţia precizează că, în urma consulturilor de specialitate şi a investigaţiilor clinice şi paraclinice, diagnosticul acestuia este: politraumatism prin catapultare, fractură diafiză femurală stângă, fractură naviculară stângă deschisă, contuzie forte umăr stâng, fără interesare nervoasă, contuzie gambă dreaptă.

"Pacientul va fi internat, pentru stabilizarea funcţiilor vitale, în Secţia ATI, urmând ca, în cursul acestei seri, să se intervină chirurgical, în blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi traumatologie, pentru toaletarea plăgilor şi procedura de osteosinteză centro-medulară diafiză femurală stângă. Post-operator, pacientul va fi transferat în secţia ATI, pentru supraveghere medicală, profilaxia durerilor şi a ulcerului de stres, corticoterapie, antibioterapie şi stabilizarea parametrilor biologici. În cursul zilei de marţi, 17 iulie, este programată reexaminarea imagistică şi consult boli infecţioase, neurologie, psihiatrie şi boli interne", mai spune Ministerul Apărării.

La rândul său, căpitan-comandorul Iulian Pena a fost transferat cu o aeronavă de tip C-27J Spartan până în Baza 90 Transport Aerian şi, ulterior, către SUUMC, cu un elicopter IAR 330 Puma, aeronave ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru evacuare medicală. În jurul orei 17.20, pacientul a fost preluat pentru evaluarea medicală la Unitatea de Primiri Urgenţe a SUUMC.

Echipa multidisciplinară constituită pentru stabilirea diagnosticului şi instituirea conduitei terapeutice chirurgicale şi medicale a constatat că militarul are politraumatism prin catapultare, traumatism vertebral lombar minor, fără semne neurologice, contuzie abdominală minoră şi contuzie genunchi drept.

"Pacientul este internat la Secţia Chirurgie generală II, urmând ca şi acesta să fie supus procedurii chirurgicale de toaletare a plăgilor. De asemenea, va beneficia de supraveghere medicală, profilaxia durerilor, corticoterapie, antibioterapie şi stabilizarea parametrilor biologici. În funcţie de evoluţia stării de sănătate, echipa medicală multidisciplinară va decide repetarea unor investigaţii clinice şi paraclinice, eventual  timpii de mobilizare şi începerea programului de recuperare", adaugă Ministerul Apărării.

UPDATE - Cei doi piloţi ai aeronavei militare care s-a prăbuşit în judeţul Bacău au fost recuperaţi şi sunt în stare stabilă; ei sunt aduşi la Spitalul Militar din Bucureşti

Conform MApN, comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu”, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare, s-au catapultat în jurul orei 13.30, la cinci kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău, deasupra Lacului Galbeni.

Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi se află în stare stabilă.

La această oră, un elicopter SMURD execută un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" din Bucureşti, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Sparta  din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală.

Comandorul Breşug, în vârstă de 41 ani, are la activ peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 Şoim, iar căpitan-comandorul Pena, în vârstă de 40 de ani, are o experienţă de zbor de aproape 450 de ore pe aeronava menţionată.

Aeronava militară decolase în jurul orei 13.20 din baza aeriană pentru a executa un zbor de verificare tehnică. După aproximativ 10 minute de zbor, piloţii s-au catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite.

Din ordinul ministrului Apărării Naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestui incident aviatic şi a fost sesizat Parchetul Militar. Totodată, potrivit procedurilor-standard, au fost sistate zborurile cu acest tip de aeronavă până la finalizarea anchetei de specialitate, adaugă MApN.

UPDATE - MApN a anunţat, luni, că cei doi piloţi ai aeronavei de tip IAR 99 Şoim cu dublă comandă care s-a prăbuşit în judeţul Bacău au reuşit să se catapulteze, echipele de salvare sunt în legătură cu ei şi au început deja operaţiunile de recuperare.

”Vom reveni cu informaţii despre starea piloţilor de îndată ce acestea vor fi disponibile”, anunţă MApN. 

Potrivit Ministerului, aeronava aparţinea Bazei 95 Aeriană ”Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” de la Bacău şi s-a prăbuşit în jurul orei 13.30, în zona localităţii Nicolae Bălcescu. 

Conducerea Bazei 95 Aeriană a pus în aplicare de urgenţă planul de intervenţie în astfel de situaţii. 

”Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, împreună cu şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, sunt deja în drum spre locul producerii incidentului. De asemenea, conform procedurilor, o comisie numită la nivelul Statului Major al Forţelor Aeriene va investiga  cauzele producerii evenimentului”, mai anunţă MApN. 

Fifor : Avionul se afla într-o misiune de antrenament

Ministrul Apărării Mihai Fifor a declarat anterior la Antena 3 că avionul decolase de la Baza Aeriană Bacău şi că se afla într-o misiune de antrenament.

Conform lui Fifor piloţii au reuşit să se catapulteze, ei fiind căutaţi la această oră.

Incidentul are loc la o săptămână după ce un MiG 21 Lancer s-a prăbuşit în tinpul unui miting aviatic, la Baza Borcea. Pilotul a murit în explozia produsă după prăbuşirea aparatului.

Dezvoltarea acestui avion de antrenament avansat şi atac uşor a fost demarată în anii '70, fiind primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România. Primul prototip realizat a efectuat primul zbor în 21.12.1985. IAR-99 este un avion integral metalic, simplu din punct de vedere constructiv. Au fost construite 3 prototipuri unul dintre acestea fiind folosit pentru testele de anduranţă.
 
Dezvoltarea acestui avion de antrenament avansat şi atac uşor a fost demarată în anii '70, fiind primul avion reactiv proiectat şi realizat integral în România. Primul prototip realizat a efectuat primul zbor în 21.12.1985. IAR-99 este un avion integral metalic, simplu din punct de vedere constructiv. Au fost construite 3 prototipuri unul dintre acestea fiind folosit pentru testele de anduranţă.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.