Un bărbat de 73 de ani care ameninţa că se sinucide, miercuri, în piaţa din faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud a fost imobilizat de poliţişti şi reprezentanţi ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale. Aceştia au reuşit să intre în maşina în care se afla bărbatul şi să îndepărteze butelia pe care acesta o avea. Reprezentanţii Prefecturii au precizat că tentativa bărbatului a venit pe fondul situaţiei personale privind punerea în posesie a unor proprietăţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
UPDATE - "În jurul orei 10 la sediul Instituţiei Prefectului a fost preluat un apel telefonic din partea unui reprezentant al Federaţiei Românilor de Pretutindeni prin care ne-au anunţat că un bărbat din comuna Cetate i-a apelat pentru a-i anunţa că se află în faţa Palatului Administrativ în autoturismul personal cu intenţia de a-şi da foc", se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Bistriţa-Năsăud.

Prefectul Stelian Dolha şi subprefectul Atilla Décsei l-au invitat pe bărbat în audienţă, iar jandarmul de serviciu de la Palatul Administrativ s-a apropiat de autovehicul pentru a-l chema, însă acesta a refuzat să iasă din maşină, precizând că are un cuţit, dar şi o butelie legată cu fire la bateria maşinii pe care intenţionează să o detoneze.

"Tentativa bărbatului a venit pe fondul situaţiei personale cu privire la punerea în posesie a anumitor proprietăţi, situaţie discutată şi anterior în cadrul unor audienţe cu prefectul Stelian Dolha, dar şi cu conducerea precedentă a Instituţiei Prefectului, audienţe la care au participat şi consilieri ai compartimentului UAACR, care au explicat bărbatului care sunt procedurile. Înainte de sosirea forţelor de ordine, prefectul Stelian Dolha, alături de una dintre consilierele juridice de la compartimentul UAACR (Urmărirea Actelor Administrative cu Caracter Reparatoriu) s-au apropiat de vehicul încercând să îl convingă pe bărbat să coboare şi să aibă un dialog", mai scrie în comunicat.

După sosirea jandarmilor şi a poliţiştilor, timp de două ore şi jumătate s-au purtat negocieri cu bărbatul, dar fără rezultat, astfel că, în jurul orei 13:00, poliţiştii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale au intervenit în forţă pentru a scoate din maşină butelia şi pe bărbat, acesta fiind preluat de echipajul SMURD.

"Menţionăm faptul că, printr-o Hotărâre a Comisiei Judeţene Bistriţa-Năsăud din anul 2009, a fost validată Anexa nr.49 Cetate cu 21 poziţii. În Anexa nr.49 Cetate, mama bărbatului a fost înscrisă cu suprafaţa de 4,60 ha în calitate de moştenitoare după soţ, iar bărbatul în cauză a fost înscris în calitate de moştenitor cu suprafaţa de 2,32 ha. Prin hotărârea susmenţionată a fost validat dreptul de proprietate ca întindere, în Anexa nr.49 Cetate, nefiind stabilite şi amplasamentele. Bărbatul în cauză îşi dovedeşte dreptul de proprietate cu un certificat de la Arhivele Statului, în instanţă fiindu-i recunoscut dreptul de proprietate fără amplasament", precizează sursa citată.

Întrucât Comisia locală Cetate nu avea teren la dispoziţie, s-au formulat mai multe cereri de către Comisia judeţeană Bistriţa-Năsăud către A.D.S. Bucureşti, iar în anul 2019 a fost încheiat protocolul de predare-preluare a terenurilor între Comisia locală Cetate şi A.D.S.

Bărbatul a fost invitat la punerea în posesie cu suprafaţa care a fost predată de A.D.S. la Comisia locală Cetate, punere în posesie care nu s-a finalizat întrucât bărbatul nu este de acord cu amplasamentele oferite de Comisia locală Cetate.

Potrivit alin.(2) al art.16 din H.G. nr.401/2013 în cazul în care persoanele cărora li s-a făcut comunicarea nu se prezintă la data şi locul stabilite, punerea în posesie şi întocmirea proceselor-verbale se face în prezenţa unor martori, de regulă proprietari vecini. Titlurile de proprietate, precum şi procesele-verbale de punere în posesie se comunică prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Astel, în 11 mai, a fost emis un titlu de proprietate pentru suprafaţa de 4,60 ha, urmând să fie emis şi al doilea titlu de proprietate forţat pentru suprafaţa de 2,32 ha întrucât în 7 iunie a fost convocat din nou la punerea în posesie, s-a prezentat şi a refuzat amplasamentul.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Incidentul a avut loc în Piaţa Petru Rareş din Bistriţa, unde se află şi Prefectura.
 
"În cursul zilei de azi, poliţiştii din cadrul Politiei Municipiului Bistriţa au fost sesizaţi că un cetăţean ameninţa că se sinucide. La faţa locului au fost dirijate imediat mai multe echipaje de la Ordine Publică şi Rutieră care au asigurat şi delimitat perimetrul şi au evacuat autovehiculele din apropiere. În zonă au fost direcţionate echipe de jandarmi, precum şi echipaje medicale", a transmis, miercuri, Poliţia Judeţeană Bistriţa-Năsăud.
 
Totodată, acolo a intervenit o echipă din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, cu un negociator, pentru a discuta cu bărbatul, în vârstă de 73 de ani, din Bistriţa Bârgăului. 
 
Poliţiştii au reuşit să intre în autoturism şi să îl imobilizeze pe bărbat. Totodată, a fost îndepărtată butelia pe care bărbatul o avea, fiind înlăturat astfel pericolul.
 
În cauză a fost întocmit un dosar penal cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi tentativă la distrugere iar în funcţie de probatoriul administrat vor fi luate măsurile legale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.