Doi jurnalişti şi un activist de mediu care filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri din România, au fost bătuţi de aproximativ 20 de persoane într-o pădure din Suceava, anunţă Greenpeace, care precizează că va oferi asistenţă juridică victimelor. Activistul de mediu agresat a declarat pentru Newsbucovina.ro că cel care l-a bătut cel mai tare le-a spus poliţiştilor că data viitoare îl leagă de maşină şi îl trage până rămâne doar piciorul. Poliţiştii au identificat şi dus la audieri 11 persoane implicate în incident şi a fost deschis un dosar penal pentru lovire sau alte violenţe şi distrugere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului, după agresiunea din Suceava: Lucrurile au ajuns însă mult prea departe!/ Toţi autorii să suporte consecinţele legale maxime. Iar dacă se va confirma că o parte dintre agresori sunt personal silvic, ei trebuie să fie excluşi imediat

UPDATE - "Cu toate că persoanele vătămate au oferit informaţii vagi cu privire la agresori, poliţiştii, prin activităţi specifice, au identificat şi depistat deja 11 persoane, implicate în eveniment, pe care le-au condus la sediul Poliţiei, în vederea audierii şi stabiliri participaţiei fiecăreia dintre acestea. De asemenea, în lipsa plângerilor prealabile, în cursul zilei de ieri, poliţiştii s-au sesizat, din oficiu, şi au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere, relaţionând în acest sens şi cu unitatea de parchet competentă”, a declarat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Georgian Drăgan. 

Conform acestuia, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale şi dispunerea măsurilor legale, în cazul celor două infracţiuni, era necesar ca persoanele vătămate să depună plângere prealabilă, conform Codului de Procedură Penală.

"În acest sens, cu persoanele vătămate s-a relaţionat permanent şi, având în vedere că au venit în Bucureşti, au fost îndrumate să se prezinte la sediul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale, din Şoseaua Ştefan cel Mare, pentru a depune plângere prealabilă, necesară, aşa cum am precizat anterior, pentru punerea în mişcare a acţiunii penale”, a precizat oficialul IGPR.
 
Cei trei care au fost agresaţi s-au prezentat la sediul Direcţiei de Investigaţii Criminale, vineri, în jurul orei 14.00, a spus Drăgan. Cercetările în dosar continuă sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.
 
Conform lui Georgian Drăgan, în primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii, alături de alte instituţii cu atribuţii în domeniu, au făcut peste 27.000 de controale în domeniul silvic, verificând 6.000 de obiective şi peste 45.000 de vehicule.
 
"Aceste acţiuni au avut ca rezultat aplicarea a peste 5.500 de sancţiuni contravenţionale în domeniul silvic, în valoare totală de aproape 9 milioane de lei, precum şi constatarea a aproape 6.500 de infracţiuni la regimul silvic, cu 63% mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, colegii noştri au confiscat peste 30.000 de metri cubi de material lemnos, precum şi peste 330 de bunuri şi valori (cu 41% mai multe ca în aceeaşi perioadă a anului trecut)”, a menţionat Georgian Drăgan.
 
Poliţia Română a primit, prin sistemul 112, un număr de 914 apeluri de urgenţă, cu 189% mai multe faţă de anul trecut, 147 dintre acestea fiind confirmate.
 
În judeţul Suceava, în primele 8 luni ale acestui an, structurile de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean au acţionat, alături de celelalte structuri şi instituţii cu atribuţii în domeniu, pentru combaterea ilegalităţilor din domeniul silvic, fiind făcute 1.215 controale.
 
"Poliţiştii, alături de jandarmi, poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai gărzii forestiere, ocoalelor silvice şi Regiei Naţionale a Pădurilor au verificat 2.843 de obiective, dintre care 2.707 mijloace de transport, 28 de exploatări forestiere, 19 instalaţii de debitat lemn, 25 de depozite de material lemnos, 8 târguri, pieţe, oboare, 2 ocoale silvice, precum şi 54 de alte obiective. În urma acestor activităţi, au fost înregistrate 187 de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de Legea nr. 46/2008 (Codul Silvic)”, a menţionat reprezentantul Poliţiei.
 
Conform datelor prezentate de acesta, poliţiştii din Suceava au aplicat 278 de sancţiuni contravenţionale, prevăzute de Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare totală de 635.900 de lei şi au confiscat 2.541 de metri cubi de material lemnos, în valoare totală de peste 1 milion de lei.
 
UPDATE - Potrivit Poliţiei Judeţene Suceava, joi, la ora 16:06, Poliţia municipiului Vatra Dornei a fost sesizată, prin 112, despre faptul că patru persoane (un activist de mediu, doi cameramani şi un localni) au fost victimele unei agresiuni din partea mai multor persoane, în pădurea Dealu Negru, din zona comunei Panaci.

"Având în vederea arealul extins al zonei au fost constituite, în regim de urgenţă, mai multe echipe de poliţişti şi jandarmi, iar în aproximativ 30 de minute s-a reuşit reperarea în fondul forestier a activistului de mediu şi a doi cameramani, a patra persoană (localnicul) reuşind să părăsească singur zona împădurită şi să se prezinte la sediul poliţiei", arată sursa citată.

Cele trei persoane găsite în pădure au fost preluate de echipajele de poliţie şi duse la sediul Poliţiei Municipiului Vatra Dornei. 

"Din audierile efectuate, s-a constatat că în cursul zilei de 16.09.2021, activistul de mediu şi cameramanii s-au deplasat împreună cu un localnic în zona forestieră din proximitatea comunei Panaci, pentru a realiza un material video cu privire la posibile acte ilicite privind tăiri de arbori. În timpul activităţii, aceştia ar fi fost surprinşi de mai mulţi localnici din zonă pe terenurile forestiere private, iscându-se un conflict, care a degenerat, activistul şi cameramanii fiind agresaţi de către celelalte persoane", arată IPJ Suceava.

Conform sursei citate, după iniţierea activităţilor procedurale de audiere pentru stabilirea circumstanţelor producerii evenimentului, s-a solicitat exprimarea poziţiei procesuale a victimelor, prin depunerea plângerilor prealabile sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi distrugere.

Joi, niciuna dintre persoanele implicate nu a depus o plângere în acest sens, rezervându-şi acest drept procesual, însă poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Vatra Dornei au continuat verificările din oficiu şi au constituit un dosar penal, pentru lovire sau alte violenţe şi distrugere.

"Activităţile investigative şi de cercetare penală au continuat şi în timpul nopţii, reuşindu-se obţinerea acordului declarat al unuia dintre cameramani, pentru efectuarea de cercetări cu privire la cele două infracţiuni. Ulterior, poliţiştii au identificat 5 persoane, care au participat la incident. La acest moment, cele 5 persoane sunt în procedură de audiere la sediul Poliţiei municipiului Vatra Dornei, în paralel fiind continuate celelalte activităţi procedurale pentru administrarea probatoriului şi dispunerea măsurilor procesuale, sub coordonarea unităţii de parchet competente", a transmis Poliţia Suceava.

Totodată, poliţiştii din cadrul Biroului Delicte Silvice fac verificări în fondul forestier, pentru verificarea unor aspecte privind activităţi ilicite în domeniul silvic. 

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Regizorul şi jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar internaţional despre tăierile ilegale de păduri din România, a fost bătut crunt de circa 20 de indivizi într-o pădure de pe raza comunei Coşna (jud. Suceava). Echipamentul şi toate înregistrările i-au fost distruse. Alături de el se aflau realizatorul Radu Constantin Mocanu şi activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care îi ajuta să identifice dovezile crimelor forestiere din Bucovina. Atacul a fost sever, două dintre victime pierzându-şi cunoştinţa în drum spre Spitalul Municipal din Vatra Dornei”, relatează Greenpeace.
Câţiva dintre atacatori au fost identificaţi şi duşi la Secţia 15 de Poliţie din Vatra Dornei.
”Avocaţii Greenpeace au intrat în legătură cu victimele conştiente şi le oferă asistenţă juridică de urgenţă. Cerem Inspectorului General al Poliţiei Române şi Inspectorului Şef al IPJ Suceava să se implice direct în soluţionarea acestui caz şi să urmărească ancheta până la finalizarea ei!”m este mesajul organizaţiei de mediu.

Activistul Tiberiu Boşutar nu a vrut să spună cine l-a atacat pentru că i s-a transmis că îi este cunoscută familia şi unde stă, dar că atacatorii sunt cunoscuţi de poliţişti, conform Newsbucovina.ro.

„Mi-au spus că dacă scot o vorbă vin peste mine la Moldoviţa”, a spus Boşutar.

„Cel care m-a bătut cel mai tare le-a spus poliţiştilor că data viitoare mă leagă de maşină şi mă trage până rămâne doar piciorul”, a completat activistul de mediu.

„Nu e vorba de un caz izolat. E vorba de un sistem care ne pune piciorul pe cap”, a mai spus el.

„M-au dezbrăcat în pielea goală, au spus că maşina rămâne acolo şi m-au trimis în fundul gol să merg acasă. Asta am trăit eu azi”, a declarat el.

El a spus că deşi a trecut prin aceste umilinţe nu a trăit atâta umilinţă cât au trăit-o cei care au plecat din ţară de zeci de ani.

„Nu reclam un pădurar. Reclam un sistem depăşit de situaţie. Nu mor eu din asta şi nu mă las”, a mai spus Boşutar.

„E interesant că proprietarul nu a spus nimic. Singurii care ne-au bătut au fost pădurarii şi i-am recunoscut că şi în anii trecuţi aceeaşi oameni ne-au ameninţat şi ne-au bătut. Probabil că, data viitoare veţi vorbi cu familia dacă ţara nu înţelege despre ce e vorba”, a mai spus Boşutar.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.