Angajaţii Ministerului de Interne au dat peste 9.700 de sancţiuni contravenţionale, în ultima săptămână, în urma verificărilor privind limitarea răspândirii noului coronavirus. În Bucureşti, poliţiştii au ajuns, în urma unei sesizări, la un salon de evenimente unde avea loc o petrecere cu 170 de persoane, organizatorul evenimentului fiind amendat cu 10.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, joi, la nivel naţional, efectivele Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Poliţiei de Frontieră au derulat o acţiune de amploare, în baza Planului de acţiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
În colaborare cu specialişti din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, angajaţii MAI au desfăşurat verificări a circulaţiei materialului lemnos în peste 1.500 de filtre rutiere şi 380 de activităţi de control pe linia prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos.
 
Astfel, au fost constatate 51 de infracţiuni şi au fost aplicate 2.910 sancţiuni contravenţionale, fiind confiscaţi peste 2.500 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 800.000 de lei. 
 
De exemplu, la Arad, poliţiştii şi jandarmii, în baza sesizării unui lucrător silvic, au identificat două persoane care de la începutul lunii au tăiat ilegal 250 de arbori. Cele două persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. 
 
De la începutul anului, angajaţii MAI au făcut peste 25.000 de controale pentru verificarea legalităţii provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum şi pentru verificarea legalităţii transportului materialului lemnos.  
 
Au fost verificate mai mult de 6.700 de exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite, târguri, pieţe, oboare sau ocoale silvice şi au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule. Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost  înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 de persoane. 
De asemenea, au fost aplicate 8.200 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 13,2 milioane de lei.
 
În ceea ce priveşte combaterea infracţionalităţii, inclusiv criminalitatea organizată, în ultima săptămână poliţiştii au desfăşurat acţiuni de amploare în dosare penale vizând constituirea unui grup infracţional, trafic de droguri şi introducere în ţară de droguri de risc şi de mare risc, contrabandă, înşelăciune sau producere şi comercializare de produse contrafăcute de curăţenie, igienă şi alcool sanitar, care pot reprezenta un pericol pentru sănătatea oamenilor. 
 
Astfel, în intervalul 14-20 august au fost organizate 37 de acţiuni operative de amploare, fiind realizate 196 de descinderi la persoane despre care existau informaţii că sunt implicate în comiterea de infracţiuni din sfera criminalităţii grave şi organizate: 
- în domeniul criminalităţii organizate, printre faptele cercetate fiind traficul de droguri şi traficul de persoane, au avut loc 15 acţiuni cu 89 de descinderi şi s-au pus în aplicare 92 de mandate de aducere;
- în domeniul criminalităţii economico-financiare, faptele cercetate fiind de evaziune fiscală, contrabandă cu ţigări, achiziţii publice ilegale sau spălarea banilor, poliţiştii au participat la 6 acţiuni cu 39 de descinderi şi au pus în aplicare 15 mandate de aducere;
- în dosare privind infracţiuni de natură judiciară au avut loc 14 acţiuni cu 48 de descinderi şi s-au pus în aplicare 71 de mandate de aducere, iar în dosare privind infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor au fost organizate două acţiuni cu 20 de descinderi.
 
Conform MAI, în urma acestor activităţi, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 149 de persoane: 53 au fost arestate preventiv, 56 au fost reţinute, iar faţă de 40 s-a luat măsura controlului judiciar sau a arestului la domiciliu.
 
Vineri dimineaţă, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au demarat o acţiune amplă într-un dosar penal privind comercializarea, în mod ilegal, a unor substanţe foarte toxice şi periculoase pentru sănătatea umană. În cadrul acţiunii au loc 18 percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale, în judeţele Buzău, Gorj, Sibiu şi Vâlcea.
 
Societăţile comerciale respective susţineau că produsele puse în vânzare pot fi folosite pentru combaterea dăunătorilor, dar de fapt, ele nu pot fi comercializate către publicul larg, deoarece conţin un anticoagulant periculos, „difenacu”, a cărui aplicare este interzisă pe plante sau pe sol.
 
În ultimele şapte zile, poliţiştii şi jandarmii au constatat aproximativ 67.000 de contravenţii, aplicând amenzi în valoare de peste 25,8 milioane de lei. În plus, au confiscat bunuri în valoare de 1,7 milioane de lei.   
 
De asemenea, au prins în flagrant 995 de autori de infracţiuni şi au depistat 99 de persoane urmărite naţional sau internaţional. În urma cercetărilor efectuate de către poliţişti, în această perioadă, au fost reţinute 226 de persoane şi arestate 97. 
 
În ultima săptămână, au avut loc, de asemenea, acţiuni pentru creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice prin depistarea conducătorilor auto care pot reprezenta un pericol din cauza faptului că se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive, ori depăşesc viteza legală sau conduc maşini cu defecţiuni tehnice grave. S-a acordat atenţie drumurilor aglomerate în această perioadă şi cu risc mare de producere de accidente. De asemenea, au fost avute în atenţie autovehiculele înmatriculate în alte state pentru a reduce numărul incidentelor rutiere în care sunt implicate astfel de vehicule.
 
Au fost reţinute aproximativ 5.500 de permise de conducere şi certificate de înmatriculare şi au fost constatate în jur de 800 de infracţiuni la regimul siguranţei circulaţiei pe drumurile publice.
 
În paralel, cu activităţile pentru prevenirea şi combaterea faptelor contravenţionale şi a infracţiunilor, structurile MAI au continuat acţiunile pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. A fost verificat gradul de respectare a măsurilor de protecţie individuală, precum şi a condiţiilor privind organizarea de activităţi în spaţiul închis şi a regulilor de amenajare a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi de comerţ, alimentaţie publică ori se oferă publicului alte tipuri de servicii (cluburi de pe litoral, terase, săli de sport etc.)
 
În ultimele şapte zile, au fost verificate aproximativ 167.000 de persoane şi 23.000 de operatori economici, aplicându-se 9.700 de sancţiuni contravenţionale.
 
Noaptea trecută, în urma unui apel prin 112, poliţiştii de la Secţia 6 din Bucureşti au identificat un salon de evenimente unde avea loc o petrecere la care participau aproximativ 170 de persoane. Petrecerea a fost oprită, organizatorul evenimentului a fost amendat cu 10.000 de lei, iar celelalte persoane au fost legitimate urmând să primească acasă procesele-verbale de sancţionare. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.