Poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au descoperit în luna noiembrie 21 de documente de călătorie false sau falsificate, aceştia folosind aparatură şi dispozitive performante pentru depistarea falsurilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poliţia de Frontieră a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că se înregistrează o creştere consistentă a numărului de persoane care au documente contrafăcute, aceasta manifestându-se cu preponderenţă pe fluxurile de intrare în ţară şi în zonele de tranzit ale aeroporturilor, în special la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă-Otopeni.
Astfel, de la începutul lunii noiembrie, poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au depistat 21 de documente de călătorie false sau falsificate, dintre care: opt permise de şedere  false ori falsificate; patru permise de conducere false ori falsificate; trei cărţi de identitate false ori falsificate; patru vize false ori falsificate şi altele, pe care, diferite persoane  intenţionau să le folosească pentru a trece  ilegal frontiera de stat.
Poliţia de Frontieră a precizat că situaţii similare s-au întâlnit şi pe aeroporturile din Cluj-Napoca sau Bacău.
“În funcţie de cetăţenia persoanei care s-a legitimat cu un document fals, s-a constatat că cei mai mulţi sunt cetăţeni din state terţe (Maroc, Georgia, Siria, Togo, Pakistan, China etc., care au nevoie de viză pentru a călători în state ale Uniunii Europene. Din cazuistică s-a constatat că, cele mai multe documente false sau falsificate erau documente belgiene, ucrainene, spaniole, germane sau din Marea Britanie care au fost folosite  cu scopul de a ajunge în ţări din vestul Europei”, se arată în comunicat. 
Poliţia de Frontieră a menţionat că pentru prevenirea şi combaterea fraudei documentare foloseşte aparatură şi dispozitive performante, capabile să ajute la descoperirea falsurilor, un exemplu în acest sens constituindu-l comparatoarele video-spectrale care analizează datele din documente în mai multe moduri - lumină albă, ultravioletă, infraroşu şi filtre de culoare. 
“Totodată, poliţiştii de frontieră folosesc cu succes baza de date implementată la nivel intern, care conţine specimene de documente de călătorie, precum şi iFADO – bază de date constituită la nivel european, realizând astfel o verificare operativă a documentelor”, a mai menţionat sursa citată. 
Poliţia de Frontieră a mai precizat că prin punctele de trecere din aeroporturile internaţionale, cetăţeni din state terţe au încercat să se folosească, în zona de tranzit, de metoda dublu check-in (îşi cumpără două bilete de avion, unul cu destinaţia către o ţară terţă unde nu au nevoie de viză pentru a intra, iar celălalt bilet către o destinaţie din interiorul U.E.). 
“Astfel, după ce ajung în zona de tranzit de pe aeroport, unde se legitimează cu paşaportul valabil pentru cursa unde nu au nevoie de viză, încearcă să schimbe direcţia de îmbarcare către o cursă din U.E., unde folosesc documente de călătorie false sau falsificate, cu datele unor cetăţeni europeni. O modalitate, practicată atât la punctele de trecere a frontierei aeriene, cât şi la cele terestre, este cea a transportului, în bagaje sau pe corp, a unor documente autentice eliberate de autorităţi ale statelor UE pe care să le predea şi fie folosite de cetăţeni terţi, prin metoda substituirii”, a mai transmis Poliţia de Frontieră. 
Poliţiştii de frontieră au stabilit că cei mai mulţi aleg să călătorească pe timp de noapte (după ora 21:00), dar şi la primele ore ale dimineţii, începând cu ora 07:20 (simultan cu schimbul de tură al poliţiştilor de frontieră).
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.