Procurorii şi poliţiştii din mai multe structuri au făcut 23 de percheziţii într-un dosar care vizează transporturi ilegale de tutun neprelucrat. Anchetatorii au documentat 64 de transporturi care veneau din Bulgaria, iar tutunul era prelucrat în instalaţii ilegale din mai multe judeţe ale ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Poliţia de Frontieră a transmis că, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, sunt audiate 21 de persoane, urmând a fi dispuse măsuri de reţinere.

ŞTIRE INIŢIALĂ: ”În cursul zilelor de 16 şi 17 august 2023, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul PÎCCJ – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, organele de urmărire penală din cadrul Poliţiei de Frontieră Române şi lucrătorii specializaţi din cadrul Jandarmeriei Române au pus în aplicare un număr de 23 de mandate de percheziţie domiciliară într-o cauză în care se efectuează cercetări”, a transmis, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ).

Sursa citată a precizat că se fac cercetări pentru mai multe infracţiuni, respectiv:

  • producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de
  • antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă;
  • deţinerea de către orice persoană sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit prezentului titlu, cu excepţia celor deţinute în antrepozitul fiscal, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, tutun de fumat peste 1 kg, alcool etilic peste 40 litri, băuturi spirtoase peste 200 litri, produse intermediare peste 300 litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 litri;
  • ruperea de sigilii;
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată;
  • trecere frauduloasă a frontierei de stat.

”Investigaţiile vizează mai mulţi cetăţeni români şi bulgari care, începând cu anul 2022, au organizat şi introdus pe teritoriul României 64 de transporturi ce au avut ca obiect 328.780 kilograme de tutun neprelucrat, în scopul prelucrării acestuia în diferite unităţi clandestine”, a transmis sursa citată.

Potrivit procurorilor, gruparea infracţională livra tutunul din Bulgaria către România, folosind documente justificative pentru mărfuri ce atestau în fals că mărfurile au beneficiari externi, în scopul creării unor circuite comerciale fictive care să inducă în eroare autorităţile de aplicare a legii sau prin eludarea formalităţilor de control la frontieră.

”Astfel, s-a stabilit că tutunul a fost livrat către beneficiari din zona judeţelor Ilfov, Călăraşi şi Dolj, ulterior fiind prelucrat în unităţi clandestine, ambalat şi distribuit pe teritoriul întregii ţări prin intermediul unor platforme de e-commerce. Consecutiv percheziţiilor efectuate au fost identificate importante cantităţi de tutun prelucrat şi neprelucrat, instalaţii utilizate la prelucrarea acestuia şi alte mijloace de probă utile cauzei”, a mai transmis sursa citată.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.