O jumătate de tonă de cocaină a fost descoperită în cutii de banane, la un depozit de legume-fructe din Chiajna, relatează Europa Liberă, care precizează că drogurile provin din Columbia, au fost aduse în Europa prin portul Anvers din Belgia, apoi marfa a intrat în ţară prin portul Constanţa şi a ajuns la depozit. În acest caz, a început urmărirea penală in rem pentru infracţiuni prevăzute de Legea privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE - PRECIZĂRILE DIICOT ŞI IGPR

”La data de 26.07.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost sesizaţi de către ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza judeţului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane. În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României, într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de provenienţă Columbia, achiziţionat de pe raza unui stat al Uniunii Europene. Valoarea de piaţă a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro. Prin ordonanţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală s-a dispus începerea urmăririi penale in rem, cu privire la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 2 şi art. 3 din Legea 143/2000 (n.r. - privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri)”, transmite DIICOT.

Art.2

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Art. 3

(1) Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

IGPR oferă aceleaşi date precizând că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii  Organizate Bucureşti, împreună cu procurorii D.I.IC.O.T. – Structura Centrală, au descoperit cocaina.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Potrivit unor surse judiciare, citate de romania.europalibera.org, importatorul a anunţat imediat autorităţile când a descoperit că a primit cocaină în loc de banane.

Drogurile au o puritate de 98%, fiind descoperite în 40 de cutii care ar fi trebuit să conţină banane, în realitate acestea fiind pline cu pachete de 10 şi 15 kilograme de cocaină.

În acest moment, autorităţile competente încearcă să afle destinatarul final al mărfii şi cum a intrat în ţară fără un minim control la frontiere. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.