Peste 1.100 de infracţiuni au fost constatate pe linia produselor contrafăcute în primele 11 luni din 2023, triplu faţă de 2022, anunţă marţi Poliţia de Frontieră, care precizează că au fost ridicate bunuri de peste 290 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În primele 11 luni ale anului 2023, Poliţia de Frontieră Română, împreună cu alte autorităţi competente, a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere a frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală, cu preponderenţă la intrarea în România. În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 1.116 fapte de natură infracţională, de peste 3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când au fost depistate 356. În urma acestora au fost confiscate - independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali - bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează: 351.732 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 109.304 perechi încălţăminte; 243.908 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 26.485 bucăţi articole de marochinărie; 2.820 bucăţi ochelari de soare; 12.745 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare); 560 bucăţi ancore chimice; 309.530 jucării”, anunţă Poliţia de Frontieră.

Bunurile, în valoare toată de peste 290 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră şi trimise spre expertizare titularilor de marcă.

Conform analizelor Poliţiei de Frontieră, în continuare rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România rămân: China-România - produsele contrafăcute vin pe mare, în containere, iar controalele se efectuează împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi; Turcia-România - produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria: PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport - autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia şi nu deţin documente de provenienţă pentru produse. De asemenea, aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou şi nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor - produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările şi completările ulterioare.

Cazuri semnificative:

  • 10.000 de casete din piele pentru ceasuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproape 2 milioane de euro, descoperite în P.T.F. Bechet

În data de 12.12.2023, în jurul orei 15.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, judeţul Dolj, s-a prezentat pe sensul de intrare un cetăţean turc, în vârstă de 38 de ani, care conducea un ansamblu rutier. Şoferul transporta diverse bunuri, din Turcia pentru Franţa.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, poliţiştii de frontieră au procedat la efectuarea unui control amănunţit, ocazie cu care au descoperit, în compartimentul de marfă mai multe cutii conţinând articole de marochinărie, de diferite mărimi, inscripţionate cu denumirea unei mărci, susceptibile de a fi contrafăcute. au descoperit, în compartimentul de marfă, 100 de cutii de carton ce conţineau articole de marochinărie, de diferite mărimi, inscripţionate cu denumirea unei mărci, susceptibile de a fi contrafăcute.

În urma inventarierii bunurilor de către lucrătorul vamal din cadrul Biroului Vamal Bechet, au rezultat 10.000 de casete din piele pentru ceasuri de lux, în valoare de aproximativ 1.900.000 euro.

Întrucât exista suspiciunea rezonabilă că bunurile sunt contrafăcute, acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor de către Biroul Vamal Bechet.

  • Încălţăminte sport susceptibilă a fi contrafăcută în valoare de peste 2.700.000 lei, descoperită de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit în Portul Constanţa încălţăminte susceptibilă de a fi contrafăcută, inscripţionată cu numele unor mărci cunoscute, în valoare totală de aproximativ 2.700.000 lei.

În data de 23.11.2023, o echipă comună formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud a efectuat controlul fizic asupra unui container încărcat cu bunuri, sosit din China.

În urma verificărilor amănunţite s-a constatat că în interiorul containerului se aflau aproximativ 3.536 perechi de încălţăminte sport, care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute, fiind destinate unei societăţi comerciale din Ucraina.

În data de 27.11.2023, o echipă comună formată din poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud a efectuat controlul fizic asupra unui container încărcat cu bunuri, sosit din China.

În urma verificărilor amănunţite s-a constatat că în interiorul containerului se aflau aproximativ 3.448 perechi de încălţăminte sport, care sunt susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unor mărci cunoscute, fiind destinate unei societăţi comerciale din Ucraina.

Bunurile, cu o valoare de aproximativ 2.700.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate masurile legale.  

  • Mii de bunuri de lux, susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de aproximativ 4 milioane de lei, descoperite în PTF Calafat

În data de 19.10.2023, în jurul orei 13.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Calafat, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetăţean bulgar, care se afla la volanul unui autocamion, înmatriculat în Bulgaria. Conform documentelor prezentate, şoferul transporta produse alimentare şi textile, pe ruta Bulgaria–Germania.

Cu ocazia efectuării controlului mijlocului de transport, poliţiştii de frontieră au descoperit, în compartimentul de marfă al autocamionului, mai multe cutii de carton ce conţineau parfumuri, articole vestimentare, marochinărie şi încălţăminte.

În urma inventarierii bunurilor, a rezultat cantitatea de  8.881 parfumuri, 716 articole vestimentare, 21 articole de marochinărie şi 17 perechi încălţăminte,  toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.

Bunurile, în valoare de 3.854.000 lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră în vederea continuării cercetărilor.

În prezent, faţă de şoferul bulgar se efectuează cercetări, pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluţii legale prin unitatea de parchet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.