MInisterul Afacerilor Externe a anunţat, luni că o familie din România a semnalat Departamentul Consular din Centrala MAE dispariţia a 3 cetăţeni români, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, în urma prăbuşirii gheţarului Marmolada. În acest context, a fost precizat şi că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie - reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet. Anterior, MAE a transmis că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfăşurare, iar activităţile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condiţiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiţii de siguranţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - „În continuarea precizărilor de presă transmise astăzi cu privire la incidentul produs la data de 3 iulie 2022, la gheţarul Marmolada, soldat, conform informaţiilor de până în prezent, cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum şi cu dispariţia mai multor persoane, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări: Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariţia a 3 cetăţeni români a informat MAE, în urmă cu puţin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declaraţi dispăruţi, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiştii români ar fi fost cazaţi în această perioadă într-o locaţie fără acces la mijloace de comunicaţie (reţea de telefonie mobilă şi conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariţia altor cetăţeni români”, arată comunicatul de presă al instituţiei.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma şi Consulatele Generale ale României la Trieste şi Milano, monitorizează permanent evoluţia situaţiei, continuă dialogul cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi este pregătit să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autorităţile italiene sunt în desfăşurare.

MAE reiterează că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 şi ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 şi al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Roma şi al Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano, s-a autosesizat în urma incidentului produs la data de 3 iulie 2022, la gheţarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum şi cu dispariţia mai multor persoane. În acest context, imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile italiene şi unităţile medicale din regiune, în vederea obţinerii unor informaţii oficiale cu privire la cetăţenia, identitatea şi starea de sănătate a victimelor. Potrivit informaţiilor preliminare obţinute de la autorităţile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificaţi cetăţeni români”, transmite MAE.

MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfăşurare, iar activităţile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condiţiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiţii de siguranţă

MAE menţionează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma şi al celor două Consulate Generale din Trieste şi Milano nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară prin intermediul telefoanelor de urgenţă. La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepţionată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.

Reprezentanţii misiunii diplomatice de la Roma şi ai Consulatelor Generale ale României la Trieste şi Milano se află în dialog permanent cu autorităţile italiene pentru obţinerea unor informaţii actualizate şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 şi ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de telefon de urgenţă al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 şi al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.