Un incendiu puternic declanşat, marţi seară, în comuna Baloteşti, a afectat un depozit de mobilă şi unul de mase plastice, fiind cuprinsă de foc o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi. Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a dat asigurări că nu există substanţe periculoase degajate în urma incendiului, iar purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, spune că locuitorii din zonă nu vor fi evacuaţi. De asemenea, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti anunţă că traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă nu este afectat în niciun fel de incendiu, fumul degajat aflându-se la distanţă mare de aeroport.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

UPDATE 22:43  - Arafat: Incendiul de la Baloteşti a fost localizat şi acum se lucrează la lichidarea lui. Nu se mai ia în calcul varianta evacuării populaţiei

Incendiul puternic izbucnit, marţi seară, în jurul orei 19.30, la un depozit de mobilă din Baloteşti şi unul de mase plastice a fost localizat şi nu mai există risc de extindere a flăcărilor, iar în prezent se lucrează pentru lichidarea lui, a declarat pentru News.ro secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. El a precizat că în acest moment nu se mai ia în calcul varianta evacuării populaţiei din zonă.

"Incendiul de la Baloteşti este localizat şi în acest moment se lucrează pentru lichidarea lui. În prezent, nu mai există risc de extindere şi nu se mai ia în calcul varianta evacuării populaţiei din jur", a declarat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a mai spus că, în aceste condiţii, o parte din echipajele de pompieri aflate la locul incendiului vor fi retrase.

"În condiţiile în care incendiul este localizat, o parte din echipaje vor fi retrase şi vor rămâne strict cele de care este nevoie", a mai spus Raed Arafat.

UPDATE 22:27 - Traficul pe Aeroportul Henri Coandă nu este afectat

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti anunţă că traficul aerian pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă nu este afectat în niciun fel de incendiul din localitatea Baloteşti, fumul degajat aflându-se la distanţă mare de aeroport. Centrul Infotrafic anunţă că circulaţia pe DN1 în zonă se desfăşoară cu dificultate, incendiul fiind la 7-800 de metri de drumul naţional. De asemenea, poliţiştii avertizează că este posibil ca norul de fum să ajungă pe partea carosabilă.

"Pe aeroport sunt asigurate condiţiile pentru desfăşurarea în deplină siguranţă a operaţiunilor aeriene. Traficul aerian de desfăşoară normal şi nu există premisele ca acesta să fie afectat de fumul degajat incendiu", precizează compania.

Centrul Infotrafic a anunţat că circulaţia pe DN1 se desfăşoară cu dificultate.

"În urma incendiului un nor mare de fum s-a format deasupra depozitului şi este posibil, ca o parte din acesta să ajungă la suprafaţa carosabilă a drumului naţional", spun reprezentanţii Infotrafic, care recomandă şoferilor să circule cu prudenţă, "să nu încetinească pentru a fotografia zona afectată" şi să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi atât pe DN1 cât şi pe arterele rutiere din zona incendiului pentru a fluidiza traficul şi pentru prevenirea accidentelor rutiere. 

UPDATE 22:18 - Inspector şef Garda de Mediu Ilfov: Nu există substanţe periculoase degajate în urma incendiului. Nu sunt probleme majore pentru sănătatea populaţiei

Inspectorul şef al Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a dat asigurări, marţi seară, că nu există substanţe periculoase degajate în urma incendiului puternic de la Baloteşti, precizând că în privinţa poluării nu sunt probleme majore pentru sănătatea populaţiei. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, spune că locuitorii din zonă nu vor fi evacuaţi.

Aflat la locul incendiului de la Baloteşti, care a distrus aproape în totalitate două depozite, unul de mobilă şi unul de mase plastice, inspectorul şef al Gărzii de Mediu Ilfov, Emil Grigore, a declarat că nu sunt substanţe periculoase care să se fi degajat în urma incendiului şi că nu sunt probleme majore pentru sănătatea oamenilor din zonă.

"Aşteptăm buletinele de analize şi vom vedea exact, dar deocamdată pot să spun că în interior nu sunt substanţe periculoase şi că nu sunt probleme majore pentru sănătate", a spus inspectorul şef al Gărzii de Mediu.

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a deplasat, la locul incendiului, un auto-laborator care prelevează probe pentru a determina compuşii chimici ce se regăsesc în norul de fum, precum şi concentraţia acestora. Măsurătorile auto-laboratorului vor continua până ce incendiul va fi stins în întregime.

"Din datele prelevate până în acest moment nu există depăşiri la indicatorii măsuraţi. Din evaluarea concentraţiilor de poluanţi măsuraţi la staţia de măsurare fixă a calităţii aerului (partea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului) amplasată în Baloteşti NU s-au identificat variaţii ale concentraţiilor faţă de normal pentru niciunul dintre poluanţii măsuraţi", se arată ]ntr-un comunicat de presă dat publicităţii marţi noapte de Ministerul Mediului.

Potrivit sursei citate, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu suntprezenţi la faţa locului şi monitorizează situaţia.

"De asemenea, având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind evoluţia norului de fum din zona Baloteşti, se apreciază că în cursul nopţii de marţi spre miercuri (27/28 iunie), având în vedere circulaţia aerului, norul va avea avea o tendinţă de dispersie deasupra zonei de focar şi de uşoară deplasare către vest – sud-vest. Începând de miercuri dimineaţă (28 iunie), circulaţia aerului, mai ales în straturile superioare ale atmosferei, se va intensifica din sector sudic, astfel că tendinţa de deplasare a norului de fum va fi către nord, odată cu dispersia acestuia. În prima parte a nopţii de marţi spre miercuri (27/28 iunie), în zona Baloteşti vor fi nori de natură convectivă ce pot determina modificări de scurtă durată în direcţia şi intensitatea vântului, dar şi ploi cu caracter de aversă", se mai arată în comunicatul citat.

CITEȘTE ȘI Therme Bucureşti anunţă că şi-a întrerupt activitatea la puţin timp de la izbucnirea incendiului de la Baloteşti, clienţii părăsind centrul

UPDATE 21:28 - Autorităţile iau în calcul evacuarea unor case aflate în imediata apropiere a locului unde se manifestă incendiul de la Baloteşti

Autorităţile iau în calcul evacuarea unor case aflate în imediata apropiere a locului unde se manifestă incendiul violent care a distrus aproape în totalitate un depozit de mobilă şi unul de mase plastice de la Baloteşti, în funcţie de informarea pe care o vor primi de la Garda de Mediu în privinţa gradului de poluare a aerului în zona respectivă.



Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, la ora actuală pompierii continuă operaţiunea pentru localizarea şi lichidarea incendiului puternic de la Baloteşti, fiind luată în calcul evacuarea localnicilor din casele aflate în imediata apropiere a locului unde se manifestă incendiul.

Arafat a precizat că reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt în legătură cu inspectorii de la Garda de Mediu şi că aşteaptă o informare de la aceştia în ce măsură fumul extrem de gros degajat în urma incendiului poate determina poluarea mediului.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

"Aşteptăm o informare de la Ministerul Mediului să vedem cum evoluează incendiul şi, dacă fumul gros va afecta mediul, vom vedea dacă este necesar să evacuăm casele din apropiere", a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că la faţa locului există "o dificultate în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă".

Depozitul de mobilă afectat aparţine Prestige Mob, societate înfinţată în anul 1998. La Baloteşti, există spaţiu de producţie deschis în 2003 şi având o suprafaţă totală de 11.000 de metri pătraţi, conform datelor de pe site-ul firmei.

UPDATE 20:53  - ISU Ilfov: Depozitele cuprinse de incendiu la Baloteşti ard generalizat şi sunt aproape prăbuşite. Flăcările au cuprins 5 - 6.000 de metri pătraţi

Cele două depozite cuprinse, marţi seară, de un puternic incendiu în localitatea Baloteşti ard "generalizat" şi sunt prăbuşite în mare proporţie, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti - Ilfov. El a precizat că la ora actuală fumul nu se mai propagă vertical, ci aleatoriu, din cauza vântului. Din interiorul uneia dintre hale se aud explozii succesive, de mare intensitate.



Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti - Ilfov, Daniel Vasile, a declarat că cele două depozite cuprinse de incendiu în localitatea Baloteşti ard "generalizat" şi sunt prăbuşite în mare proporţie.

Acesta a adăugat că la ora actuală fumul nu se mai propagă vertical, ci aleatoriu, din cauza vântului, iar din interiorul halelor se aud explozii succesive, de mare intensitate, ale unor recipiente sub prresiune.

"Am decis retragerea pompierilor la o distanţă de siguranţă", a spus Vasile.

Potrivit sursei citate, locuinţele sunt la aproximativ 300 de metri de incendiu, iar o altă hală la aproximativ 70 - 80 de metri distanţă, însă nu există pericol iminent pentru populaţie.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat, marţi seară, pentru News ro, că incendiul se manifestă pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi la două depozite, unul de mobilă şi unul de mase plastice. Potrivit acestuia, la locul incendiului au fost trimise zece autospeciale de stingere, o autoscară, o maşină de descarcerare şi un punct mobil de comandă.

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

La ora transmiterii acestei ştiri, din interiorul depozitelor în flăcări se aud explozii succesive.

De asemenea, pompierii încearcă să limiteze extinderea flăcărilor, în condiţiile în care în zona respectivă sunt mai multe depozite, inclusiv un depozit de medicamente.

Potrivit conducerii Aeroportului Otopeni, zborurile nu sunt afectate de incendiu.

Iniţial, la faţa locului au fost trimise cinci autospeciale, iar ulterior au fost suplimentate cu încă două autospeciale şi o autoscară.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov, incendiul a cuprins două depozite de mase plastice de pe strada Republicii din Baloteşti, iar focul a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.