Trei militari cu vârste între 32 şi 40 de ani au murit după ce un camion în care se aflau 13 persoane s-a răsturnat, joi seară, într-o râpă de aproximativ 40 de metri, în localitatea Dâmbovicioara din judeţul Argeş. Doi dintre ei fuseseră în misiuni în Afganistan. Nouă militari răniţi sunt în stare stabilă şi au fost internaţi la spitale militare din Braşov, Piteşti şi Bucureşti.Ministrul de Interne, Carmen Dan, a spus că, potrivit declaraţiilor şoferului, camionul ar fi rămas fără frâne. Vehiculul - în care se aflau militari de la Batalionul de vânători de munte de la Câmpulung Muscel - era într-un convoi în care se mai aflau încă două camioane şi un ARO, care se întorceau de la un exerciţiu. Ceremonii pentru comemorarea celor trei militari care au murit au avut loc, vineri dimineaţă, la toate unităţile militare din ţară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 11:11 Unul dintre cei şase răniţi în accidentul din Argeş adus la Bucureşti a fost operat; starea tuturor este bună

Conform directorului medical adjunct al Spitalului Militar Central, medicul Mariana Jinga, militarul operat a fost internat la Secţia Ortopedie, având fracturi de oase lungi. El a fost supus vineri dimineaţă unei intervenţii chirurgicale.

Alţi doi militari răniţi în accident sunt internaţi la Secţia de Chirurgie toracică, starea lor fiind bună.

Încă doi dintre cei aflaţi la Spitalul Militar Central prezintă traumatisme cranio-cerebrale şi vertebro-medulare, dar acestea nu sunt severe şi nu provoacă deficienţe motorii. 

Trei militari au murit şi alţi nouă au fost răniţi, joi seara, după ce un vehcul care îi transporta din poligonul de la Cincu către Câmpulung Muscel s-a răsturnat într-o râpă, în zona comunei Dâmbovicioara, din judeţul Argeş. Şase dintre răniţi au fost aduşi cu elicoptere şi cu ambulanţe la Spitalul Militar Central din Bucureşti. Doi dintre ei se află în îngrijirea medicilor de la Spitalul Militar de Urgenţă “Regina Maria” din Braşov şi unul la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Ion Jianu” din Piteşti.

UPDATE 09:07 Ceremonii militare de comemorare a militarilor morţi în accidentul din Argeş, la toate unităţile militare din ţară

Ceremonii pentru comemorarea celor trei militari care au murit după ce un camion s-a răsturnat într-o râpă din judeţul Argeş au avut loc, vineri dimineaţă, la toate unităţile militare din ţară, dar şi la sediul Ministerului Apărării. La ceremonia religioasă care a avut loc la Batalionul 30 Vânători de Munte din Câmpulung - unde lucrau victimele - au participat zeci de colegi ai acestora.

Ceremonia a început, vineri diminaţă, la ora 8.30, cu intonarea Imnului Naţional, după care s-au citit numele militarilor decedaţi şi s-au prezentat date despre spitalele în care se află răniţii. A fost citit ordinu ministrului Apărării Naţionale, potrivit căruia în toate unităţile din ţară se organizează astfel de ceremonii, iar apoi un sobor de preoţi a oficiat o slujbă de pomenire.

UPDATE 4:18 - Cei trei militari morţi în accident aveau 32, 38 şi 40 de ani; la 8:30 vor fi comemoraţi în unităţile militare din ţară

Conform MApN, cei trei sunt plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană şi caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader, iar vineri, la ora 8.30, vor fi organizate în unităţile militare din ţară ceremonii de comemorare.

FOTO - Facebook MApN
FOTO - Facebook MApN

Plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma avea 38 de ani şi era necăsătorit. Era veteran al teatrelor de operaţii, cu două misiuni executate în Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2002.

Caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader era în vârstă de 32 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Executase o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2008.

Caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană, avea 40 de ani, era angajat al MApN din anul 2002. Era căsătorit şi avea un copil.

Toţi militarii răniţi sunt în stare stabilă şi se află internaţi în spitale militare. Doi dintre ei se află în îngrijirea medicilor de la Spitalul Militar de Urgenţă “Regina Maria” din Braşov, unul la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Ion Jianu” din Piteşti, iar ceilalţi şase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” din Bucureşti.

"Astăzi, 30 iunie, la ora 8.30, vor fi organizate în unităţile militare din ţară ceremonii de comemorare a militarilor decedaţi în tragicul accident. Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familiile îndoliate şi transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe", anunţă MApN.

Pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale a fost postată o imagine cu o lumânare aprinsă, însoţită de mesajul "O zi tristă pentru Armata României! Dumnezeu să-i odihnească pe bravii noştri camarazi!".

UPDATE 02:35 - Bodog: A fost confirmat decesul şi în cazul celui de-al treilea militar din camionul căzut într-o râpă la Dâmbovicioara

Şi cel de-al treilea militar rămas încarcerat în urma accidentului produs la Dâmbovicioara, unde un camion militar s-a răsturnat într-o prăpastie, a fost scos decedat, după o intervenţie de câteva ore, a declarat pentru News.ro ministrul Sănătăţii, Florian Bodog. Bilanţul accidentului a ajuns, astfel, la trei morţi şi nouă răniţi.

Foto: Inquam Photos / Catalin Caciuc
Foto: Inquam Photos / Catalin Caciuc

Bodog a precizat că ultimul militar care rămăsese încarcerat a fost scos de către echipajele de intervenţie, fiind constatat decesul.

Militarul rămăsese prins, alături de un coleg de-al său, în cabina camionului, cu motorul maşinii căzut peste ei, intervenţia pentru scoaterea acestora fiind extrem de dificilă. Cel de-al treilea militar care şi-a pierdut viaţa a fost găsit în afara maşinii, fiind aruncat din vehicul în momentul în care camionul a căzut în râpă.

De asemenea, în urma accidentului alţi nouă militari au fost răniţi. Şase dintre ei sunt internaţi la Spitalul din Câmpulung, doi la Spitalul Militar din Braşov, iar unul la Sitalul Militar din Piteşti.

Militarii internaţi la Piteşti şi la Braşov au contuzii şi traumatisme faciale şi vor rămâne spitalizaţi la aceste unităţi medicale, iar cei şase militari aflaţi la Câmpulung vor fi transferaţi în acestă noapte, cu ambulanţe penbtru victime multiple, la Spitalul Militar Central, a mai declarat ministrul Sănătăţii. 

Directorul Spitalului Câmpulung, Grigore Stănescu, a precizat că cei şase militari nu au leziuni care să le pună viaţa în pericol, toţi fiind conştienţi. "Toţi sunt în stare stabilă, conştienţi, nu au leziuni care să le puna în pericol viaţa. Au leziuni ortopedice, nu au leziuni craniene sau la coloană",  a spus directorul Spitalului din Câmpulung.

UPDATE 01:42 - Duşa: Militarii duşi la spitalul din Câmpulung vor fi transferaţi la Spitalul Militar din Capitală

Cei şase militari duşi la Spitalul Câmpulung în urma accidentului petrecut la Dâmbovicioara, unde un camion militar a căzut într-o prăpastie, vor fi transferaţi în această noapte la Spitalul Militar Central, a declarat secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare,Mircea Duşa.

Foto: Inquam Photos / Catalin Caciuc
Foto: Inquam Photos / Catalin Caciuc

Mircea Duşa, care se află la spitalul din Câmpulung, a spus, la Antena 3, că militarii urmează să fie preluaţi de ambulanţe pentru victime multiple şi aduşi în Capitală, la Spitalul Militar Central. El a precizat că ceilalţi doi militari răniţi, care se află la Spitalul Judeţean Braşov, au răni uşoare şi nu vor fi aduşi în Bucureşti.

Directorul Spitalului Câmpulung, Grigore Stănescu, a declarat că militarii aflaţi la această unitate medicală nu au leziuni care să le pună viaţa în pericol, toţi fiind conştienţi.

"Toţi sunt în stare stabilă, conştienţi, nu au leziuni care să le puna în pericol viaţa. Au leziuni ortopedice, nu au leziuni craniene sau la coloană", a spus directorul Spitalului din Câmpulung.

UPDATE 1:38 Ministrul Apărării: Confirm decesul celui de-al doilea militar

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a confirmat decesul celui de-al doilea militar rămas încercerat, precizând că celălalt militar care este prins în cabina camionului căzut în prăpastie nu a fost încă scos, iar operaţiunea de descarcerare continuă. 

”S-a confirmat, din păcate, şi cel de-al doilea deces”, a declarat ministrul Adrian Ţuţuianu, la Antena 3.

Bilanţul accidentului ajunge astfel la doi militari morţi şi alţi nouă răniţi.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipele de intervenţie acţionează pentru scoaterea din camion a ultimului militar rămas încarcerat.

Ţuţuianu a mai spus că doi militari răniţi aflaţi în stare mai gravă au fost preluaţi de un elicopter, iar ceilalţi urmează să fie aduşi cu ambulanţele la Spitalul Militar din Bucureşti.

UPDATE 01:19 Carmen Dan: Nu avem confirmare încă privind decesul celor doi militari încarceraţi; şansele de supravieţuire, minime

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că la acest moment este confirmat decesul unui singur militar, în cazul celorlalţi doi nefiind confirmat decesul, în condiţiile în care ei sunt în continuare încarceraţi. Dan a precizat că cei doi sunt în cabina camionului, cu motorul maşinii căzut pe ei, iar şansele să fie în viaă sunt minime.

”Nu avem o confirmare de deces pentru cele două persoane care sunt încă încarcerate. Aceşti militari se află în cabină, sunt încarceraţi cu motorul aflat pe ei, sunt practic fără şanse de supravieţuire, însă nu avem o confirmare oficială a decesului, o confirmare oficială nu o pot face decât specialiştii de la Ambulanţă sau de la SMURD”, a declarat Carmen Dan într-o intervenţie la Antena 3. 

Ea a precizat că se lucrează în cotinuare la descarcerare, iar intervenţia este ”deosebit de dificilă”.

”Până în acest moment, pompierii au acţionat pe perne de aer pentru a stabiliza camionul, astfel încât să nu alunece şi mai adânc în prăpastie. Trebuie făcute manevre dificile în raport cu elementele de susţinere aflate în teren, în sensul în care cabina trebuie ridicată şi cei doi militari încarceraţi trebuie extraşi”, a spus Dan.

CITEȘTE ȘI Tudose i-a trimis în Argeş pe ministrul Ţuţuianu şi pe Raed Arafat să coordoneze acţiunile de salvare ale militarilor răniţi

UPDATE 00:31 Şapte militari răniţi au fost transportaţi la spitalul din Câmpulung, cu politraumatisme; ceilalţi doi, la Braşov, cu leziuni uşoare

Şapte dintre militarii răniţi în urma răsturnării unui camion într-o prăpastie din Argeş au fost transportaţi la spitalul din Câmpulung, ei având traumatisme cranio-cerebrale şi la membre, iar ceilalţi doi au fost duşi la un spital din Braşov, cu leziuni uşoare.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că doi dintre militarii transportaţi la spitalul din Câmpulung au traumatisme cranio-cerebrale, iar ceilalţi au traumatisme la membre.

”Toţi sunt cu politraumatisme, însă sunt conştienţi şi stabili”, a spus Bodog.

El a precizat că alte două victime au fost transportate la un spital din Braşov, acestea având leziuni uşoare.

”Ele sunt evaluate la momentul de faţă şi se va decide cu privire la necesitatea sau nu a transferului la Bucureşti”, a mai spus Bodog.

UPDATE 00:04 Ceilalţi doi militari rămaşi încarceraţi în camionul răsturnat într-o prăpastie din Argeş au fost declaraţi morţi -surse

Şi ceilalţi doi militari care mai erau încarceraţi în camionul răsturnat într-o prăpastie din judeţul Argeş au fost declaraţi decedaţi, au declarat pentru News.ro surse locale. 

Bilanţul accidentului în care a fost implicat un camion militar este de trei morţi şi nouă răniţi.

Cei trei militari morţi se aflau în cabina camionului în momentul în care acesta s-a răsturnat şi au rămas prinşi sub motor.

Ceilalţi zece militari se aflau în partea din spate a vehiculului militar.

Nouă dintre aceştia au fost preluaţi de ambulanţe şi transportaţi la spital. Al zecelea militar a scăpat fără nicio leziune şi se află la locul accidentului.

UPDATE 23:58 - Carmen Dan: Motorul a căzut peste cele două victime încarcerate, pentru care în acest moment se fac eforturi să fie descarcerate

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că motorul camionului a căzut peste doi militari, fiind vorba despre care mai sunt încarceraţi la această oră, ea precizând că deocamdată echipele de intervenţie pot vedea doar picioarele acestora. Ea a mai spus că deocamdată nu poate fi declarat decesul celor doi. Ea a mai spus că din declaraţiile supravieţuitorilor reiese că autovehiculul a rămas fără frâne.

Ministrul Carmen Dan a afirmat că echipele de intervenţie acţionează în continuare pentru descarcerarea celor doi militari care mai sunt blocaţi în camion.

”Mai sunt două persoane încarcerate, se lucrează în acest moment pentru descarcerare, dar nu putem decât să vedem picioarele celor încarceraţi. Nu putem să confirmăm decesul”, a spus Carmen Dan.

Ea a mai declarat că motorul camionului a căzut peste cei doi militari pentru care acum se intervine.

”Aşa cum a fost răsturnat acel camion, motorul a căzut peste cele două victime încarcerate pentru care în acest moment se fac eforturi să fie descarceraţi”, a precizat ministrul.

Dan a precizat că iniţial au fost scoşi din camion şase militari, patru fiind inconştienţi.

De asemenea, ministrul a spus că apelul la 112 privind răsturnarea camionului a fost făcut la ora 21.37, iar la ora 21.40 a fost activat planul roşu de intervenţie.

Ea a menţionat că şoferul a fost testat cu aparatul etilotest şi a declarat că a rămas fără frâne.

UPDATE 23:34 - Premierul Tudose: Este inadmisibil să nu poată fi făcute zboruri de noapte pentru transportul victimelor

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi seară, la Realitatea TV, că la acest moment mai sunt doi militari încarceraţi, în urma accidentului produs la Dâmbovicioara, precizând că a cerut ca spitalele la care vor fi aduse victimele să aibă asigurate rezerve de sânge şi tot ce este nevoie. Premierul a mai spus că este inadmisibil să nu poată fi făcute zboruri pe timp de noapte pentru transportul victimelor la spital.

Premierul a declarat că a fost activat Planul roşu la 3 minute de la primirea apelului la 112 şi că imediat a fost constituită o Celulă de criză la Ministerul de Interne.

El a mai spus că este în legătură permanentă cu ministrul Apărării, care se ocupă să anunţe familiile victimelor, dar şi cu ministrul Sănătăţii, căruia i-a cerut ca toate spitalele la care vor fi duse victimele să aibă rezerve de sânge şi tot ce este necesar.

"La acest moment mai sunt două victime încarcerate şi se fac eforturi deosebite pentru scoaterea lor. De asemenea, acum se încearcă resuscitarea celei de a treia victime, care a fost aruncată din camion", a afirmat premierul.

Premierul a mai spus că este inadmisibil să nu poată fi făcute zboruri pe timp de noapte cu elicopterul SMURD. "Din păcate, nu înţeleg de ce după 27 de ani nu putem efectua zbor pe timp de noapte, maine vom verifica. Este impradonabil pentru o ţară în anul 2017", a adăugat Tudose.

UPDATE 23:23 Unul dintre militarii încarceraţi a murit

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, joi seară, că unul dintre cei trei militari rămaşi încarceraţi în camionul răsturnat într-o prăpastie din Argeş a murit şi a precizat că nu se ştie dacă ceilalţi doi sunt încă în viaţă. 

Raed Arafat a mai spus că şapte dintre militarii răniţi care au fost şcosi din camion sunt transportaţi spre spitalul din Câmpulung, iar de la Bucureşti au plecat deja ambulanţe pentru transport victime multiple pentru a-i prelua apoi.

Alţi doi răniţi vor fi duşi la un spital din Braşov.

Camionul în care se aflau 13 militari de la Batalionului 30 Vânători de Munte s-a răsturnat într-o prăpastie, joi, în jurul orei 21.55, în apropiere de localitatea Valea Urdei, din judeţul Argeş.

Camionul, care era ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare care se deplasau dinspre Cincu spre Câmpulung, s-a răsturnat în afara şoselei, precizează IGSU.

Ministrul Apărării Naţionale, Adrian Ţuţuianu, secretarul de stat Mircea Duşa şi generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, se află în drum spre locul accidentului.

UPDATE 23:22 - MApN: Parchetul Militar, sesizat în cazul accidentului din Argeş. La nivelul ministerului a fost constituită o comisie pentru stabili cauzele

Parchetul Militar a fost sesizat în cazul accidentului din judeţul Argeş, iar din ordinul şefului Statului Major General a fost insituită o o comisie pentru stabili cauzele incidentului,

"Un autocamion având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte a fost implicat într-un accident de circulaţie astăzi, 29 iunie, în jurul orei 21.55, în apropiere de localitatea Valea Urdei, judeţul Argeş. Autocamionul, care era ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare, care se deplasau dinspre Cincu spre Câmpulung, s-a răsturnat în afara carosabilului", anunţă MApN.anunţă MApN, care precizează că vehiculul răsturnat în râpă era ultimul dintr-o coloană de patru, care se deplasau de la Cincu spre Câmpulung.

Ministrul apărării naţionale, Adrian Ţuţuianu, secretarul de stat Mircea Duşa şi generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General se află în deplasare către locul accidentului.

"Conform procedurilor legale, a fost sesizat, Parchetul Militar. Din ordinul şefului Statului Major General, a fost instituită o comisie de cercetare administrativă care va investiga circumstanţele producerii incidentului", anunţă MApN.

UPDATE 23:11 - Victimele, transportate la spitale din Câmpulung şi Piteşti

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat pentru News.ro că în camion se aflau 13 persoane, iar zece dintre ele au fost scoase, fiind în stare stabilă, în timp ce celelaltre trei sunt încă încarcerate.

Purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure, a afirmat că cei trei militari rămaşi încarceraţi în camion se află în stare critică.                        

Ea a precizat că printre cei zece militari scoşi din camion sunt şi câţiva inconştienţi.                        

Prefectul judeţului Argeş, Emilian Dragnea, a spus că victimele vor fi transportate cu ambulanţele la spitalul din Câmpulung şi la Spitalul Judeţean din Piteşti.

UPDATE 23:04 - Militarii sunt de la Batalionul de Vânători de Munte de la Câmpulung Muscel. Circulaţia în culoarul Rucăr - Bran este blocată

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat că militarii sunt de la Vânătorii de Munte din Câmpulung şi veneau dintr-o misiune.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a spus că în camion se aflau 13 militari.

UPDATE: 22:45 - Trei militari sunt încarceraţi, cu şanse minime de supravieţuire

Pompierii de la ISU Argeş au reuşit să ajungă la camionul militar răsturnat într-o prăpastie, în zona localităţii Dâmbovicioara, echipajele de decarcerare reuşind să scoată zece militari din autovehicul, au declarat reprezentanţi ai ISU Argeş.

La ora transmiterii acestei ştiri, alte trei persoane sunt încarcerate în camion, iar şansele de supravieţuire ale acestora sunt ”minime”, au precizat sursele citate.

Echipajele Salvamont Argeş au fost solicitate să intervină în zonă, pentru a ajuta la scoaterea victimelor din camionul răsturnat.

UPDATE 22:39 - Raed Arafat:  Descarcerarea este dificilă; camionul răsturnat se află lângă o râpă şi mai mare; sunt şi persoane care au ieşit pe picioarele lor din vehicul

Secretarul de stat în Mai Raed Arafat a declarat că din informaţiile pe care le deţine până în acest moment, camionul răsturnat este aproape de o râpă mai mare,  astfel încât descarcerarea trebuie făcută cu mare atenţie.

Conform lui Arafat unii dintre cei aflaţi în camion au ieşti pe piciorele lor din vehicul şi au ajutat la scoatera câtorva dintre răniţi.

Secretarul de stat a spus că nu se poate interveni cu elicopterele în zona respectivă, pentru că este noapte şi este o regiune muntoasă.

El a anunţat că la locul accidentului, care a avut loc în zona satului Valea Urdii, din comuna Dâmbovicioara, se vor deplasa şi echipe de la Spitalul Floreasca, pentru a prelua răniţi dacă va fi cazul. De asemenea, a fost alertat şi Salvamontul.


Plan roşu de intervenţie după ce un camion s-a răsturnat în judeţul Argeş

Potrivit Inpsectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, din primele informaţii reiese că sunt persoane încarcerate în camion, însă nu se cunoaşte încă numărul acestora.

În acest caz a fost activat planul roşu de intervenţie şi au fost alertate nouă echipaje medicale SMURD şi şase ale Serviciului de Ambulanţă Argeş.

De asemenea, acţionează trei autospeciale de stingere cu modul de descarcerare şi prim-ajutor.

La rândul său, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a declarat pentru News.ro că în camion se aflau 13 persoane, iar zece dintre ele au fost scoase, fiind în stare stabilă, în timp ce celelaltre trei sunt încă încarcerate. 

Purtătorul de cuvânt al ISU Argeş, Mădălina Epure, a afirmat că cei trei militari rămaşi încarceraţi în camion se află în stare critică.                        

Ea a precizat că printre cei zece militari scoşi din camion sunt şi câţiva inconştienţi.                        

Prefectul judeţului Argeş, Emilian Dragnea, a spus că victimele vor fi transportate cu ambulanţele la spitalul din Câmpulung şi la Spitalul Judeţean din Piteşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.