Poliţiştii au făcut, în perioada 9 iunie – 1 iulie, peste 280 de controale la unităţi de colectare a deşeurilor periculoase provenite din activităţile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Au fost indisponibilizare 211 tone de deşeuri periculoase care au fost distruse. Sunt intrumentate 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, trei fiind arestate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada 9 iunie  – 1 iulie a.c., Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, din Inspectoratul General al Poliţiei Române  au acţionat pentru prevenirea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul aferent al deşeurilor periculoase provenite din activităţile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Acţiunea s-a desfăşurat concomitent la producătorii de deşeuri, pe două paliere, atât de la generator spre incinerator/eliminator, cât şi în zona de neutralizare/incinerare/eliminare, a transmis, luni, Poliţia Română.

Au fost făcute 282 de controale şi verificări la unităţile sanitare şi la agenţii economici care efectuează operaţiuni în domeniul managementului deşeurilor periculoase infestate cu virusul SARS-CoV-2.

În cadrul activităţilor, poliţiştii au indisponibilizat 211.652 de kilograme de deşeuri periculoase provenite din colectarea de către diferiţi agenţi economici, de la unităţile sanitare care asigură asistenţa medicală a pacienţilor testaţi pozitiv.
”În urma acţiunilor, deşeurile medicale au fost distruse şi eliminate în condiţii de siguranţă, pentru sănătatea publică, iar ulterior, a fost dispusă sancţionarea administrativă a operatorilor economici, precum şi închiderea temporară a activităţii unui incinerator. Astfel s-a reuşit evitarea infestării ulterioare cu virusul SARS-CoV-2 prin nedistrugerea şi neeliminarea deşeurilor, cu respectarea procedurilor emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a mai transmis Poliţia Română.

Poliţiştii au constatat 8 infracţiuni, dintre care 7 la Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor şi una la articolul 352 Cod Penal.

În cauză, sunt instrumentate 6 dosare penale, în care sunt cercetate 17 persoane, dintre care 3 au fost reţinute şi ulterior, faţă de acestea a fost dispusă măsura arestării preventive.

Totodată, au fost aplicate 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 454.800 de lei şi 40 de avertismente, atât la H.G 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi la legislaţia de  mediu aferentă.
Acţiunea s-a desfăşurat în cooperare cu Garda Naţională de Mediu şi Inspecţia Sanitară de Stat.

Poliţia Română prcizează că, în contextul pandemiei cauzate de apariţia şi răspândirea la nivel mondial a noului Coronavirus Covid- 19, statele membre U.E. au iniţiat şi organizat la nivel european un plan de acţiune codificat ”Retrovirus”, având ca scop respectarea legislaţiei aferente deşeurilor periculoase provenite din activităţile medicale, în mod deosebit ale celor din obiectivele sanitare care gestionează limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.