Poliţiştii de la Transporturi au realizat anul trecut mai multe acţiuni care au vizat legalitatea transportului naval de pasageri şi de agrement nautic precum şi o activitate care să ducă la creşterea siguranţei şi securităţii navigaţiei pe Dunăre. Ei au verificat astfel peste două mii de nave, iar pentru neregulile găsite au fost date amenzi de peste o jumătate de milion de lei. De asemenea, poliţiştii au controlat în 2023 şi peste o mie de trenuri, în cadrul unei acţiuni la nivel european.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Reprezentanţii Poliţiei Române au prezentat sâmbătă, un bilanţ al Poliţiei Transporturi pentru 2023 şi câteva dintre acţiunile desfăşurate de aceştia în cursul anului trecut. 
Astfel, împreună cu poliţiştii de frontieră şi specialiştii de la Autoritatea Navală Română, poliţiştii de la Transporturi au organizat în vara anului trecut acţiunea “Safe Waters 2023”. 
Activităţile s-au desfăşurat în zona de litoral a Mării Negre, pe Dunăre şi pe luciurile de apă navigabile. 
“Acţiunile comune au vizat respectarea legislaţiei în domeniul transportului naval de pasageri şi agrementului nautic, verificarea personalului navigant şi a conducătorilor de ambarcaţiuni pe linia consumului de băuturi alcoolice, punerea în navigaţie a navelor având la bord echipajul minim de siguranţă, prevenirea şi combaterea furturilor de la bordul navelor, a pescuitului ilegal, respectarea regimului juridic al frontierei de stat şi prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale”, au precizat poliţiştii.
De asemenea, cu acest prilej au fost verificaţi 6.717 de cetăţeni români şi 1.045 de cetăţeni străini, cei mai mulţi fiind personal navigant al navelor maritime sub pavilion străin şi au fost controlate 114 societăţi comerciale, 33 de persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de agrement nautic, 2.933 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit şi 1.574 de nave. 
“În această perioadă, au fost constatate 138 de infracţiuni pentru care sunt cercetate 104 persoane, aplicate 924 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 312.219 lei şi indisponibilizate, în vederea confiscării, 11 ambarcaţiuni, 11 motoare de ambarcaţiune, două autovehicule, 108 unelte de pescuit şi 650 de kilograme de peşte, bunuri în valoare totală de aproximativ 300.000 de lei.
Din totalul infracţiunilor constatate, 81 sunt prevăzute de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura”, a mai precizat sursa citată.
 
De asemenea, o altă acţiune desfăşurată de poliţiştii de la Transporturi anul trecut a fost operaţiunea „Clean Waters 2023”.
“Această activitate s-a realizat concomitent, în perioada 18 septembrie – 1 octombrie 2023, în mai multe state riverane fluviului Dunărea: Germania, Austria, Slovacia, Croaţia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina şi România, iar activităţile comune de verificare şi control au vizat creşterea siguranţei şi securităţii navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal, a criminalităţii la regimul mediului şi a migraţiei ilegale”, au mai afirmat poliţiştii. 
La nivel european, au fost verificate 1.382 de nave şi 19.565 de persoane (membrii de echipaj şi pasageri), fiind aplicate 44 de sancţiuni contravenţionale.
În plan naţional, au avut loc 614 acţiuni şi controale, în urma cărora au fost legitimate 2.570 de persoane, au fost verificate 54 de societăţi comerciale, 247 de autorizaţii de pescuit, 196 de licenţe de pescuit, 698 de permise de pescuit şi 486 de nave maritime şi fluviale, din care 214 ambarcaţiuni de pescuit, 181 de ambarcaţiuni de agrement şi 34 de nave de transport persoane. 
Poliţiştii au constatat cu acest prilej 56 de infracţiuni, pentru comiterea cărora sunt cercetate 42 de persoane, dintre care 32 depistate în flagrant delict, fiind aplicate 215 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 210.000 de lei.
Totodată, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, cinci ambarcaţiuni, cinci motoare de ambarcaţiune, două autovehicule, 64 de unelte de pescuit interzise, aproximativ 100 de kilograme de peşte şi 1.400 de ţigarete.  
 
De asemenea, în toamna anului trecut, poliţiştii din cadrul Secţiilor Regionale de Poliţie Transporturi şi Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime au derulat acţiunea Rail Action Day „24 Blue” – Active Shield, organizată la nivel european, sub egida RAILPOL.
La acţiune au participat poliţişti şi angajaţi ai companiilor de transport feroviar, care au efectuat verificări în 628 de staţii de cale ferată, 1.223 de trenuri de călători şi 78 de trenuri de marfă.
Au fost legitimate 1.853 de persoane, verificate 137 de centre de colectare metale feroase şi neferoase, fiind constatate 6 fapte de natură penală şi aplicate 643 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 153.030 de lei.
Totodată, au fost depistate şase persoane urmărite şi trei bănuite de săvârşirea de infracţiuni.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.