Poliţiştii constănţeni avertizează turiştii şi localnicii să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă deoarece acestea pot conţine droguri cu o concentraţie de peste 90 la sută şi dacă găsesc astfel de colete să sune la 112. Oamenii legii desfăşoară în prezent o amplă operaţiune pe litoralul Mării Negre, într-un dosar de trafic de droguri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: Peste 300 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne continuă să caute sâmbătă, pachetele cu droguri de pe litoral, iar verificările se desfăşoară pe 90 de kilometri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române, Georgian Drăgan, a declarat sâmbătă după-amiază, în staţiunea Mamaia, că în judeţul Constanţa are loc o amplă operaţiune de căutare a unor pachete care conţin droguri.

“Astăzi, în judeţul Constanţa, s-a desfăşurat o amplă operaţiune de căutare a unor pachete susceptibile a conţine droguri de mare risc. În cadrul acestei activităţi au fost implicaţi poliţişti din cadrul Poliţiei Române, poliţişti de frontieră, jandarmi, dar şi lucrători din cadrul altor structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Constanţa. În urma acestor activităţi au fost descoperite şi ridicate mai multe colete susceptibile a conţine droguri de mare risc”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPR.

El a precizat că acţiunea este în plină desfăşurare şi la aceasta participă 300 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne.

“Operaţiunea este în derulare. Peste 300 de poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi se află pe litoralul românesc. Vorbim aici de aproximativ 90 de kilometri pe care se efectuează aceste căutări. Bineînţeles, la finalizarea acestor verificări vom reveni cu detalii publice în ceea ce priveşte locurile în care au fost descoperite drogurile, precum şi cantitatea totală care a fost identificată şi ridicată de către colegii mei.

Georgian Drăgan a menţionat că au fost găsite pachete cu droguri inclusiv pe mare.

“Au fost găsite droguri inclusiv pe mare. Tocmai de aceea această operaţiune a beneficiat de sprijinul a două elicoptere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, dar şi a 14 ambarcaţiuni din cadrul Poliţiei de Frontieră. S-au folosit, bineînţeles, şi scafandri în aceste căutări de astăzi. Operaţiunea este în derulare şi sperăm să găsim toate coletele care conţin droguri pentru a înlătura orice potenţial pericol la adresa cetăţenilor din Constanţa”, a precizat purtătorul de cuvânt al IGPR.

El a mai spus că au fost persoane care au sunat la 112 şi au semnalat prezenţa acestora pachete pe litoral, iar din informaţiile pe care le deţine nu au fost persoane care au găsit droguri şi nu le-au declarat autorităţilor.

“Au fost şi persoane care au semnalat faptul că au găsit anumite colete şi le mulţumim pe această cale că au ales să alerteze de îndată autorităţile. Din datele pe care le deţin în prezent nu există nicio persoană care să fi găsit droguri şi să nu fi declarat la 112. Toate aceste activităţi se desfăşoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de risc. Toate activităţile sunt coordonate de DIICOT. Bineînţeles, procurori din cadrul DIICOT se află în Constanţa şi coordonează toate aceste activităţi”, a afirmat Georgian Drăgan.

El a precizat că după captura de la Sfântu Gheorghe, când au fost găsite 800 de kilograme de droguri, ulterior autorităţile au mai descoperit alte 200 de kilograme.

“La acel moment s-au găsit aproximativ 800 de kilograme de droguri. Ulterior s-au mai găsit alte 200 kilograme, iar astăzi urmează să stabilim la finalul acestei operaţiuni câte kilograme de droguri au descoperit şi ridicat colegii noştri”, a explicat purtătorul de cuvânt al IGPR.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa au transmis sâmbătă că oamenii care găsesc pachete pe plajă să sune la 112 deoarece acestea pot conţine droguri. 

“Avertizăm cetăţenii din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, să anunţe cel mai apropiat poliţist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. Acestea pot conţine droguri cu o concentraţie foarte mare (peste 90%), ce pot pune în pericol viaţa!”, a anunţat IPJ Constanţa.

Sursa citată menţionează că, în momentul de faţă, pe litoralul Mării Negre este în derulare o amplă operaţiune, într-un dosar de trafic de droguri, derulată de poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi, sub coordonarea DIICOT.

Aceste verificări ar putea avea legătură cu captura de aproximativ o tonă de cocaină din Tulcea de la sfârşitul lunii martie.

Procurorii DIICOT Tulcea au fost sesizaţi că în zona unei localităţi din judeţ, dintr-o dubiţă a fost pierdut un pachet cu un kilogram de cocaină.

În urma analizelor s-a stabilit că puritatea cocainei era de 90 la sută.

"În seara zilei de miercuri, 20 martie, în judeţul TIlcea, dintr-o dubă înmatriculată în România a fost pierdut un pachet cu un kilogram de cocaină. Analiza fizico-chimică realizată într-un laborator din Constanţa a arătat că puritatea narcoticului era de 90 la sută", a declarat procurorul şef al DIICOT, Felix Bănilă, în cadrul unei declaraţii comune a DIICOT şi ofiţerilor de la Combaterea criminalităţii organizate.

Ca urmare, au început cercetări, iar pe o plajă de la malul Mării Negre, în zona localităţii Sfântu Gheorghe, a fost găsită o barcă răsturnată şi pachete suspecte, similare cu cel găsit mai devreme cu două zile.

"În urma investigaţiilor privind traseul mărfii, anchetatori români au găsit vineri dimineaţă, pe malul Mării Negre, în zona locaităţii Sfântu Gheorghe, o barcă răsturnată, iar pe mal şi în ambarcaţiune au descoperit pachete învelite în baloane de cauciuc, având acelaşi logo, conţinut şi mod de ambalare cu pachetul pierdut din dubă cu două zile înainte", a spus el.

Cantitatea totală este de 1.040 de kilograme brut de cocaină, cu valoare de piaţă de până la 300 de milioane de euro.

"Ambarcaţiunea înmatriculată în România prezenta un orificiu de formă dreptunghiulară în zona chilei şi se afla într-o zonă de plajă situată la circa doi kilometri nord de gura de vărsare a braţului Sfântu Gjueorghe, la circa patru kilometri de ţărm", a spus Felix Bănilă.

Şeful DIICOT a precizat că răsturnarea ambarcaţiunii "a fost un lucru accidental", dar depistarea cantităţii de cocaină "a fost rodul unei ample investigaţii pornind din seara zilei de miercuri, 20 martie 2019, şi care s-a finalizat cu descoperirea de pe malul Mării Negre".

Cantitatea urma să fie triplată prin combinarea cu alte substanţe.

Reprezentanţii anchetatorilor au arătat că, din cercetările făcute până în prezent, s-a stabilit că drogurile proveneau din America de Sud, au fost transportate în România pe cale maritimă, aceasta fiind cea mai mare captură de droguri din ultimii ani. Anterior, pe teritoriul României au mai fost două astfel de capturi, una de peste două tone de cocaină în anul 2016 şi alta de aproximativ o tonă de cocaină capturată la Constanţa în anul 2009. 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.