Un număr de 91.510 de cetăţeni ucraineni din totalul de peste cinci milioane care au intrat în ţară de la începutul războiului din ţara vecină au rămas în România. Din 24 februarie 2022 şi până luna aceasta autorităţile au depistat aproape 7000 de ucraineni care au trecut sau încercat să treacă ilegal frontiera cu Ucraina şi Moldova. Cetăţenii ucraineni au fost implicaţi în 288 accidente rutiere, au săvârşit 6.551 infracţiuni şi le-au fost aplicate 5.296 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.861.060 lei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În contextul conflictului armat, în perioada 10.02.2022-18.07.2023  au intrat pe teritoriul naţional 5.089.388 cetăţeni ucraineni şi au părăsit teritoriul naţional 4.997.878 dintre aceştia (91.510 – 1,8% cetăţeni ucraineni au rămas pe teritoriul naţional). În perioada 24.02.2022 – 17.07.2023 au fost depistate în trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat la frontiera cu Ucraina şi Moldova 7.036 persoane, din care 6.948 ucraineni”; arată statisticile Ministerului de Interne.
România a operaţionalizat 15 centre de tranzit temporare pentru refugiaţi, din care, în prezent, mai sunt active 3 centre. La cel mai mare astfel de centru de tranzit, cel din Rădăuţi, judeţul Suceava, sunt ocupate 40 locuri din totalul de 364. 
Sub coordonarea autorităţilor publice locale/societatea civilă sunt operaţionalizate, la nivel naţional, 1.437 tabere/centre de refugiaţi, cu o capacitate totală de cazare de 46.712 locuri, din care sunt ocupate 7.514.
„De la începutul conflictului până în prezent au fost organizate, în medie zilnică, peste 300 de filtre, fiind verificate, în total, 46.584 autoturisme înmatriculate în Ucraina şi 582.979 cetăţeni ucraineni. Totodată, au fost verificate, în medie zilnică, 1.190 locaţii de cazare. Cetăţenii ucraineni au fost implicaţi în 288 accidente rutiere, au săvârşit 6.551 infracţiuni şi le-au fost aplicate 5.296 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.861.060 lei”; mai arată datele centralizate la nivelul MAI.
În data de 15 iulie 2023, în judeţul Buzău, în afara localităţii Istriţa de Jos, a avut loc un accident rutier în care a fost implicat un bărbat cu cetăţenie ucraineană. Accidentul în care au fost implicate trei autoturisme, s-a soldat cu rănirea unui şofer român în vârstă de 73 de ani, acesta fiind preluat de ambulanţă şi transportat la spital. Cei trei conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest, care a indicat rezultat negativ în cazul a doi bărbaţi din Prahova şi Buzău, iar în cazul şoferului din Ucraina, aparatul a indicat valoarea de 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.
De asemenea, anul trecut, în noaptea de 14 spre 15 noiembrie, doi cetăţeni ucraineni care transportau cu un microbuz telefoane mobile, tablete şi smartwach-uri de ultima generaţie din Ungaria către Ucraina au fost tâlhăriţi, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 1.200.000 dolari. S-a stabilit că cei doi tineri ucraineni de 25 ani  (şofer) şi 20 de ani (pasager), ambii locuind efectiv în judeţul Suceava, aflându-se pe DN 17A, în afara localităţii Vatra Moldoviţei, au constatat faptul că au o pană de cauciuc şi au coborât să remedieze defecţiunea. În acel moment s-au apropiat doua autoturisme din care au coborât persoane care ar fi invocat un control al autorităţilor, obligându-i pe cei doi să se culce la pământ, ulterior fiind sustrasă o parte din marfă. Persoana care a organizat şi coordonat jaful este, spun anchetatorii, un bărbat de 38 de ani din municipiul Rădăuţi. Dosarul a fost trimis spre judecare instanţei, cu bărbatul de 38 de ani în stare de arest, iar un  complice al acestuia este sub măsura controlului judiciar. De asemenea, există indicii rezonabile că cei doi suspecţi au beneficiat de sprijinul informativ al unor cetăţeni ucraineni. Pentru completarea probatoriului, se desfăşoară activităţi comune cu autorităţile ucrainene.
De asemenea, la data de 2 mai 2022, poliţişti de ordine publică din cadrul Secţiei 12 Poliţie  au depistat în flagrant delict 3 bărbaţi, cetăţeni ucraineni, imediat după ce aceştia au încercat să pătrundă prin efracţie, într-un apartament situat într-un bloc din Sectorul 3. Din cercetări a reieşit că persoanele bănuite ar fi introdus câte o lamelă de plastic între tocul uşii şi uşa mai multor apartamente, pentru a verifica dacă proprietarii apartamentelor se aflau în locuinţă sau nu. Ulterior, doi dintre aceştia au urcat la etajul 9, iar cel de-al treilea bărbat a rămas la parter, pentru a verifica în mod constant uşile de acces în scara blocului. Totodată, bărbaţii care au urcat la etajul 9, au încercat să pătrundă prin efracţie într-un apartament, după ce, în prealabil, au lipit pe vizoarele celorlalte apartamente bucăţi de frunze, pentru a nu fi observaţi de alte persoane care se aflau în apartamente. În jurul orei 00.10, proprietara unui apartament situat la acelaşi etaj a observat zgomotele produse pe palier şi activitatea celor doi bărbaţi şi a apelat 112. Bărbatul aflat la intrarea blocului a observat autospecialele de poliţie şi i-a alertat pe ceilalţi doi bărbaţi, dar poliţiştii l-au imobilizat pe acesta şi i-au depistat pe cei doi bărbaţi, ascunşi într-o anexă de la etajul 4. Asupra persoanelor bănuite au fost descoperite mai multe bunuri şi instrumente, cum ar fi 4 dispozitive pentru deschiderea butucilor cheie cu amprentă – tip folie de aluminiu, mai multe lamele din aluminiu prefabricate, şurubelniţe şi mănuşi. În urma administrării materialului probator, cei trei bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar la data de 3 mai 2022 au fost prezentaţi Judecătoriei Sector 3, care a dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile. La data de 6 iunie 2022, cei trei ucraineni au fost trimişi în judecată.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.