Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că, din cauza vremii, nu a putut trimite un elicopter în zona avalanşei din Retezat, neexistând în acest moment o confirmare a morţii celor doi copii care ar fi fost prinşi sub zăpadă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din cauza vremii nefavorabile, nu am putut trimite un elicopter în zona avalanşei din Retezat", a declarat, pentru News.ro, Raed Arafat, precizând că, în acest moment, nu există o confirmare oficială privind decesul celor doi copii care ar fi fost prinşi sub zăpadă.

Arafat a mai spus că echipele medicale nu au ajuns încă la locul avalanşei, el fiind informat doar telefonic despre decesul copiilor.

Şeful DSU a adăugat că salvamontiştii au făcut apel în repetate rânduri către turişti să nu pornească spre traseele din zona Şaua Bucurei.

Cinci turişti au fost surprinşi, sâmbătă, de o avalanşă produsă în Munţii Retezat, din judeţul Hunedoara. Cei doi turişti despre care se presupune că ar fi murit în avalanşa produsă, sâmbătă, în Munţii Retezat, între Bucura şi Poiana Pelegii, sunt doi copii cu vârste de 12 şi 14 ani, care au fost loviţi de pietre în timpul producerii avalanşei, a declarat pentru News.ro Claudiu Iacob, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Salvatorii estimează că vor ajunge în zona catastrofei în aproximativ două ore.

"Este vorba despre doi copii, unul de 12 şi altul de 14 ani, care au fost izbiţi de pietre în timpul avalanşei, ei fiind însoţiţi de trei adulţi care au sunat la 112 si au spus că cei doi copii sunt morţi. Turiştii se îndreptau spre Vârful Peleaga, din Retezat", a declarat Iacob, care a spus că deocamdată nu se ştie de unde sunt cei cinci turişti.

Sursa citată a precizat că în zonă mai era un grup de 50 de persoane, în trecere pe Şeaua Bucurei, şi care cobora spre Cabana Genţiana, iar aceşti turişti au spus că au văzut momentul producerii avalanşei şi că s-au îndreptat către cei cinci turişti ca să-i ajute.

Iacob a mai spus că nu se ştie starea victimelor, şi nici nu este confirmat până acum că cei doi copii sunt morţi, adăugând că echipele de salvare estimează că vor ajunge în aproximativ două ore la locul producerii avalanşei.

Conform specialiştilor, în Retezat sunt posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, există risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.