Autoritatea Vamală Română semnează joi un protocol de colaborare cu firmele care desfăşoară activitate în domeniul tutunului, scopul fiind prevenirea li combaterea traficului ilicit cu produse din tutun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Protocolul de colaborare dintre autorităţile vamale şi companiile din domeniul tutunului va fi semnat joi la Centrul de instruire echipe canine al Autorităţii Vamale Române.
Documentul are drept scop stabilirea unor termeni de colaborare între instituţiile publice şi companiile din mediul privat în vederea prevenirii traficului ilicit cu tutun, în aşa fel încât piaţa neagră din acest domeniu să fie eliminată. 
La evenimentul de semnare a protocolului participă oficiali ai Autorităţii Vamale, ai Ministerului Finanţelor şi altor autorităţi publice, iar din partea mediului privat participă reprezentanţi ai companiilor Japan Tobacco International, British American Tobacco şi Philip Morris International precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” – ACTIV.
Ceremonia de semnare a protocolului, în cadrul căreia vor fi prezentate inclusiv rezultatele deosebite obţinute în activitatea structurilor vamale, se va încheia cu un exerciţiu susţinut de echipele canine ale Autorităţii Vamale Române.

Piaţa neagră a ţigaretelor a continuat să scadă şi în iulie până la 6,1% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în mai, conform unui studiu realizat de compania Novel şi prezentat în luna august. Procentul reprezintă un nou record istoric, fiind cel mai mic nivel înregistrat de la demararea cercetării comerţului ilegal cu produse din tutun, în anul 2008.

„În luna iulie, piaţa neagră a scăzut la nivel naţional cu 1 p.p. De remarcat scăderea semnificativă a comerţului ilicit în partea de nord-est a ţării, cu 13,4 p.p. faţă de mai, până la 13,3%, cel mai mic procent înregistrat în această zonă, cu toate că regiunea este în continuare cea mai afectată de contrabandă. Pe de altă parte, în regiunea sud-est piaţa neagră a crescut cu 3,9 p.p. până la 7,2%. Din punct de vedere al provenienţei produselor de pe piaţa neagră, ţigaretele etichetate ca fiind destinate Duty Free deţin cea mai mare pondere, de peste 50%, surclasând „cheap whites”, care au reprezentat până acum principala sursă”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

„Contrabanda a atins un minim istoric de 6,1% din totalul pieţei de tutun, un rezultat al eforturilor continue ale autorităţilor de aplicare a legii. Cu toate acestea, traficul ilicit continuă să reprezinte un risc serios la adresa dezvoltării economice şi a siguranţei comunităţilor. În primul rând, contrabandiştii îşi diversifică în continuu metodele. Astfel, potrivit Europol, în Uniunea Europeană există peste 5.000 de grupări de crimă organizată specializate în operaţiuni transfrontaliere coordonate online. În al doilea rând, în România s-a intensificat activitatea de contrafacere: doar în 2022 au fost identificate şi închise cinci fabrici ilegale de produse din tutun de pe teritoriul ţării. De aceea, dincolo de bine-venitele modificări recente ale Codului Fiscal, prin care a fost creat un calendar de creştere predictibilă a accizelor pentru toate categoriile de produse din tutun, este nevoie ca autorităţile să acorde o atenţie sporită şi noilor forme de contrabandă. Pe fondul reducerii pieţei negre, BAT a plătit la bugetul de stat în 2021 cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult faţă de anul precedent, ajungând la circa 11 miliarde de lei contribuţii prin accize şi taxe”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic şi relaţii publice al Ariei Europa Centrală şi de Sud în cadrul BAT.

„Novel înregistrează un minim al contrabandei, dar şi schimbări semnificative în structura provenienţei ţigaretelor de pe piaţa neagră. Creşterea ponderii produselor tip Duty Free, din care o treime reprezintă produse destinate magazinelor din Republica Moldova, arată că este necesară o cooperare mai strânsă a autorităţilor de aplicare a legii din România cu cele din ţările vecine şi un cadru legislativ anti-contrabandă unitar în regiune. JTI va continua să sprijine autorităţile în activităţile pe care le desfăşoară pentru combaterea comerţului ilicit. Recent, JTI şi Poliţia de Frontieră au reînnoit Protocolul de colaborare semnat în 2013, prin care sunt prevăzute suport logistic, expertiză şi traininguri specifice pentru identificarea produselor contrafăcute, pe baza elementelor de siguranţă ale mărcilor. JTI va continua colaborarea constructivă cu celelalte autorităţi de aplicare a legii, precum şi campaniile publice anti-contrabandă derulate anual din 2010, în parteneriat cu Vama, Poliţia de Frontieră şi Poliţia”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova şi Bulgaria.

„România a făcut paşi importanţi în menţinerea comerţului ilegal cu ţigarete sub 10%, nivelul mediu din Uniunea Europeană. Este una dintre condiţiile esenţiale pentru a avea un mediu de afaceri echitabil, în contextul în care piaţa neagră a ţigaretelor rămâne o realitate, iar contrabanda este principalul factor disturbator. Scăderea comerţului ilicit în România are ca efecte directe pozitive creşterea vânzărilor în piaţa legală şi, implicit, majorarea contribuţiilor virate către bugetul statului. De asemenea, reducerea nivelului contrabandei ne permite să continuăm investiţiile, să fim un angajator de top, să ne adaptăm la dinamica pieţei şi să ne dezvoltăm în mod sustenabil. Angajamentul nostru ferm se reflectă şi în planul de investiţii: doar în perioada 2022-2023, 100 de milioane de dolari au fost alocaţi, suplimentar, în procesul de transformare a fabricii noastre din Otopeni, după ce prima investiţie de 500 de milioane de dolari a fost deja finalizată.”, a declarat Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.