Copilul de doi ani căzut într-un puţ în judeţul Teleorman a fost salvat de echipele de intervenţie după mai mult de zece ore. Pe tot parcursul zilei, peste 40 de pompieri au lucrat concomitent, pe două planuri - au săpat pe lângă puţ pentru a ajunge la copil pe sub pământ şi au introdus diverse dispozitive de prindere. În cele din urmă, băieţelul - care a stat cu jumătate din corp în apă - a fost scos cu ajutorul unui dispozitiv, el fiind adus în Capitală cu un elicopter SMURD, pentru a fi spitalizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 22:49 - Arafat: Copilul de doi ani căzut într-un puţ în Teleorman este adus în Capitală cu un elicopter SMURD

Copilul de doi ani căzut într-un puţ într-o gospodărie din judeţul Teleorman şi salvat de echipele de intervenţie după mai mult de zece ore este adus cu un elicopter SMURD la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală , a declarat, marţi, pentru News.ro, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

"A fost o acţiune foarte dificilă. Copilul a fost scos teafăr şi este trasportat cu un elicoper SMURD în Bucureşti. Elicoperul va ateriza pe Aeroportul Băneasa, apoi copilul va fi dus la Spitalul Grigore Alexandrescu”, a mai spus Arafat.

Salvatorii au săpat zece metri în jurul puţului, după care terenul a început să se surpe. ”Era un puţ foarte îngust, putea oricând să cedeze. Atunici au recurs la un alt la alt plan”, a mai spus Raed Arafat.

UPDATE 22:00 - Copilul căzut într-un puţ a stat, mai mult de zece ore, cu jumătate din corp în apă

Copilul de doi ani căzut într-un puţ dintr-o gospodărie din localitatea teleormăneană Balta Sărată a stat, mai mult de zece ore, cu jumătate din corp în apă, fiind preluat de o ambulanţă pentru a fi transportat la un spital din Bucureşti.

Locotenent-colonel Cristian Radu de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că băieţelul de doi ani a stat cu jumătate din corp în apă.

Copilul a fost stabilizat în ambulanţă, iar în prezent este transportat la un spital din Bucureşti, fiind însoţit de către tatăl său.

Surse locale spun că mama băieţelului, care este gravidă în ultimul trimestru de sarcină, se află la spital. În condiţiile în care mai are câteva săptămâni până va naşte, medicii i-au interzis să asiste la operaţiunea de salvare, au precizat sursele citate.

UPDATE 21:11 - Copilul de doi ani căzut într-un puţ în Teleorman a fost salvat de echipele de intervenţie după mai mult de zece ore

Copilul de doi ani căzut într-un puţ în judeţul Teleorman a fost salvat de echipele de intervenţie după mai mult de zece, el fiind în viaţă şi urmând să fie preluat de un echipaj SMURD. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleroman, Adrian Gelu Dragomir, copilul a fost scos teafăr şi a fost preluat de echipajele medicale, care îi acordă primul ajutor.

”Copilul a fost recuperat în viaţă de salvatori. Echipajele medicale îl evaluează, iar elicopterul este pregatit să-l transporte la spital”, precizează IGSU.

Specialiştii au lucrat concomitent pe două planuri - pe de o parte au încercat să sape pe lângă puţ şi să ajungă la copil pe sub pământ, iar pe de altă parte au introdus în puţ diverse dispozitive de prindere cu autoscara de salvare, pe care au băgat-o prin tuburile foarte înguste, de 30 – 35 de centimetri, a spus Dragomir, care a precizat că al doilea procedeu a avut succes.

Adrian Gelu Dragomir a adăugat că băieţelul plângea în momentul în care a fost scos din puţ, el fiind preluat de către echipajul medical de la Ambulanţă, întrucât este posibil să fi suferit răni în urma căderii la o adâncime de 16 metri.

”O viaţă salvată e ca şi cum ai salva o lume întreagă”, a precizat Dragomir.

Operaţiunea de salvare a copilului, la care au participat zeci de pompieri, a durat mai mult de zece ore, timp în care salvatorii au luat în calcul mai multe variante de a-l scoate la suprafaţă.

Forţele de intervenţie au acţionat ”pe două fronturi”, atât prin manevrarea unui dispozitiv în interiorul puţului, cât şi prin săpături făcute în jurul acestuia.

”Forţele de la faţa locului au fost suplimentate cu o autospecială de descarcerare şi un camion la ISU Olt, un container multirisc şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă ( cu medic) de la ISU Bucureşti-Ilfov. De asemenea, tot de la ISU Bucureşti-Ilfov a plecat, în sprijin, un camion încărcat cu materiale de susţinere pentru consolidarea malurilor de pământ”, preciza IGSU.

UPDATE 19:35 - ISU Teleorman: Salvatorii îl văd pe copilul de doi ani căzut într-un puţ mişcând şi au auzit ”sunete ce par a exprima durerea”

Salvatorii îl văd pe copilul de doi ani căzut într-un puţ în judeţul Teleorman mişcând pe camera video şi au auzit ”sunete ce par a exprima durerea”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman, Adrian Gelu Dragomir. La ora transmiterii acestei ştiri, săpăturile în jurul puţului au fost reluate, iar salvatorii încearcă să consolideze malurile de pământ astfel încât tuburile din beton să nu se prăbuşească.

Purtătorul de cuvânt al ISU Teleroman, Adrian Gelu Dragomir, a declarat pentru News.ro că echipele de salvare au început din nou să sape în jurul puţului şi au adus la faţa locului bucăţi din lemn care să sprijine malurile de pământ.

Salvatorii de la ISU şi cadrele medicale de la Serviciul de Ambulanţă care participă la acţiune l-au văzut pe copil mişcând pe camera video şi au auzit ”sunete ce par a exprima durerea”, a precizat reprezentantul ISU Teleorman.

UPDATE 19:01 - Teleorman: Peste 40 de pompieri intervin, de aproape opt ore, pentru salvarea copilului de doi ani căzut într-un puţ

Peste 40 de pompieri intervin, marţi seară, de aproape opt ore, pentru salvarea copilului de doi ani căzut într-un puţ dintr-o gospodărie din localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman, forţele de la faţa locului fiind suplimentate. De asemenea, în zonă urmează să ajungă un camion încărcat cu materiale de susţinere pentru consolidarea malurilor de pământ din jurul puţului.

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă spun că la faţa locului forţele de intervenţie acţionează ”pe două fronturi”, atât prin manevrarea unui dispozitiv în interiorul puţului, cât şi prin săpături făcute în jurul acestuia.

”Forţele de la faţa locului au fost suplimentate cu o autospecială de descarcerare şi un camion la ISU Olt, un container multirisc şi o ambulanţă de terapie intensivă mobilă ( cu medic) de la ISU Bucureşti-Ilfov. De asemenea, tot de la ISU Bucureşti-Ilfov a plecat, în sprijin, un camion încărcat cu materiale de susţinere pentru consolidarea malurilor de pământ”, precizează IGSU.

Conform sursei citate, copilul de doi ani este în viaţă, fiind monitorizat permanent cu camera video introdusă în puţ.

”Vârsta frageda a copilului, adâncimea la care acesta se află şi diametrul îngust al spaţiului de manevră îngreunează misiunea salvatorilor”, mai arată IGSU.

În jurul după-amiezii, echipele de salvatori au sistat, temporar, săpăturile în jurul puţului în care a căzut copilul, încercând extragerea acestuia cu un aparat special, folosit pentru intervenţii în spaţii înguste, însă în zadar, astfel că săpăturile au fost reluate.

UPDATE 16:21 - Pompierii au sistat săpăturile în jurul puţului unde a căzut un copil de doi ani şi încearcă să îl scoată cu un aparat special folosit pentru spaţii înguste

Echipele de intervenţie încearcă, de peste cinci ore, să îl scoată la suprafaţă pe copilul de doi ani căzut, marţi, într-un puţ foarte îngust dintr-o gospodărie din localitatea teleormăneană Balta Sărată. Copilul este monitorizat video, acesta fiind încă în viaţă, dar nu pot evalua starea sa de sănătate. La ora transmiterii acestei ştiri, săpăturile în jurul puţului au fost sistate temporar, iar echipele încearcă scoaterea copilului cu un aparat special folosit pentru spaţii înguste.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Teleorman, Gelu Adrian Dragomir, echipele de salvatori au sistat, deocamdată, săpăturile în jurul puţului în care este căzut copilul şi încearcă extragerea acestuia cu un aparat special, folosit pentru intervenţii în spaţii înguste.

În puţ au fost introduse camere video pentru monitorizarea copilului, iar salvatorii spun că micuţul este în viaţă, dar că nu pot evalua starea de sănătate a acestuia.

Comunităţile locale s-au implicat în acţiunea de salvare, la faţa locului fiind aduse trei buldoexcavatoare pregătite să intervină, a precizat Dragomir.

Reprezentantul ISU Teleorman a declarat că este riscant să se sape în jurul puţului întrucât materialul din care este făcut acesta se pot deplasa şi pot cădea peste copil.


"Pe de altă parte, copilul trebuie foarte bine legat înainte de a fi scos de la adâncimea de 16 metri, întrucât viaţa acestuia ar fi pusă în pericol dacă ar cădea", a precizat reprezentantul ISU Teleorman.

Un număr impresionant de forţe de intervenţie se află la faţa locului, elicopterul SMURD fiind pregătit să intervină pentru preluiarea copilului în momentul în care acesta va fi scos la suprafaţă.

Potrivit pompierilor, apelul prin care era anunţată că un copil mic a căzut într-un puţ foarte îngust, cu diametrul de 30 - 35 de centimetri, a fost făcut în jurul orei 11.00. primele echipe trimise la faţa locului fiind de la Roşiorii de Vede. Ulterior, zonă au ajuns mai multe autospeciale de stingere şi descarcerare, dar şi echipaje medicale,  precum şi un echipaj de salvatori, o autospecială CBRN şi spitalul mobil, care au in dotare tunuri cu aer cald, din cadrul ISU Bucureşti - Ilfov.

Incidente similare

În ultimii ani, au mai avut loc incidente similare, în care copii cu vârste de 2-3 ani au căzut în puţ, iar în toate cazurile salvatorii acestora au fost alţi copii, adolescenţi, care au fost coborâţi cu chingi de către pompieri, după ce intervenţiile acestora nu au dat rezultatele scontate.

În mai 2014, un băieţel de doi ani a căzut într-o groapă săpată pentru o fântână în satul Bârza din comuna Tufeni, judeţul Olt. Groapa - aflată în spatele casei familiei copilului - avea o adâncime de circa şase metri şi un diametru cuprins între 30 şi 35 de centimetri şi era plină cu apă acumulată în urma ploilor.

Salvatorul a fost un băiat de 11 ani, Mădălin Geabelea, care a fost coborât în groapă legat de o sfoară şi, după mai multe încercări, a reuşit să îl apuce de umeri pe băieţelul de doi ani. Ajutat de săteni şi de pompieri, băiatul a reuşit să îl aducă teafăr la suprafaţă pe băieţelul de doi ani, care a stat blocat în puţ câteva ore.

În aprilie 2013, un băiat de 14 ani, din judeţul Dolj devenea erou după ce a salvat dintr-o fântână un copil de trei ani. Gabriel Ruiu, în vârstă de trei ani, a căzut în fântâna din curte, adâncă de 15 metri. Pompierii au încercat să îl scoată, însă pentru că spaţiul era îngust niciun adult nu a reuşit să intre după copil. Cristian Becheanu, în vârstă de 14 ani, a fost legat de picioare şi coborât în puţ, el fiind scos la suprafaţă cu copilul în braţe.

Un alt caz, extrem de mediatizat, a avut loc în 11 iunie 2001, când Alina, o fetiţă de doi ani, a căzut în puţul din curtea casei părinţilor ei, din localitatea Voluntari. Zeci de oameni s-au chinuit timp de opt ore să o scoată pe micuţă din puţul cu diametrul de 30 de centimetri, însă fără succes. Cea care avea să îi salveze viaţa era o adolescentă de 18 ani, Oana Furnică.

"Am aflat de la televizor despre caz şi am decis să merg acolo să văd despre ce este vorba. Era multă lume. Înaintea mea au încercat şi alţii să o salveze p fetiţă. M-am oferit să ajut eu, dar n-am primit acordul din prima. N-aveam experienţă. Cineva a spus că sunt o cascadoare din America şi atunci m-au lăsat. Am coborât 6 metri şi am reuşit să o trag de acolo", povestea tânăra, despre a cărei poveste a scris şi presa internaţională.

UPDATE 13:31- Aparat experimental pentru intervenţii în spaţii înguste, trimis în Teleorman pentru scoaterea copilului căzut în puţ

Un aparat experimental pentru intervenţii în spaţii înguste a fost trimis în localitatea teleormăneană Balta Sărată pentru salvarea copilului de doi ani căzut într-un puţ foarte îngust din curtea gospodăriei şi blocat la aproximativ 16 metri adâncime. Secretarul de stat Raed Arafat spune că, din păcate, niciuna dintre variantele de intervenţie nu are risc zero.

Secretarul de stat Read Arafat a precizat, marţi, pentru News.ro că aparatul experimental care este trimis la faţa locului este făcut de un inginer şi este proiectat astfel încât poate să fie introdus în spaţii înguste.

El a spus că acest aparat nu a mai fost folosit în cazuri similare, dar a fost luat în calcul ca o posibilă soluţie care să ajute la prinderea şi scoaterea copilului din puţ. Arafat a menţionat că folosirea acestui aparat experimental va putea fi decisă doar de către echipajele de intervenţie la faţa locului, la fel şi alte soluţii care ar putea ajuta la salvarea copilului.

În ceea ce priveşte autospeciala CBRN trimisă la faţa locului, Read Arafat a spus că aceasta poate fi folosită pentru a face căldură în puţ, astfel încât să existe toate condiţiile până când salvatorii îl vor putea scoate pe copil.

Secretarul de stat a mai precizat că, din păcate, intervenţie cu risc zero nu există şi că echipele de intervenţie de la faţa locului vor trebui să stabilească cea mai sigură abordare pentru copil asumând cele mai puţine riscuri.

"Sunt oameni cu experienţă la faţa locului, echipa specială trimisă de la Bucureşti a mai avut astfel de situaţii şi ăsta a fost motivul pentru care au fost trimişi. Există echipamente la faţa locului care să permită intevenţia, dar nici un caz nu e ca altul şi depinde de evaluarea de la faţa locului şi de ce decizie iau acolo. Nimeni nu poate da indicaţii de la distanţă ce au de făcut", a declarat Raed Arafat.

Potrivit sursei citate, echipa de salvatori speciali este plecată cu două maşini cu echipamente şi este foarte aproape de Balta Sărată. Arafat a precizat că în zonă a fost trimis şi un elicopter SMURD pentru a fi asigurată asistenţa medicală urgentă în caz de nevoie, inclusiv transportul copilului dacă va fi cazul.

Arafat a precizat că aparatul experimental respectiv este trimis cu un alt elicopter în care se află, de asemenea, cel care îl deţine, împreună cu adjunctul şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, acesta din urmă preluând comanda atunci când va ajunge în zonă şi va coordona întreaga acţiune de salvare.

Arafat a mai precizat că salvatorii aflaţi la locul incidentului au introdus deja o cameră video, astfel că au contact vizual cu copilul.

Copil de doi ani blocat de o oră într-un puţ. Operaţiunea de salvare, dificilă din cauză că puţul este foarte îngust

Un copil de doi ani, din localitatea teleormăneană Balta Sărată, a căzut într-un puţ foarte îngust, la o adâncime de aproximativ 16 metri, echipe de salvatori încercând să-l scoată. Copilul este blocat în puţ de circa o oră, însă operaţiunea de salvare este extrem de dificilă din cauză că puţul respectiv are un diametru de doar 30 - 35 de centimetri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Teleorman, Adrian Dragomir, a declarat, marţi, că un copil de doi ani a căzut, în urmă cu aproximativ o oră, într-un puţ îngust din curtea casei, în localitatea Balta Sărată, judeţul Teleorman.

Operaţiunea de salvare este foarte dificilă din cauză că puţul este foarte îngust, având un diametru de 30 - 35 de centimetri.

"Copilul este blocat la aproximativ 16 metri, pe o pompă care scoate apă, deci el nu se află în apă, fiind conştient. Se aude plângând. Am încercat împreună cu membrii familiei să cooperăm cu el, dar deocamdată nu a răspuns la aceste mesaje", a precizat Dragomir.

Acesta a adăugat că echipele de intervenţie încearcă orice operaţiune de salvare şi că, pentru ca micuţul să nu intre în hipotermie, este suflat aer cald în puţ.

Purtătorul de cuvânt al ISU Teleorman a mai spus că salvatorii iau în calcul inclusiv varianta demolării puţului până nivelul unde se află copilul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.