Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţa” din România (FNSAR), afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă că declanşează acţiuni de protest în toate Serviciile Publice de Ambulanţă, în perioada următoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Federaţia Naţională Sindicală ”Ambulanţa” din România (FNSAR), afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă că declanşează acţiuni de protest în toate Serviciile Publice de Ambulanţă, în perioada următoare. Calendarul va debuta cu un miting, care va fi organizat în data de 22 noiembrie 2022 în faţa Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), respectiv în faţa Ministerului Sănătăţii şi în faţa sediul Guvernului României”, anunţă, joi, sindicaliştii.  

Potrivit acestora, la acest miting vor lua parte şi liderii Blocului Naţional Sindical, cât şi membri din celelalte federaţii afiliate la Blocul Naţional Sindical. 

Nemulţumirile membrilor Blocului Naţional Sindical şi ale membrilor Federaţiei ”Ambulanţa” sunt legate de ”lipsa de reacţie a premierului României Nicolae Ciucă la MEMORIUL înaintat de FNSAR în data de 30 Mai 2022”.  

Prin document au fost prezentate ”problemele acute cu care se confruntă Serviciile Publice de Ambulanţă, solicitând o întâlnire pe subiectele menţionate în MEMORIU, cât şi alte subiecte importante”.  

Sindicaliştii mai reclamă refuzul şefului DSU, care este şi preşedintele Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic, dr. Raed Arafat, de a convoca şedinţe CIMST pe parcursul anului 2022.  

Potrivit sindicaliştilor, ultima şedinţă a fost în aprlie, ceea ce a dus la ”lipsa de consultare, de transparenţă şi lipsa de decizii care au afectat serviciile de ambulanţă privind dezvoltarea şi organizarea”.  

Sindicaliştii acuză, de asemenea, ”sabotarea” Serviciilor Publice de Ambulanţă de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă prin neimplicare în cursul anului privind încheierea Contractului subsecvent pe anul 2022 din Acordul-CADRU pe anii 2018-2022. 

”Acest fapt a dus la pierderea a unui număr de aproximativ 400 de ambulanţe Tip B 4x4 şi 4x2 pentru echipaj medical de urgenţă şi a celor aproximativ 100 de ambulanţe Tip C pentru echipaj medical de urgenţă cu medic, în condiţiile în care, Serviciile Publice de Ambulanţă se confruntă cu o mare lipsă de autosanitare, iar din numărul de autosanitare din ”dotarea” Serviciilor Publice de Ambulanţă, doar 25% îndeplinesc condiţiile tehnice legale. ATENŢIE! Din ACORDUL-CADRU 2018-2022 s-au achiziţionat doar aproximativ 25% din numărul total de ambulanţe stabilit pe tipuri de ambulanţe, iar pierderea numărului  menţionat, va face ca în anul 2023 Serviciile Publice de Ambulanţă să intre într-un blocaj tehnic din cauza lipsei de ambulanţe noi şi casarea a cel puţin 50% din parcul de ambulanţe existent”, au mai transmis sindicaliştii.  

Aceştia mai reclamă lipsa comunicării sau a informării Ministerului Sănătăţii de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă privind intenţia de a face achiziţia de ambulanţe sau motivul care a stat la baza refuzului de a continua achiziţia de ambulanţe, achiziţie care, din 2017 a fost preluată de către DSU de la Ministerul Sănătăţii, pe motivul că Ministerul Sănătăţii nu este capabil să facă achiziţii. 

Sindicaliştii mai cer corecgtarea salarizării personalului din serviciile de ambulanţă, cu prioritate a salariului de bază  al asistentului medical din aceste servicii şi nu numai, cât şi crearea unui punct distinct al salarizării pentru întregul personal din Serviciile Publice de Ambulanţă în Anexa II din viitoarea Lege a salarizării.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.