Poliţiştii au descoperit de la începutul anului peste şapte tone de tutun, prelucrat în condiţii insalubre, fiind găsite mai multe instalaţii artizanale de prelucrare a frunzelor de tutun.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Poliţia Română a transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că acţiunile desfăşurate în 2023,  pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a infracţionalităţii săvârşite în domeniul traficului, prelucrării şi comerţului ilegal cu ţigarete şi alte produse din tutun, la nivel naţional, au avut ca rezultat ridicarea a peste 7.400 de kilograme de tutun, însemnând aproximativ 10.645.000 de ţigarete. 
“Astfel, în scopul diminuării impactului negativ asupra bugetului general consolidat al statului, depistării mecanismelor de funcţionare a pieţei ilegale şi eliminării concurenţei neloiale, s-au constatat mai multe situaţii de prelucrare ilicită şi clandestină. Au fost descoperite mai multe situaţii de prelucrare cu instalaţii artizanale a frunzelor de tutun, care sunt transformate în tutun de fumat, mai exact tutun mărunţit şi comercializarea cantităţilor rezultate către persoane fizice. Totodată, comercializarea s-ar fi făcut, de obicei, prin intermediul firmelor de curierat, în urma anunţurilor postate în mediul online. Atrage atenţia în mod special faptul că, în toate cazurile descoperite, activităţile de prelucrare a tutunului s-au realizat în condiţii insalubre, fără niciun fel de control din partea autorităţilor competente ale statului, fapt de natură să afecteze siguranţa şi sănătatea consumatorilor”, a transmis Poliţia Română. 
Sursa citată a precizat că în 2022 au fost confiscate 32.527,94 de kilograme de tutun, echivalentul a 46.468.480 de ţigarete.
“Menţionăm că, în domeniul combaterii contrabandei cu ţigarete, din datele existente rezultă că acţiunile întreprinse, în ultima perioadă, pentru combaterea acestui gen de criminalitate au contribuit la diminuarea nivelului pieţei negre de ţigarete, aspect confirmat de ultimele studii Novel, conform cărora, în anul 2022, aceasta a înregistrat cel mai scăzut nivel anual din anul 2008, de 7,1% din piaţă”, a mai anunţat Poliţia Română. 
 
Astfel, la data de 7 februarie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Sectorului 6 din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au făcut 17 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi judeţele Buzău, Prahova, Ialomiţa şi Călăraşi, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de producere de produse accizabile şi de deţinere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate, peste 1 kilogram de tutun de fumat.
Anchetatorii au stabilit că din luna octombrie şi până în prezent, mai multe persoane ar fi creat două site-uri prin intermediul cărora ofereau spre vânzare diferite cantităţi de tutun. 
“Comenzile preluate de la clienţi erau onorate prin firme de curierat şi servicii poştale, folosindu-se de nume fictive, în scopul disimulării activităţii infracţionale.  Din cercetări a reieşit faptul că, în perioada menţionată, au fost comercializate 3,8 tone de tutun de fumat. 
În urma derulării percheziţiilor domiciliare, au fost descoperite 1.275 de kilograme de tutun. Totodată, au fost depistate mai multe cântare, un dispozitiv de tocat sau mărunţit tutun, precum şi mai multe butoaie în care tutunul era prelucrat prin fierbere”, a mai precizat Poliţia Română.
 
Un alt caz a fost descoperit la data de 8 februarie, când poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Satu-Mare au făcut nouă percheziţii în judeţul Satu Mare şi în judeţele Ilfov, Călăraşi şi municipiul Bucureşti, fiind găsite 50 de kilograme de tutun măcinat. Una dintre persoanele implicate este cercetată sub control judiciar. 
 
De asemenea, tot la data de 7 februarie, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Ilfov au descoperit o hală clandestină, în incinta căreia funcţiona un dispozitiv artizanal de mărunţit frunzele de tutun, în scopul obţinerii de tutun de fumat.Poliţiştii au descoperit peste 5.500 de kilograme de frunze sau foi de tutun, care urmau să fie supuse procesului de mărunţire, cu ajutorul dispozitivului electronic existent în hală şi folosit în acest scop.
De asemenea, la faţa locului au fost găsite şi peste 300 de kilograme de tutun deja mărunţit.
Astfel, toată cantitatea de tutun a fost indisponibilizată de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor.
Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea continuării cercetărilor, două autoturisme şi o autoutilitară, în interiorul cărora au fost descoperite diverse cantităţi de tutun.
În cauză, sunt făcute cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de producerea de produse accizabile care intră sub incidenţa regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă.
La sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov, au fost conduse pentru audieri opt persoane, faţă de două dintre acestea fiind dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.