Trei persoane au fost reţinute după ce au falsificat paginile web ale unor bănci din Lituania şi Estonia, iar apoi au trimis prin SMS clienţilor băncii link-uri către paginile clonate, obţinând astfel datele de acces la o aplicaţie care permite accesul online la conturile bancare. În acest mod, au fost prejudiciate 600 de persoane cu 200.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au reţinut, luni, pentru 24 de ore, trei persoane pentru constituirea unui grup infracţional organizat, fals informatic în formă continuată, acces ilegal la un sistem informatic în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată şi uz de fals.
 
 
“În cauză s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2019, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice. În fapt, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupării au falsificat paginile web ale unor bănci din Lituania şi Estonia, după care au trimis prin mesaje SMS clienţilor băncii link-urile către paginile clonate, în scopul de a procura datele de acces (credenţialele) ale clienţilor la aplicaţia care permite, printre altele, accesul online la conturile bancare. Persoanele vătămate introduceau datele solicitate pe pagina falsificată şi, simultan, membrii grupului infracţional preluau aceste date (obţinute prin phishing) pentru a se autentifica pe pagina reală a băncii”, se arată în comunicatul DIICOT. 
 
Anchetatorii au precizat că după ce victimele introduceau datele necesare autentificării era simulată o eroare de operaţiune, iar pagina de internet falsă a băncii era închisă. 
 
“Odată obţinute credenţialele, prin intermediul aplicaţiei, inculpaţii au accesat ilegal conturile de online banking aparţinând mai multor victime şi au reuşit să transfere, în repetate rânduri, sume de bani din conturile bancare ale acestora. Prejudiciul cauzat celor peste 600 de părţi vătămate se ridică la peste 200.000 de euro. De asemenea transferuri de peste 300.000 de euro au fost blocate de către băncile prejudiciate”, a menţionat sursa citată. 
 
Luni, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au făcut cinci percheziţii domiciliare, în Bucureşti, în urma cărora au fost ridicate două laptopuri, 16 telefoane, patru hard diskuri, şase memory stickuri, un ssd, cinci carduri de memorie, 21 de cartele SIM, 28 de carduri bancare şi documente bancare şi olografe.
 
Acţiunea a fost făcută în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), încheiat în cursul anului 2020, la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism şi autorităţile judiciare din Lituania şi Estonia.
 
Cele trei persoane vor fi prezentate Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile. 
 
Suportul financiar şi logistic a fost asigurat de către Eurojust.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.