Unchiul şi mătuşa fetiţei din Galaţi ucise de mama sa la sfârşitul lunii ianuarie au fost puşi sub acuzare şi reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi pentru complicitate la omor calificat asupra unui membru de familie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, unchiul şi mătuşa fetiţei ucise, care locuiau în acelaşi apartament cu aceasta şi cu mama, în perioada 2021-30.01.2024, nu au acţionat în niciun fel pentru apărarea micuţei în faţa violenţelor comise de mama acesteia.
„În perioada anilor 2021-30.01.2024, în timp ce au locuit împreună mama fetiţei i-au întărit acesteia rezoluţia infracţională prin starea de pasivitate manifestată (neanunţarea autorităţilor / lipsa oricărei initiative pentru apărarea victimei şi a persoanelor vătămate / girarea comportamentului infracţional repetat al inculpatei în detrimentul celor trei minore) faţă de acţiunile acesteia de a supune unor tratamente degradante (expunerea la frig şi obligarea la efectuarea unor exerciţii fizice) şi de a exercita acte de violenţă extremă (multiple lovituri cu obiecte contondente şi arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului) asupra victimei şi a celorlalte două surori”, anunţă reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.
Acţiunile au cauzat decesul victimei şi leziuni traumatice care au necesitat îngrijiri medicale pentru vindecare între 2 şi 5 zile cedlorlalţi copii şi au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora.
Totodată, marţi s-a dispus de către procuror reţinerea unchiului şi a mătuşii fetiţei ucise pentru o durată de 24 de ore, miercuri fiind formulată propunere de arestare preventivă a acestora ce urmează a fi înaintată judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Galaţi.
Fetiţa de 9 ani din Galaţi a murit, la sfârşitul lunii ianuarie, în apartamentul în care locuia cu familia, fiind găsită de un echipaj SMURD cu urme de violenţă extremă pe corp.
Potrivit procurorilor, în perioada 26-30 ianuarie 2024, în timp ce se afla în locuinţa din municipiului Galaţi, mama sa a exercitat acte de violenţă asupra fetiţei sale "pe care a lovit-o în mod repetat cu obiecte contontente, i-a cauzat arsuri şi a comprimat-o cu mâinile, provocându-i leziuni traumatice pe toată suprafaţa corpului, care şi-au cumulat efectul (şoc traumatico-hemoragic), conducând în final la producerea directă şi necondiţionată a decesului"
.Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie a trimis Corpul de Control la Galaţi pentru a verifica modul în care s-a intervenit în acest caz.  Cazul era în atenţie încă din martie 2023, dar verificările au concluzionat atunci că violenţele asupra celor trei fetiţe ale femeii au fost ”un eveniment singular”. Cu toate acestea, se ştia că femeia nu poate avea grijă de cei trei copii din cauza unei dizabilităţi mintale. Cele două fetiţe care au fost preluate de către DGASPC după decesul surorii ei au vânătăi şi cicatrici pe trup care arată că erau agresate frecvent.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.