Unsprezece suspecţi într-un dosar de trafic de persoane şi camătă au fost duşi la audieri la sediul DIICOT Sibiu, în urma unor percheziţii, aceştia fiind acuzaţi că au forţat cel puţin nouă persoane să cerşească în Italia. Potrivit anchetatorilor, suspecţii controlau persoanele prin sistemul ”sclavie cauzată de o îndatorare”, de exemplu împrumutându-le bani pentru care cereau dobânzi foarte mari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu şi procurorii Biroului Teritorial al DIICOT au făcut, joi, şase percheziţii domiciliare în localităţile Mediaş şi Blăjel, din judeţul Sibiu, la membrii unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane şi camătă, potrivit unui comunicat publicat de Poliţia Română.

”Din cercetări a reieşit că cei 11 membri ai grupării ar fi recrutat persoane cu o situaţie materială precară, în special din localităţile rurale din judeţele Sibiu şi Mureş, pe care ulterior le-ar fi transportat în Italia, în zona localităţii Roma. Odată ajunse în Italia, victimele ar fi fost obligate să practice cerşetoria, fiind în permanenţă supravegheate de membrii grupării, care le-ar fi impus condiţii stricte. Foloasele materiale obţinute în urma cerşitului ar fi fost însuşite de către membrii grupării”, se arată în comunicat.

Potrivit poliţiştilor, persoanele forţate să cerşească erau întâi instruite ”cum să ceară”, li se spunea să se îmbrace sărăcăcios şi să adopte o atitudine umilă sau să plângă.

Până în prezent, anchetatorii au identificat nouă persoane vătămate care ar fi fost exploatate în Italia, acolo fiind cazate în imobile părăsite sau în locuinţe improvizate.

”Principalul mijloc prin care membrii grupării controlau persoanele traficate este sistemul «sclavie cauzată de o îndatorare»”, se mai arată în comunicat.

Astfel, membrii grupării fie cereau dobânzi exorbitante de la persoanele cărora le împrumutau bani, fie le cereau să plătească sume exagerate pentru transportul până în Italia sau costuri foarte mari de hrană, cazare şi haine.

”Din cercetări a reieşit că banii obţinuţi din practicarea cerşetoriei pe teritoriul Italiei ar fi fost transferate membrilor grupării care se aflau în România, prin intermediul unor servicii de transfer rapid de bani, fie de către persoanele exploatate, fie de către membrii grupării care le supravegheau pe teritoriul Italiei”, potrivit comunicatului.

Au fost puse în aplicare 30 de citaţii şi mandate de aducere cu privire la persoane vătămate şi martori care urmează să fie audiate la sediul DIICOT Sibiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.